Κοσμος

Ευρωκοινοβούλιο: Ζητεί τη δημιουργία ειδικού δικαστηρίου για τον Πούτιν

Τι αναφέρει το μη δεσμευτικό ψήφισμα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Πούτιν θέλει να εκσυγχρονιστούν τα όπλα του ρωσικού στρατού
Βλαντίμιρ Πούτιν © EPA/ MIKHAEL KLIMENTYEV

Ευρωκοινοβούλιο: Ειδικό Δικαστήριο για για Πούτιν και Λουκασένκο 

Σε ψήφισμα που εγκρίθηκε σήμερα, οι ευρωβουλευτές απαιτούν να λογοδοτήσουν για το έγκλημα της επίθεσης κατά της Ουκρανίας ο Βλαντίμιρ Πούτιν και η Ρωσία.

Το κείμενο του ψηφίσματος εγκρίθηκε με 472 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 33 αποχές. Το Κοινοβούλιο αναφέρει ότι οι θηριωδίες που διαπράχθηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις στην Μπούτσα, την Ιρπίν και πολλές άλλες ουκρανικές πόλεις αποκαλύπτουν τη βιαιότητα του πολέμου και υπογραμμίζουν τη σημασία της συντονισμένης διεθνούς δράσης για την παραπομπή των υπευθύνων στη Δικαιοσύνη, βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Οι ευρωβουλευτές καλούν την ΕΕ, σε στενή συνεργασία με την Ουκρανία και τη διεθνή κοινότητα, να πιέσει για τη δημιουργία ειδικού διεθνούς δικαστηρίου για τη δίωξη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Ρωσίας και των συμμάχων της.

Η ίδρυση ενός δικαστηρίου, υποστηρίζουν οι ευρωβουλευτές, θα κάλυπτε ένα κενό στη διεθνή ποινική δικαιοσύνη και θα συμπλήρωνε τις ερευνητικές προσπάθειες του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, καθώς επί του παρόντος δεν μπορεί να διερευνήσει το έγκλημα της επίθεσης όταν πρόκειται για την Ουκρανία.

Σημειώνοντας ότι οι ακριβείς λεπτομέρειες και η σύνθεση του ειδικού δικαστηρίου μένει να καθοριστούν, οι ευρωβουλευτές τονίζουν ότι πρέπει να έχει δικαιοδοσία να διερευνήσει όχι μόνο τον Βλαντίμιρ Πούτιν και την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας, αλλά και τον Αλεξάντρ Λουκασένκο και τους συνεργάτες του στη Λευκορωσία.

Το ΔΠΔ με έδρα τη Χάγη έχει ξεκινήσει έρευνα για εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, αλλά δεν μπορεί να διώξει το έγκλημα της επίθεσης -την πράξη της εισβολής σε άλλη χώρα- επειδή η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης, τη συνθήκη που δημιούργησε το δικαστήριο.

Από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, οι στρατιωτικές του δυνάμεις έχουν κατηγορηθεί για καταχρήσεις που κυμαίνονται από δολοφονίες στο προάστιο Μπούχα του Κιέβου έως θανατηφόρες επιθέσεις σε αστικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της βομβιστικής επίθεσης στις 16 Μαρτίου σε θέατρο στη Μαριούπολη. Έρευνα του Associated Press διαπίστωσε ότι πιθανότατα σκότωσε σχεδόν 600 ανθρώπους.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.