Κοσμος

Γλίτωσε την επιστράτευση στη Ρωσία και αποκλείστηκε σε αεροδρόμιο στη Νότια Κορέα (εικόνα)

«Η ζωή μου είναι σαν την ημέρα της Μαρμότας»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Θεσσαλονίκη: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους - Νεαρή κοπέλα έπαθε επιληπτική κρίση
Θεσσαλονίκη: Αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους - Νεαρή κοπέλα έπαθε επιληπτική κρίση © EUROKINISSI

Ρώσος επίστρατος ζει δύο μήνες σε αεροδρόμιο στη Νότια Κορέα - Έφυγε από τη Ρωσία για να γλιτώσει την επιστράτευση - Περιμένει την απόφαση για την αίτηση ασύλου

Για δύο μήνες τώρα ο 23χρονος Ρώσος Βλαντίμιρ Μαρακτάγιεφ ζει στην αίθουσα αναχωρήσεων ενός αεροδρομίου στη Νότια Κορέα. Στις 24 Σεπτεμβρίου, έχοντας λάβει τα έγγραφα επιστράτευσης που τον καλούσαν να παρουσιαστεί στην Ουκρανία, ο φοιτητής γλωσσολογίας άφησε το σπίτι του στην πόλη Ουλάν-Ουντέ της Σιβηρίας και πέρασε τα σύνορα στη γειτονική Μογγολία.

Αφού ταξίδεψε έως τις Φιλιππίνες, πέταξε στη Νότια Κορέα στις 12 Νοεμβρίου, ελπίζοντας να λάβει καθεστώς πρόσφυγα σε μια χώρα που θεωρείται από τις πιο σταθερές δημοκρατίες στην Ασία.

Εκεί, έκανε αίτηση για καθεστώς πρόσφυγα κατά την άφιξή του, ωστόσο οι νοτιοκορεατικές αρχές απέρριψαν την αίτησή του, λέγοντας ότι το γεγονός ότι ήταν ανυπότακτος δεν συνιστά βάσιμο λόγο για την παροχή ασύλου. Ύστερα από παραμονή έξι ημερών σε κέντρο κράτησης, επέστρεψε στο αεροδρόμιο. Έκτοτε βρίσκεται εκεί.

Ο Μαρακτάγιεφ έχει κάνει έφεση κατά της απόφασης αυτής, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί ακόμα να απελαθεί από τη Νότια Κορέα και πρέπει να παραμείνει στο κτίριο του τερματικού σταθμού του αεροδρομίου όσο περιμένει την απόφαση.

Είναι ένας από τους πέντε Ρώσους που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται αποκλεισμένοι στο βασικό διεθνές αεροδρόμιο της χώρας, το Incheon, περιμένοντας την εκδίκαση της έφεσης στις υποθέσεις ασύλου τους.

Πώς ζει ο Ρώσος επίστρατος που αποκλείστηκε σε αεροδρόμιο της Νότιας Κορέας 

«Η ζωή μου είναι σαν την ημέρα της μαρμότας» δήλωσε ο Βλαντίμιρ. Και πρόσθεσε ότι περνά τις ημέρες κάνοντας βόλτες στον χώρο αναμονής του αεροδρομίου, διαβάζοντας βιβλία και μελετώντας κορεατικά.

«Βασικά, όλη μέρα, δεν κάνω τίποτα» παραδέχτηκε, γνωστοποιώντας ότι τόσο ο ίδιος όσο και οι συμπατριώτες του ζουν σε ένα μικρό δωμάτιο κοντά στην αίθουσα αναχωρήσεων του αεροδρομίου, όπου κοιμούνται πάνω σε κουβέρτες.

Μπορούν να κάνουν ντους, αλλά το ζεστό νερό είναι περιορισμένο και πρέπει να πλένουν τα ρούχα τους στο χέρι. Αν και έχει λίγα χρήματα, καθώς οι ρωσικές τραπεζικές κάρτες γενικά έχουν σταματήσει να γίνονται δεκτές -με εξαίρεση ελάχιστες χώρες- το Υπουργείο Δικαιοσύνης της Νότιας Κορέας καλύπτει τη σίτισή του.

«Το μόνο που είχα για μεγάλο διάστημα ήταν τα μετρητά που πήρα όταν έφυγα από το σπίτι μου» συνέχισε. Και πρόσθεσε: «Την Πρωτοχρονιά αγόρασα ένα καφέ, γιατί ένιωσα ότι κάτι πρέπει να κεράσω τον εαυτό μου».

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται στον «αέρα», δήλωσε ότι το να ζει στο αεροδρόμιο είναι το «λιγότερο κακό» συγκριτικά με το να επιστρέψει στη Ρωσία, όπου πιστεύει ότι θα συλληφθεί μόλις πατήσει το πόδι του. 

Ο 23χρονος Ρώσος επίστρατος που ζει αποκλεισμένος στην αίθουσα αναχωρήσεων αεροδρομίου στη Νότια Κορέα
Ο 23χρονος Ρώσος επίστρατος που ζει αποκλεισμένος στην αίθουσα αναχωρήσεων αεροδρομίου στη Νότια Κορέα | Πηγή ΦΩΤΟ: REUTERS

Στην περιοχή απ' όπου κατάγεται, στην Μπουριάτια, έγιναν από τις πιο επιθετικές εκστρατείες επιστράτευσης στη Ρωσία. Όπως είπε, ο ένας από τους στενούς του φίλους από το σχολείο ήδη σκοτώθηκε στην Ουκρανία

«Μόλις πριν από δύο εβδομάδες έλαβα τα νέα από φίλους μου από το σχολείο ότι σκοτώθηκε το φθινόπωρο. Δεν γνωρίζω εάν θα έρθει πίσω η σορός του ή όχι. Αυτό είναι κάτι που δεν εύχομαι ούτε στον χειρότερο εχθρό μου» κατέληξε ο 23χρονος Ρώσος, του οποίου η ιστορία θυμίζει την κινηματογραφική ταινία «Terminal» με τον Τομ Χανκς.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.