Κοσμος

Βραζιλία και Αργεντινή ετοιμάζουν κοινό νόμισμα

Τι αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
FT: Η Βραζιλία και η Αργεντινή φέρονται να επανεξετάζουν το κοινό νόμισμα
© EPA/Sebastiao Moreira

Financial Times: Η Βραζιλία και η Αργεντινή φέρονται να επανεξετάζουν το κοινό νόμισμα

Την έναρξη των προκαταρκτικών εργασιών για ένα κοινό νόμισμα θα ανακοινώσουν τις επόμενες ημέρες Βραζιλία και Αργεντινή, σύμφωνα με τους Financial Times (FT).

Αυτό ανέφερε η εφημερίδα σήμερα, επικαλούμενη κυβερνητικούς εκπροσώπους των δύο κρατών της Νότιας Αμερικής.

Το σχέδιο θα συζητηθεί σε σύνοδο κορυφής στην πρωτεύουσα της Αργεντινής Μπουένος Άιρες τη νέα εβδομάδα. Θα συζητήσουν πώς το νέο νόμισμα θα μπορούσε να αυξήσει το εμπόριο στην περιοχή και να μειώσει την εξάρτηση από το αμερικανικό δολάριο. Η Βραζιλία θέλει να ονομάσει το νέο νόμισμα "sur" (νότος).

Ο υπουργός Οικονομίας της Αργεντινής Σέρτζιο Μάσσα δήλωσε στους FT ότι θα υπάρξει απόφαση για την εξέταση των απαραίτητων παραμέτρων για ένα κοινό νόμισμα. Είπε ότι αυτό θα περιλαμβάνει θέματα όπως το μέγεθος των οικονομιών, τα χρηματοπιστωτικά ζητήματα και το ρόλο των κεντρικών τραπεζών.

Η ιδέα αυτή είχε ήδη συζητηθεί και στις δύο χώρες το 2019. Εκείνη την εποχή, ωστόσο, υπήρχαν επιφυλάξεις από την κεντρική τράπεζα της Βραζιλίας. Σύμφωνα με τους FT, η νομισματική ζώνη - παρόμοια με το ευρώ στην Ευρώπη - θα μπορούσε αργότερα να επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Αρχικά, ωστόσο, μόνο το πέσο Αργεντινής και το ρεάλ Βραζιλίας θα συγχωνεύονταν στο νέο νόμισμα. Ο νέος πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα επισκέπτεται τη γειτονική Αργεντινή από αυτή την Κυριακή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο
Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο

Παρότι τα προβλήματα δεν λύνονται με το να τους ρίχνεις λεφτά, ένας πληθυσμός 40 εκατομμυρίων μαζί με ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο υποδομών σημαίνει τεράστιες δημόσιες ανάγκες και πολυδάπανους μηχανισμούς

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.