- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ό,τι σημαντικό συνέβη σαν σήμερα 26 Ιανουαρίου σε όλο τον κόσμο - To 1966 χάνονται τα ίχνη των αδελφών Beaumont
Σαν σήμερα, 26 Ιανουαρίου του 1966, η Αυστραλία ζούσε μία ακόμη ημέρα γιορτής. Η χώρα γιόρταζε την επέτειο της άφιξης του Πρώτου Στόλου των Βρετανικών πλοίων στο Port Jackson στη Νέα Νότια Ουαλία και την ύψωση της σημαίας της Μεγάλης Βρετανίας στο Sydney Cove από τον Κυβερνήτη Arthur Phillip, όταν μία περίεργη -και άλυτη μέχρι σήμερα- εξαφάνιση τριών παιδιών κινητοποίησε και συντάραξε την κοινή γνώμη. Η Jane Nartare Beaumont, η Arnna Kathleen Beaumont και η Grant Ellis Beaumont εξαφανίζονται μυστηριωδώς από το South Beach στο Glenideng. Ήταν μόλις 9, 7 και 4 ετών αντίστοιχα.
Από την πρώτη στιγμή, οι αστυνομικές αρχές έβαλαν στο κάδρο των υπόπτων έναν άνδρα που, σύμφωνα με μάρτυρες, εθεάθη μαζί με τα τρία παιδιά στην παραλία Glenelg. Ήταν ψηλός, γύρω στα 30, με ανοιχτόχρωμα μαλλιά, αδύνατος και ηλιοκαμένος. Το ενδιαφέρον των ΜΜΕ έφερε γρήγορα στο προσκήνιο πολλές θεωρίες, αλλά και φάρσες που αποπροσανατόλιζαν τις έρευνες.
Εξαφάνιση αδελφών Beaumont: Η επίσκεψη στην παραλία και η άλυτη εξαφάνιση
Τα δύο κοριτσάκια και το αγόρι της οικογένειας παραθέριζαν με τους γονείς τους σε περιοχή κοντά στην παραλία από όπου εξαφανίστηκαν. Το πρωί της 26ης Ιανουαρίου παρακάλεσαν τη μητέρα τους να τους επιτρέψει να μεταβούν στην παραλία. Πήραν το λεωφορείο, αλλά δεν επέστρεψαν ποτέ πίσω. Οι ίδιοι οι γονείς τα αναζήτησαν στις γύρω περιοχές, πιστεύοντας ότι μπορεί απλά να έχασαν τον προσανατολισμό τους και να μην μπορούσαν να βρουν τον δρόμο για το σπίτι. Οι μαρτυρίες έκαναν τους αστυνομικούς να εκφράζουν φόβους για «σεξουαλικό έγκλημα» και έδωσαν εντολή για επέκταση των ερευνών και ελέγχους σε όλα τα πιθανά σημεία διαφυγής του υπόπτου.
Οι μάρτυρες περιέγραψαν στις καταθέσεις τους ότι τα τρία παιδιά φαίνονταν να παίζουν χαρούμενα με τον νεαρό άνδρα στην παραλία, κάτι που δεν θα μπορούσε να τους κινήσει τις υποψίες ότι κάτι περίεργο μπορεί να συμβαίνει. Οι μάρτυρες είπαν ότι είδαν τα τρία παιδιά και τον ύποπτο να απομακρύνονται μαζί. Οι γονείς των Beaumont περιέγραψαν τα παιδιά τους, ιδιαίτερα την Τζέιν, ως ντροπαλά. Το να παίζουν με τόση αυτοπεποίθηση με έναν άγνωστο φαινόταν περίεργο. Οι ερευνητές θεώρησαν ότι τα παιδιά είχαν ίσως γνωρίσει τον άνδρα κατά τη διάρκεια μιας προηγούμενης επίσκεψης ή επισκέψεων και είχαν αρχίσει να τον εμπιστεύονται. Ένας καταστηματάρχης στο κοντινό Wenzel's Bakery ανέφερε επίσης ότι η Jane αγόρασε γλυκίσματα και μια κρεατόπιτα με ένα χαρτονόμισμα 1 λίρας. Η αστυνομία το θεώρησε ως επιπλέον απόδειξη ότι τα παιδιά ήταν με άλλο άτομο, για δύο λόγους: ο καταστηματάρχης γνώριζε καλά τα παιδιά από προηγούμενες επισκέψεις και ανέφερε ότι δεν είχαν αγοράσει ποτέ κρεατόπιτα πριν, και η μητέρα των παιδιών τους είχε δώσει μόνο έξι σελίνια και έξι πένες, αρκετά για το εισιτήριο του λεωφορείου και το μεσημεριανό τους, και όχι 1 λίρα.
