- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ό,τι σημαντικό συνέβη σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου - Το 1987 ο Αμερικανός πολιτικός Μπαντ Ντουάιερ αυτοκτόνησε μπροστά στις κάμερες
Σημαντικά γεγονότα συνέβησαν σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου. Το 1987 ο Αμερικανός πολιτικός, Μπαντ Ντουάιερ, αυτοκτονεί μπροστά στις κάμερες, ανοίγοντας μία έντονη συζήτηση για τα όρια της δημοσιογραφίας.
Μπαντ Ντουάιερ: Μια αυτοκτονία σε απευθείας μετάδοση
Στις αρχές της δεκαετίας του '80, ο Μπαντ Ντουάιερ ήταν ένας αξιοσέβαστος πολιτικός στην πολιτεία της Πενσυλβάνιας. Σε ηλικία 40 ετών είχε ήδη διατελέσει πολιτειακός βουλευτής και γερουσιαστής με τη σημαία του ρεπουμπλικανικού κόμματος και ετοιμαζόταν να ξεκινήσει μια νέα καριέρα στο Υπουργείο Οικονομικών της πολιτείας αυτής των ΗΠΑ.
Όμως, το 1986 η ζωή του άλλαξε δραματικά, όταν βρέθηκε αναμεμιγμένος σε ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο, που συντάραξε την πολιτεία.
Κατηγορήθηκε ότι έλαβε 300.000 δολάρια, προκειμένου να διευκολύνει ένα τοπικό επιχειρηματία να αναλάβει μια εργολαβία της πολιτείας. Η περιπέτειά του ξεκίνησε από μια ανώνυμη επιστολή που έφθασε στον ρεπουμπλικάνο κυβερνήτη της Πενσυλβάνιας Ντικ Θόρνμπεργκ, μετέπειτα Υπουργό Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Ο Ντουάιερ από την πρώτη στιγμή διατυμπάνιζε την αθωότητά του και θεωρούσε πολιτική τη δίωξή του από ανταγωνιστές του στο κόμμα.
Ο Ντουάιερ δικάστηκε, κρίθηκε ένοχος παθητικής δωροδοκίας και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 55 ετών και χρηματική ποινή 300.000 δολαρίων.
Στις 22 Ιανουαρίου 1987 ο Μπαντ Ντουάιερ προγραμμάτισε συνέντευξη τύπου στην πρωτεύουσα της Πενσυλβάνιας, Χάρισμπεργκ.
Οι δημοσιογράφοι υπέθεσαν ότι θα τους ανακοίνωνε την παραίτησή του από την υπηρεσία, καθώς την επομένη έπρεπε να παρουσιαστεί στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του. Η συνέντευξη θα επιφύλασσε απρόσμενες και τραγικές εκπλήξεις. Γύρω στις 11 το πρωί ο Ντουάιερ παρουσιάστηκε στην αίθουσα της συνέντευξης φανερά νευρικός και ταραγμένος.
Στην εισαγωγική του ομιλία υποστήριξε για μια ακόμη φορά την αθωότητά του και ανέφερε ότι δεν σκόπευε να παραιτηθεί.
Στη συνέχεια διάβασε ένα προετοιμασμένο κείμενο. Χαρακτήρισε τον εαυτό του «σύγχρονο Ιώβ», κατηγόρησε τον δικαστή που «εξόντωσε έναν αθώο και θεώρησε τον εαυτό του θύμα πολιτικής πλεκτάνης».
Μόλις τελείωσε την ομιλία του και χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους έβγαλε τρεις φακέλους από την τσάντα του και τους παρέδωσε σ' έναν υφιστάμενό του.
Από τον τέταρτο και μεγαλύτερο φάκελο, που κρατούσε, τράβηξε ένα Μάγκνουμ 357. Όλοι μέσα στην αίθουσα πάγωσαν. Αυτός, χωρίς να χάσει την ψυχραιμία του, τους είπε: «Όσοι δεν αντέχετε τη θέα του όπλου να βγείτε από την αίθουσα». Κάποιοι που κατάλαβαν το τι επρόκειτο να συμβεί κινήθηκαν για να τον μεταπείσουν. Μάταια όμως. Ο Ντουάιερ με μια γρήγορη κίνηση έβαλε την κάνη του Μάγκνουμ στο στόμα του και πυροβόλησε μπροστά σε πέντε τηλεοπτικές κάμερες που κάλυπταν «ζωντανά τη συνέντευξή του».
