- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, συγγραφέας του Χάρι Πότερ, έκανε τη δική της «λίστα του Σίντλερ» - Συγκέντρωσε κρυφά χρήματα για να σώσει Αφγανές από τους Ταλιμπάν.
Η Τζ.Κ. Ρόουλινγκ συγκέντρωσε εκατοντάδες χιλιάδες λίρες για να σώσει περισσότερες από εκατό γυναίκες δικηγόρους και τις οικογένειές τους, που αντιμετωπίζουν κίνδυνο δολοφονίας στο Αφγανιστάν.
Η συγγραφέας του Χάρι Πότερ έκανε την τεράστια δωρεά της όταν η Βρετανία και η Αμερική αποχώρησαν αιφνιδιαστικά από την Καμπούλ, αφήνοντας εκατοντάδες γυναίκες δικαστές, εισαγγελείς και συνηγόρους υπό την απειλή των Ταλιμπάν.
Μαζί με ένα εκατομμύριο δολάρια από τον επιχειρηματία και φιλάνθρωπο Λόρδο Μάικλ Χίντζε, συν μεγάλα ποσά από άλλες εξέχουσες προσωπικότητες και μικρότερες δωρεές από το κοινό, σήμαινε ότι συνολικά 508 Αφγανοί θα μπορούσαν να μεταφερθούν με αεροπλάνο.
Σε μια επιχείρηση ζωής ή θανάτου, οι γυναίκες δικηγόροι και οι οικογένειές τους έπρεπε να κρυφτούν στα υπόγεια προτού μεταφερθούν λαθραία στα αεροδρόμια και πετάξουν προς την ελευθερία.
Η διακριτική γενναιοδωρία της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ: Η αποκάλυψη στη Βουλή των Λόρδων
Η γενναιοδωρία της διάσημης συγγραφέως, γνωστοποιήθηκε μόλις την Πέμπτη, σε μια συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων.
Ο Λόρδος Ντέιβιντ Άλτον είπε στην αίθουσα πώς η συγγραφέας και ο Λόρδος Χίντζε «σε μια στιγμή αλά λίστα του Σίντλερ», έσπευσαν να βοηθήσουν όταν η δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων βαρόνη Έλενα Κένεντι χρειαζόταν χρήματα για να σώσει γυναίκες δικηγόρους -κυρίως δικαστές- και τις οικογένειές τους.
Ο Λόρδος Άλτον είπε ότι, χάρη στην «αυθόρμητη, γενναιόδωρη και πολύ σημαντική» ιδιωτική χρηματοδότηση, «περίπου 500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν - 103 ήταν γυναίκες δικηγόροι, οι οποίες, μαζί με τα παιδιά και τους συζύγους τους, ήταν σε λίστες δολοφονιών των Ταλιμπάν.
»Γνώρισα μερικές από τις γυναίκες κριτές και γνωρίζω ότι η παρέμβαση του ευγενούς Λόρδου, και αυτή της συγγραφέα Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, έσωσε αναμφίβολα πολλές ζωές».
Η βαρόνη Κένεντι είπε Daily Mail ότι είχε έρθει κοντά με δικηγόρους στο Αφγανιστάν αφού βοήθησε να εισαχθούν γυναίκες δικαστές στο νομικό σύστημα της χώρας όταν οι Ταλιμπάν ανατράπηκαν από την Αμερική, τη Βρετανία και τους συμμάχους τους το 2001.
Αλλά όταν ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν απέσυρε τις δυνάμεις του από την ταραγμένη χώρα τον Αύγουστο του 2021 και ακολούθησε η Βρετανία, αυτές οι γυναίκες δικηγόροι αντιμετώπιζαν δολοφονία.
Η βαρόνη Κένεντι, διευθύντρια του Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον Διεθνή Δικηγορικό Σύλλογο, είπε: «Πριν από δύο χρόνια ακριβώς, δύο γυναίκες δικαστές στο ανώτατο δικαστήριο της Καμπούλ δολοφονήθηκαν - κάτι που πραγματικά τρόμαξε όλες τις γυναίκες δικαστές.
«Τότε, τον Αύγουστο εκείνου του έτους, όταν έγινε η στρατιωτική εκκένωση από το Αφγανιστάν, άρχισα να λαμβάνω απελπισμένα τηλεφωνήματα από γυναίκες δικαστές που κρύβονταν στα υπόγειά τους.
«Οι Ταλιμπάν είχαν απελευθερωθεί από τη φυλακή και έκαναν απειλές και κυνηγούσαν αυτές τις γυναίκες, μερικές από τις οποίες τις είχαν φυλακίσει για ενδοοικογενειακή βία και άλλα εγκλήματα.
«Ήταν σαφές ότι αυτές οι γυναίκες ήταν ψηλά στη λίστα εκείνων που κινδύνευαν να σκοτωθούν».
Και η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, εξαιρετικά πλούσια χάρη στην επιτυχία των βιβλίων της και των ταινιών που προέκυψαν για τον μάγο Χάρι Πότερ, ανταποκρίθηκε γρήγορα στις απελπισμένες κραυγές των γυναικών δικαστών στο Αφγανιστάν.
Η βαρόνη Κένεντι είπε: «Μου έδωσε εκατοντάδες χιλιάδες λίρες, ένα πολύ σημαντικό ποσό, για να πληρώσω τη διαμονή σε ξενώνα και τα έξοδα διαβίωσης των ανθρώπων».
Η βαρόνη Κένεντι είπε ότι από τους 508 που διασώθηκαν, περίπου 60 ζούσαν τώρα στη Βρετανία.
Η 57χρονη συγγραφέας έχει δεχθεί επίθεση τα τελευταία χρόνια, επειδή εξέφρασε ανησυχίες ότι τα δικαιώματα των γυναικών απειλούνται από τα τρανς δικαιώματα.
Στο πληγωμένο από τη φτώχεια Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν γίνονται όλο και πιο σκληροπυρηνικοί από το 2021 και έχουν απαγορεύσει στις γυναίκες να εργάζονται σε ανθρωπιστικές υπηρεσίες και στα κορίτσια να πηγαίνουν στο γυμνάσιο και στο πανεπιστήμιο.
(Με πληροφορίες της Daily Mail)