(Η υπόθεση στο 34:38 του παραπάνω βίντεο)
Αρκετές μέρες μετά την εξαφάνιση των παιδιών, πολλοί ήταν οι άνθρωποι που κατέθεσαν στις αρχές ότι είδαν είτε μόνα τους, είτε με έναν άγνωστο άνδρα τα παιδιά, ωστόσο, κάποιοι κρίθηκαν αναξιόπιστοι ή απλά διαψεύστηκαν από τις έρευνες της αστυνομίας. Δεκαετίες μετά, φαρσέρ θέλησε να «παίξει» με το ευαίσθητο θέμα της εξαφάνισης των παιδιών, στέλνοντας πλαστές επιστολές σχετικά με την υπόθεση.
Τον Νοέμβριο του 2013, ξεκίνησε η ανασκαφή στο πίσω μέρος ενός εργοστασίου του North Plympton που ανήκε προηγουμένως σε έναν πιθανό ύποπτο για την υπόθεση, τον Χάρι Φίπς. Κανένα στοιχείο δεν οδήγησε στη λύση του μυστηρίου. Τον Ιανουάριο του 2018, ο πρωθυπουργός της Νότιας Αυστραλίας, Τζέι Γουέδεριλ, είπε ότι η αστυνομία της Νότιας Αυστραλίας «ποτέ δεν εγκατέλειψε την υπόθεση» και ότι «έχει μια πολιτική σύμφωνα με την οποία καμία έρευνα δολοφονίας δεν καταλήγει σε κλειστό φάκελο». Η Πολιτειακή Κυβέρνηση συνεχίζει να επιφυλάσσει αμοιβή 1 εκατομμυρίου δολαρίων για πληροφορίες που σχετίζονται με την εξαφάνιση των παιδιών. Οι γονείς των παιδιών συνεργάστηκαν απόλυτα με τις αρχές και παρακολουθούσαν ενεργά τις έρευνες ταξιδεύοντας όπου υπήρχαν ελπίδες για τον εντοπισμό των παιδιών τους. Η μητέρα των παιδιών, Νάνσι, θεωρούσε ότι δεν θα έπρεπε να απομακρυνθεί από το σπίτι όπου διέμεναν όταν χάθηκαν τα παιδιά, λέγοντας: «φανταστείτε πόσο τρομερό θα ήταν τα παιδιά να επέστρεφαν στο σπίτι τους και να μην έβρισκαν τους γονείς τους να τους περιμένουν».
Η Νάνσι πέθανε στην Αδελαΐδα στις 16 Σεπτεμβρίου 2019, σε οίκο ευγηρίας, χωρίς να γνωρίσει ποτέ την αλήθεια για τα παιδιά της.
Η εξαφάνιση των αδελφών Beaumont άνοιξε στην Αυστραλία τη συζήτηση για την επίβλεψη των ανήλικων παιδιών σε δημόσιους χώρους, κάτι που μέχρι τότε η κοινή γνώμη δεν θεωρούσε αναγκαίο.