Οι θεατές των πρωινών εκπομπών είδαν σε απευθείας μετάδοση την αυτοκτονία. Ανάμεσα τους και πολλά παιδιά, καθώς εκείνη την ημέρα τα σχολεία της πολιτείας ήταν κλειστά, λόγω χιονοθύελλας.
Η αυτοκτονία Ντουάιερ δημιούργησε μείζον δημοσιογραφικό πρόβλημα. Τα τηλεοπτικά κανάλια θα έπρεπε να δείξουν ή να μην δείξουν την αποτρόπαια σκηνή και αν ναι με ποιο τρόπο.
Η λύση που δόθηκε από τους αρχισυντάκτες στα απογευματινά και βραδινά δελτία ειδήσεων περιλάμβανε όλους τους δυνατούς συνδυασμούς.
Πάντως, έγκυροι καθηγητές δημοσιογραφίας που κλήθηκαν να σχολιάσουν το γεγονός, υποστήριξαν ότι οι υπεύθυνοι των τηλεοπτικών δελτίων ειδήσεων θα πρέπει να είναι πάντα προετοιμασμένοι να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις μέσα σε δευτερόλεπτα και καλό θα είναι να δίνουν προτεραιότητα στον ψυχολογικό αντίκτυπο που θα έχει η παρουσίαση της είδησης στο κοινό και να μην έχουν γνώμονα το κυνήγι της πρωτιάς και της τηλεθέασης.
Σαν σήμερα 22 Ιανουαρίου
Γεγονότα
1506: Οι πρώτοι 150 Ελβετοί στρατιώτες φτάνουν στο Βατικανό για να αποτελέσουν τη φρουρά του πάπα (Ελβετική Φρουρά).
1842: Η Εθνική Τράπεζα αρχίζει επισήμως τις εργασίες της, με πρώτο διοικητή τον Γεώργιο Σταύρου.
1863: Ο Όθωνας και η δυναστεία του κηρύσσονται έκπτωτοι από την Ελλάδα.
1870: Ιδρύεται στη Γερμανία η Deutsche Bank, μία από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου.
1915: Κάνει πρεμιέρα στον αθηναϊκό κινηματογράφο «Πάνθεον» η ταινία του Κωνσταντίνου Μπαχατώρη «Γκόλφω», με πρωταγωνιστές τον Γιώργο Πλουτή και τη Βιργινία Διαμάντη. Πρόκειται για την πρώτη ελληνική ταινία μεγάλου μήκους.
1918: Στρατιωτική στάση στη Λαμία κατά της επιστράτευσης που έχει διατάξει η κυβέρνηση του Ελευθέριου Βενιζέλου καταστέλλεται με βίαιο τρόπο.
1924: Ο Ράμσεϊ ΜακΝτόναλντ γίνεται ο πρώτος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου που προέρχεται από το Εργατικό Κόμμα.
1927: Μεταδίδεται η πρώτη ζωντανή ραδιοφωνική μετάδοση ποδοσφαιρικού αγώνα, μεταξύ της Άρσεναλ και της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ.
1938: Η Ελλάδα νικά την Παλαιστίνη με 3-1 στο Τελ Αβίβ, με δύο γκολ του Κλεάνθη Βικελίδη και ένα του Αντώνη Μηγιάκη. Είναι η πρώτη εκτός έδρας νίκη στην ιστορία της εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου.
1941: Τα βρετανικά στρατεύματα και τα στρατεύματα της Κοινοπολιτείας καταλαμβάνουν το Τομπρούκ από τις ιταλικές δυνάμεις.
1949: Ο ΔΣΕ καταλαμβάνει προσωρινά το Καρπενήσι, ενώ οι κυβερνητικές δυνάμεις αποκρούουν αντίστοιχες επιθέσεις των ανταρτών στο Λεωνίδιο και τη Μονεμβασία.
1963: Ο Σαρλ ντε Γκολ και ο Κόνραντ Αντενάουερ υπογράφουν συνθήκη συνεργασίας μεταξύ της Γαλλίας και της Γερμανίας.
1965: Δεκατέσσερα άτομα χάνουν τη ζωή τους όταν αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-124 Γκλοουμπμάστερ συντρίβεται στον Χελμό, λόγω εσφαλμένης εκτίμησης της θέσης του αεροσκάφους από τον κυβερνήτη του.
1968: Σε φυλάκιση 9,5 μηνών για αντίσταση και περιύβριση αρχής καταδικάζεται ο Μίκης Θεοδωράκης. Θα απελευθερωθεί έξι ημέρες αργότερα, ευεργετούμενος από διάταγμα περί αμνηστίας.
1968: Απογειώνεται η αποστολή Απόλλων 5 μεταφέροντας την πρώτη σεληνάκατο στο διάστημα.
