Κοσμος

Επιστράφηκε στην Ιταλία η τοιχογραφία Herculaneum - Είχε διασωθεί από την έκρηξη του Βεζούβιου (εικόνες)

Πιστεύεται ότι είχε κλαπεί μετά από επιδρομή σε τάφους

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Herculaneum
© Wikipedia Commons

Ιταλία: Η τοιχογραφία Herculaneum, η κλοπή της και η επιστροφή 60 κειμηλίων από τις ΗΠΑ

Στην Ιταλία επέστρεψαν περισσότερα από 60 κειμήλια που είχαν μεταφερθεί λαθραία στις ΗΠΑ. Ανάμεσά τους μία τοιχογραφία που επέζησε από την καταστροφή της αρχαίας ρωμαϊκής παραλιακής πόλης Herculaneum και την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ.. 

Η συνολική αξία των έργων, μερικά από τα οποία χρονολογούνται από τον πρώτο αιώνα π.Χ. και εντοπίστηκαν στις ΗΠΑ, υπολογίζεται σε περισσότερα από 20 εκατομμύρια δολάρια (16 εκατομμύρια λίρες).

«Πρόκειται για έργα λεηλατημένα από τη χώρα μας τα οποία καταλήγουν στα χέρια διεθνών μεσιτών πριν πουληθούν. Και δυστυχώς αυτό συνεχίζει να συμβαίνει από αδίστακτους διακινητές» δήλωσε ο Vincenzo Molinese, ο αρχηγός της αστυνομίας τέχνης της Ιταλίας. Και πρόσθεσε: «Για εμάς τους Ιταλούς, η αξία αυτών των έργων τέχνης, που είναι η αξία της ιστορικής και πολιτιστικής μας ταυτότητας, είναι ανυπολόγιστη».

Τα 60 αντικείμενα συγκαταλέγονται στα περισσότερα από 250 που επιστράφηκαν στην Ιταλία από τις ΗΠΑ τον τελευταίο χρόνο. Οι εισαγγελείς στη Νέα Υόρκη κατάσχεσαν τα αντικείμενα από ιδιωτικές συλλογές, οίκους δημοπρασιών ή μουσεία, αν και για τις τελευταίες επιστροφές δεν διευκρίνισαν τις ακριβείς τοποθεσίες λόγω των συνεχιζόμενων ερευνών για άλλα κλεμμένα έργα.

Άλλα κειμήλια που επιστράφηκαν στην Ιταλία, βρέθηκαν σε μουσεία όπως το Metropolitan στη Νέα Υόρκη και το Getty στο Λος Άντζελες, που πέρυσι έστειλαν πίσω μια ομάδα αγαλμάτων, γνωστά ως Orpheus and the Sirens.

Μια λευκή μαρμάρινη κεφαλή του Ρωμαίου αυτοκράτορα, Σεπτίμιο Σεβέρο, που είχε κλαπεί το 1984 από ένα μουσείο στην περιοχή της νότιας Καμπανίας της Ιταλίας βρέθηκε τον Ιούνιο του 2020 ακριβώς τη στιγμή που επρόκειτο να τεθεί σε δημοπρασία στον οίκο Christie's στη Νέα Υόρκη. Ο εισαγγελέας του Μανχάταν, Μάθιου Μπογδάνος, είπε ότι η ομάδα του είχε πραγματοποιήσει 75 επιδρομές που αφορούσαν την ανακάλυψη 500 «ανεκτίμητων» ιταλικών αρχαιοτήτων

Ιταλία: Το αίτημα επιστροφής της τοιχογραφίας Herculaneum

Η Ιταλία υπέβαλε για πρώτη φορά αίτημα στις ΗΠΑ για την επιστροφή της τοιχογραφίας Herculaneum, η οποία απεικονίζει τον Ηρακλή βρέφος να στραγγαλίζει ένα φίδι, το 1997.

Η τοιχογραφία πιστεύεται ότι είχε κλαπεί από τυμβωρύχους, οι οποίοι έκαναν περιουσία, προχωρώντας σε παράνομες ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους της Ιταλίας και κλέβοντας κειμήλια για να τα πουλήσουν σε εμπόρους τέχνης σε όλο τον κόσμο.

Ο υπουργός Πολιτισμού της Ιταλίας, Τζενάρο Σαντζουλιάνο, δήλωσε: «Πρόκειται για μεγάλη επιτυχία κατά της παράνομης διακίνησης. Αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα διεθνούς συνεργασίας, αλλά πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη σε αυτό το μέτωπο».

Μερικά από τα τεχνουργήματα που επιστράφηκαν μέχρι στιγμής από τις ΗΠΑ έχουν εκτεθεί στο Μουσείο Διασωθείσας Τέχνης της Ρώμης, το οποίο άνοιξε το περασμένο καλοκαίρι σε έναν χώρο ανάμεσα στα ερείπια των αρχαίων Λουτρών του Διοκλητιανού. Στόχος του μουσείου είναι να εκτεθούν προσωρινά τα έργα τέχνης πριν επιστραφούν στο μέρος απ' όπου είχαν κλαπεί.

Η Ιταλία θεωρείται μια από τις πιο «λεηλατημένες» -αρχαιολογικά- χώρες στον κόσμο.

Pompeii exhibition: Roman frescoes

Με πληροφορίες από Guardian

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παρακολουθώντας το τέλος του κόσμου από την Ακρόπολη
Παρακολουθώντας το τέλος του κόσμου από την Ακρόπολη

Δεν αποκλείεται ο κόσμος όντως να τελειώσει. Πιο πιθανό όμως είναι είτε να συνεχιστεί για πολλά χρόνια η συμπίεση της ποιότητας ζωής μας είτε απλώς να τελειώσει ο κόσμος όπως τον γνωρίζαμε

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.