Κοσμος

Σε κεντρική θέση στην τελετή μνήμης του Ολοκαυτώματος η γερμανική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

Το ροζ αστέρι και τα πειράματα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στρατόπεδο συγκέντρωσης
© Karsten Winegeart Unsplash

Ολοκαύτωμα: Σε κεντρική θέση στην τελετή μνήμης η γερμανική ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα - Το ροζ αστέρι και τα πειράματα - 3.000 έως 10.000 ομοφυλόφιλοι χάθηκαν υπό το ναζιστικό καθεστώς

Στη φετινή 78η επέτειο της απελευθέρωσης του στρατοπέδου Άουσβιτς-Μπιρκενάου, η τελετή μνήμης του Ολοκαυτώματος στην γερμανική Βουλή θα εστιάσει για πρώτη φορά και στη μνήμη των ανθρώπων που καταδιώχθηκαν για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Από την 27η Ιανουαρίου 1996, οι Γερμανοί βουλευτές οργανώνουν τελετή στην επέτειο της απελευθέρωσης του ναζιστικού στρατοπέδου του θανάτου επικεντρωμένη κατά παράδοση στη μνήμη των 6 εκατομμυρίων Εβραίων που εξοντώθηκαν από το καθεστώς του Αδόλφου Χίτλερ.

Ακόμη και αν ο πρόεδρος του γερμανικού κράτους Ρομάν Χέρτσογκ (1994-1999) αναφέρθηκε το 1996 στην τραγική μοίρα των ομοφυλόφιλων ανδρών και γυναικών υπό το ναζιστικό καθεστώς, οι ακτιβιστές της κοινότητας επιμένουν ότι η δική τους ιστορία έχει περιθωριοποιηθεί, ακόμη και ξεχαστεί.

Η σημερινή τελετή στην Μπούντεσταγκ, κατά την οποία ο διωγμός τους θα καταλάβει κεντρική θέση, αποτελεί «σημαντικό σύμβολο αναγνώρισης των δεινών και της αξιοπρέπειας των φυλακισμένων, βασανισμένων και δολοφονημένων θυμάτων», ομοφυλόφιλων ανδρών και γυναικών, σύμφωνα με τη Χένι Ενγκελς, της ένωσης για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

«Η ομάδα αυτή είναι για μένα σημαντική διότι εξακολουθεί να υφίσταται εχθρότητα και διακρίσεις», δήλωσε η πρόεδρος της Μπούντεσταγκ Μπέρμπελ Μπας.

Το ροζ αστέρι

Σε ορισμένες πόλεις της Γερμανίας, και ιδίως στο Βερολίνο, η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ άνθησε κατά τη διάρκεια της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης τη δεκαετία του 1920.

Ο ποινικός κώδικας απαγόρευσε από το 1871 τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ των ανδρών, αλλά η εφαρμογή της απαγόρευσης ήταν μάλλον περιορισμένη.

Όλα άλλαξαν με την άνοδο στην εξουσία του εθνικοσοσιαλιστικού κόμματος το 1933.

Από το 1935, το καθεστώς αυστηροποίησε τον νόμο που πλέον επέβαλλε ποινή 10 ετών καταναγκαστικών έργων σε περίπτωση σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ ανδρών.

Περί τις 57.000 άνθρωποι φυλακίστηκαν και 6.000 έως 10.000 στάλθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης φορώντας στις στολές τους ένα ροζ αστέρι, σύμβολο του σεξουαλικού προσανατολισμού τους.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ιστορικών, 3.000 έως 10.000 ομοφυλόφιλοι χάθηκαν υπό το ναζιστικό καθεστώς, ενώ πολλοί ευνουχίστηκαν ή υποβλήθηκαν σε τρομακτικά «ιατρικά» πειράματα.

Χιλιάδες λεσβίες, διεμφυλικοί, πόρνες, που θεωρήθηκαν «έκφυλοι», φυλακίσθηκαν επίσης στα ναζιστικά στρατόπεδα.

«Σεβόμαστε και τιμάμε όλα τα θύματα»

Υπενθυμίζοντας ότι το Ολοκαύτωμα είχε ως πρωταρχικό στόχο τους Εβραίους, ο διευθυντής του Yad Vashem της Ιερουσαλήμ, ο Ντάνι Νταγιάν, χαιρέτισε την επέκταση αυτή της μνήμης από τη γερμανική βουλή.

«Το Ολοκαύτωμα ήταν επίθεση κατά της ανθρωπότητας: κατά των ατόμων ΛΟΑΤΚΙ+, των Ρομά και των Σίντι, των ανθρώπων που έπασχαν από ψυχικά νοσήματα, αλλά κυρίως κατά των Εβραίων», δήλωσε ο Ντάνι Νταγιάν πρόσφατα στο AFP. «Σεβόμαστε και τιμάμε όλα τα θύματα».

Κατά τη διάρκεια της τελετής η οποία θα πραγματοποιηθεί στο ιστορικό κτίριο του Ράιχσταγκ, στην καρδιά του Βερολίνου, τον λόγο στο Ημικύκλιο θα πάρει η 80χρονη Ολλανδή Εβραία Ροζέτ Κατς, οι γονείς της οποίας χάθηκαν στο Άουσβιτς.

Κοντά στα 80 χρόνια μετά την απελευθέρωση των στρατοπέδων συγκέντρωσης, δεν θα υπάρξει μαρτυρία επιζήσαντα των ναζιστικών διωγμών κατά της κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+. Αντ' αυτού, ηθοποιοί θα διαβάσουν κείμενα που αφηγούνται τραγικές ιστορίες ομοφυλοφίλων υπό το χιτλερικό καθεστώς.

Στη Δυτική Γερμανία, η παράγραφος 175 του ποινικού κώδικα που ποινικοποιούσε την ομοφυλοφιλία θα επιστρέψει υπό τη μορφή που είχε πριν από την επιβολή του ναζιστικού καθεστώτος το 1969, πριν καταργηθεί οριστικά το 1994. Στην Ανατολική Γερμανία η ναζιστική νομοθεσία θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι το 1968.

Η αποκατάσταση των καταδικασθέντων της ναζιστικής περιόδου θα ψηφισθεί το 2002 στην ενωμένη πλέον Γερμανία.

Αλλά, θα πρέπει να φτάσουμε στον Μάρτιο 2017 για την αποκατάσταση των 50.000 ανθρώπων που διώχθηκαν μετά το 1945 και την καταβολή αποζημιώσεων.

Τότε, πολλά από τα θύματα δεν βρίσκονταν πια στην ζωή», δήλωσε η πρόεδρος της γερμανικής βουλής.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.