Σαν σήμερα 26 Ιανουαρίου: Γεγονότα
1500 - Ο Βισέντε Γιάνιες Πινσόν γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που αποβιβάζεται στη Βραζιλία.
1531 - Σεισμός στη Λισαβόνα σκοτώνει περίπου 30.000 άτομα.
1564 - Η Σύνοδος του Τρέντο εκδίδει τα συμπεράσματά της θεσπίζοντας τη διάκριση μεταξύ του Ρωμαιοκαθολικισμού και του Προτεσταντισμού.
1699 - Συνθήκη του Κάρλοβιτς: Για πρώτη φορά η Οθωμανική Αυτοκρατορία παραχωρεί εδάφη στις χριστιανικές δυνάμεις.
1788 - Ο βρετανικός Πρώτος Στόλος, με επικεφαλής τον Άρθουρ Φίλιπ, φτάνει στο Πορτ Τζάκσον για να ιδρύσει το Σίδνεϊ, την πρώτη μόνιμη ευρωπαϊκή αποικία στην ήπειρο. Η ημέρα αυτή εορτάζεται ως Ημέρα της Αυστραλίας.
1821 - Αρχίζει η Συνέλευση της Βοστίτσας.
1837 - Το Μίσιγκαν γίνεται η 26η πολιτεία των Η.Π.Α.
1841 - Το Ηνωμένο Βασίλειο καταλαμβάνει το Χονγκ Κονγκ.
1861 - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: η πολιτεία της Λουιζιάνα αποσχίζεται από την Ένωση.
1870 - Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: η Βιρτζίνια επανεντάσσεται στην Ένωση.
1885 - Στρατεύματα πιστά στον Μαχντί καταλαμβάνουν το Χαρτούμ, σκοτώνοντας τον γενικό κυβερνήτη Τσαρλς Τζορτζ Γκόρντον.
1905 - Ανακαλύπτεται το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου, το Κάλιναν, που ζυγίζει 3.106,75 καράτια (0,621350 κιλά), κοντά στην Πρετόρια στη Νότια Αφρική.
1926 - Ο Τζον Λόγκι Μπερντ επιδεικνύει για πρώτη φορά την τηλεόραση.
1939 - Ισπανικός Εμφύλιος: στρατεύματα πιστά στον εθνικιστή στρατηγό Φρανθίσκο Φράνκο, και με τη βοήθεια της Ιταλίας, καταλαμβάνουν τη Βαρκελώνη.
1945 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο Κόκκινος Στρατός αρχίζει να περικυκλώνει τη γερμανική Τέταρτη Στρατιά στην Ανατολική Πρωσία, γεγονός που θα καταλήξει στην καταστροφή της 4ης Στρατιάς δύο μήνες αργότερα.
1949 - Το τηλεσκόπιο Χέιλ στο Αστεροσκοπείο του Πάλομαρ βλέπει το πρώτο φως υπό τη διεύθυνση του Έντγουιν Χαμπλ. Ήταν το μεγαλύτερο οπτικό τηλεσκόπιο μέχρι το 1976.
1950 - Τίθεται σε ισχύ το Σύνταγμα της Ινδίας, με το οποίο εγκαθιδρύεται η δημοκρατία. Η ημέρα αυτή θεωρείται ως Ημέρα της Δημοκρατίας στην Ινδία.
1952 - Μαύρο Σάββατο στην Αίγυπτο: Ταραξίες καίνε την κεντρική επιχειρηματική συνοικία του Καΐρου, στοχεύοντας τις βρετανικές και τις αιγυπτιακές επιχειρήσεις της άρχουσας τάξης.
1962 - Εκτοξεύεται το Ρέιντζερ 3 για να μελετήσει τη Σελήνη. Αργότερα, το ρομποτικό διαστημόπλοιο αποκλίνει από την πορεία του και περνάει 35.400 χλμ. μακριά από τη Σελήνη.