1970: Το Boeing 747, το πρώτο jumbo jet στον κόσμο, πραγματοποιεί την πρώτη του εμπορική πτήση με την Pan American World Airways από το Διεθνές Αεροδρόμιο Τζον Κένεντι προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Χίθροου.
1972: Εντάσσονται στην ΕΟΚ, μετά από μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιρλανδία, και η Δανία.
1973: Αμερικανικό δικαστήριο των ΗΠΑ νομιμοποίησε τις αμβλώσεις.
1984: Ο Macintosh, ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής με ποντίκι και γραφικό περιβάλλον χρήστη, παρουσιάζεται σε διαφήμιση κατά τη διάρκεια του Super Bowl.
1987: Ο Αμερικανός πολιτικός, Μπαντ Ντουάιερ, αυτοκτονεί μπροστά στις κάμερες, ανοίγοντας μία έντονη συζήτηση για τα όρια της δημοσιογραφίας.
2001: Ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος σε μία από τις πρώτες πράξεις της προεδρικής του θητείας υπογράφει το διάταγμα για απαγόρευση της διεθνούς βοήθειας σε οργανισμούς που προωθούν την άμβλωση.
Γεννήσεις
1440: Ιβάν Γ΄ της Ρωσίας, μέγας πρίγκιπας της Μόσχας
1561: Σερ Φράνσις Μπέικον, Άγγλος φιλόσοφος
1592: Πιερ Γκασεντί, Γάλλος φιλόσοφος, μαθηματικός και επιστήμονας
1788: Λόρδος Βύρων, Άγγλος ποιητής
1872: Πρίγκιπας Νικόλαος της Ελλάδας
1879: Φράνσις Πικαμπιά, Γάλλος ζωγράφος και ποιητής
1891: Αντόνιο Γκράμσι, Ιταλός φιλόσοφος και πολιτικός
1898: Σεργκέι Αϊζενστάιν, Σοβιετικός σκηνοθέτης
1898: Φέρντιναντ Κράμερ, Γερμανός αρχιτέκτονας και βιομηχανικός σχεδιαστής
1907: Ντίξι Ντιν, Άγγλος ποδοσφαιριστής
1914: Δημήτρης Δραγατάκης, Έλληνας συνθέτης
1920: Κιάρα Λούμπιχ, Ιταλίδα ακτιβίστρια
1940: Τζον Χερτ, Άγγλος ηθοποιός
1942: Μίμης Δομάζος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1952: Τάσος Χαλκιάς, Έλληνας ηθοποιός
1953: Τζιμ Τζάρμους, Αμερικανός σκηνοθέτης
1958: Νίκος Αναστόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής
1965: Νταϊάν Λέιν, Αμερικανίδα ηθοποιός
1972: Πάκου Ρόμι, Γιαπωνέζα ηθοποιός
1982: Φαμπρίσιο Κολοτσίνι, Αργεντίνος ποδοσφαιριστής
1983: Διονύσης Ηλιάδης, Έλληνας αθλητής του τζούντο
1985: Οριάνθη, Αυστραλή κιθαρίστρια
1993: Νέτα Μπαρζιλάι, Ισραηλινή τραγουδίστρια
1993: Ρίο Χαριάντο, Ινδονήσιος οδηγός αγώνων
Θάνατοι
627: Θεοδελίνδα, βασίλισσα των Λομβαρδών
1583: Αντουανέτα των Βουρβόνων, δούκισσα του Γκιζ
1651: Ιωάννης Φωκυλίδης Χολβάρντα, Ολλανδός αστρονόμος
1901: Βικτώρια, βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου
1919: Καρλ Λάρσον, Σουηδός ζωγράφος
1966: Χέρμπερτ Μάρσαλ, Άγγλος ηθοποιός
1973: Λίντον Τζόνσον, 36ος πρόεδρος των Η.Π.Α.
1977: Μενέλαος Λουντέμης, Έλληνας συγγραφέας
1982: Παντελής Ζερβός, Έλληνας ηθοποιός
1990: Αλέξανδρος Μπάρας, Έλληνας ποιητής
1994: Τέλι Σαβάλας, Αμερικανός ηθοποιός
1995: Ρόουζ Κένεντι, Αμερικανίδα κοσμική
1997: Μπίλι Μακένζι, Σκωτσέζος τραγουδιστής
2008: Χιθ Λέτζερ, Αυστραλός ηθοποιός
2008: Κλωντ Πιρόν, Ελβετός γλωσσολόγος
2019: Θέμος Αναστασιάδης, Έλληνας δημοσιογράφος και εκδότης