1965 - Τα Χίντι γίνονται η επίσημη γλώσσα της Ινδίας.
1992 - Ο Μπορίς Γιέλτσιν ανακοινώνει ότι η Ρωσία θα σταματήσει τη στόχευση των αμερικανικών πόλεων με πυρηνικά όπλα.
1993 - Εκλέγεται πρόεδρος της Τσεχίας ο Βάτσλαβ Χάβελ.
1994 - Η Ρουμανία είναι η πρώτη χώρα του πρώην Συμφώνου της Βαρσοβίας, που προσχωρεί στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» του ΝΑΤΟ.
1994 - Ο πρίγκιπας Κάρολος της Αγγλίας πέφτει θύμα αποτυχημένης δολοφονικής επίθεσης κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας.
1994 - Στις ΗΠΑ ο τραγουδιστής Μάικλ Τζάκσον επιτυγχάνει συμβιβασμό με την καταβολή υπέρογκης αποζημίωσης στην οικογένεια ενός 13χρονου, που τον κατηγόρησε για σεξουαλική παρενόχληση.
1995 - Επτά άτομα χάνουν τη ζωή τους από εκρήξεις βομβών κατά τη διάρκεια εορτασμών στο Κασμίρ της Ινδίας.
1996 - Η Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία και οι Σερβοβόσνιοι συμφωνούν να απελευθερώσουν όλους τους αιχμαλώτους.
1996 - Κρίση των Ιμίων: Ο δήμαρχος της Καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης υψώνει την Ελληνική σημαία στις βραχονησίδες Ίμια, συνοδευόμενος από τον αστυνομικό διευθυντή Καλύμνου, τον ιερέα και δύο κατοίκους του νησιού.
1997 - Στο Περού, οι Τουπάκ Αμάρου αφήνουν ελεύθερο τον στρατηγό Χοσέ Ρίβας Ροντρίγκες και συνέχιζουν να κρατούν 72 ομήρους στην ιαπωνική πρεσβεία.
1998 - Εμφανιζόμενος σε τηλεοπτική εκπομπή ο Αμερικανός πρόεδρος Μπιλ Κλίντον αρνείται τις εικαζόμενες σεξουαλικές σχέσεις με την πρώην υπάλληλο του Λευκού Οίκου, Μόνικα Λεβίνσκι.
2001 - Αεροσκάφος Douglas DC-3 συντρίβεται κοντά στην περιοχή Κουιδάα Μπολιβάρ της Βενεζουέλας σκοτώνοντας 24 άτομα.
2001 - Σεισμός συγκλονίζει το Γκουγιαράτ της Ινδίας προκαλώντας πάνω από 20.0000 ανθρώπινες απώλειες.
Σαν σήμερα 26 Ιανουαρίου: Γεννήσεις
1582 - Τζοβάνι Λανφράνκο, Ιταλός ζωγράφος
1763 - Κάρολος ΙΔ΄ Ιωάννης, βασιλιάς της Σουηδίας
1781 - Λούντβιχ Άχιμ φον Άρνιμ, Γερμανός συγγραφέας
1880 - Ντάγκλας Μακάρθουρ, Αμερικανός στρατηγός
1905 - Τσαρλς Λέιν, Αμερικανός ηθοποιός
1907 - Δημήτριος Χολέβας, Έλληνας ιερέας και αντιστασιακός
1911 - Πόλυκαρπ Κους, Γερμανός φυσικός
1918 - Νικολάε Τσαουσέσκου, Ρουμάνος πολιτικός
1919 - Μπιλ Νίκολσον, Άγγλος ποδοσφαιριστής και προπονητής
1921 - Άκιο Μορίτα, Ιάπωνας επιχειρηματίας
1922 - Αντώνης Δροσογιάννης, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός
1924 - Ραούφ Ντενκτάς, Τουρκοκύπριος πολιτικός
1925 - Τζόαν Λέσλι, Αμερικανίδα ηθοποιός
1925 - Πωλ Νιούμαν, Αμερικανός ηθοποιός
1928 - Ροζέ Βαντίμ, Γάλλος ηθοποιός και σκηνοθέτης
1928 - Αμπντελατίφ Φιλαλί, Μαροκινός πολιτικός
1929 - Γκόρντον Σόλι, Αμερικανός σχολιαστής πάλης
1935 - Μπομπ Ούκερ, Αμερικανός παίκτης του μπέιζμπολ και σχολιαστής
1939 - Φαίδων Γεωργίτσης, Έλληνας ηθοποιός
1944 - Άντζελα Ντέιβις, Αμερικανίδα ακτιβίστρια
1946 - Τζιν Σίσκελ, Αμερικανός κριτικός κινηματογράφου
1949 - Τζόναθαν Κάρολ, Αμερικανός συγγραφέας
1950 - Γεργκ Χάιντερ, Αυστριακός πολιτικός
1953 - Αλίκ Λ. Αλίκ, αντιπρόεδρος των Ομόσπονδων Πολιτειών Μικρονησίας
1953 - Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, Δανός πολιτικός και γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ
1958 - Έλεν ΝτιΤζένερις, Αμερικανίδα ηθοποιός
1963 - Ζοζέ Μουρίνιο, Πορτογάλος προπονητής ποδοσφαίρου
1969 - Τζώρτζης Δικαιουλάκος, Έλληνας προπονητής καλαθοσφαίρισης
1970 - Ελένη Πέτα, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1977 - Βινς Κάρτερ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
1988 - Δημήτρης Χονδροκούκης, Έλληνας αθλητής
1990 - Σέρχιο Πέρες, Μεξικανός οδηγός αγώνων
1992 - Σάσα Μπανκς, Αμερικανίδα παλαίστρια
Σαν σήμερα 26 Ιανουαρίου: Θάνατοι
724 - Γιαζίντ Β΄, χαλίφης των Ομεϋαδών
1003 - Ροζάλα της Λομβαρδίας, βασίλισσα της Γαλλίας
1080 - Αμεδαίος Β΄, κόμης της Σαβοΐας
1143 - Αλί ιμπν Γιουσούφ, βασιλιάς των Αλμοραβίδων
1631 - Λουδοβίκος Φρειδερίκος, δούκας της Βυρτεμβέργης-Μονμπελιάρ
1721 - Πιερ-Ντανιέλ Υέ, Γάλλος επίσκοπος και λόγιος
1823 - Έντουαρντ Τζέννερ, Άγγλος ιατρός
1824 - Τεοντόρ Ζερικώ, Γάλλος ζωγράφος
1875 - Ευστάθιος Καισαρείας, Έλληνας μητροπολίτης
1875 - Τζορτζ Φίνλεϊ, Βρετανός ιστορικός
1891 - Νίκολαους Όττο, Γερμανός εφευρέτης
1895 - Αχιλλέας Παράσχος, Έλληνας ποιητής
1962 - Λάκι Λουτσιάνο, Ιταλός μαφιόζος
1969 - Αθανάσιος Βασιλειάδης, Έλληνας πολιτικός
1973 - Έντουαρντ Τζ. Ρόμπινσον, Ρουμάνος ηθοποιός
1977 - Φιλοποίμην Φίνος, Έλληνας κινηματογραφικός παραγωγός
1979 - Νέλσον Ροκφέλερ, Αμερικανός επιχειρηματίας και πολιτικός
1991 - Κάρεν Γιανγκ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
1992 - Χοσέ Φερρέρ, Πορτορικανός ηθοποιός
1999 - Σίμων Καράς, Έλληνας μουσικολόγος
1999 - Γιάννης Φέρμης, Έλληνας ηθοποιός
2010 - Γιάννης Μαρδίτσης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
2020 - Κόμπι Μπράιαντ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής