- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Απεργίες στη Γαλλία - Η μεταρρύθμιση του Εμανουέλ Μακρόν στο συνταξιοδοτικό βγάζει στους δρόμους τους Γάλλους
Παραλύει η Γαλλία σήμερα Πέμπτη (19/1), καθώς τα συνδικάτα των εργαζομένων έχουν προγραμματίσει μεγάλες απεργίες, αντιδρώντας στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.
Το σχέδιο του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν να αυξήσει το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση από τα 62 στα 64 χρόνια, έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στους εργαζομένους.
Ήδη, στα social media γίνεται ένας παραλληλισμός με τη Μάργκαρετ Θάτσερ, την πρώην πρωθυπουργό της Βρετανίας, η οποία συγκρούστηκε με τα εργατικά συνδικάτα στα 80’s.
Οι οδηγοί στα τρένα και τα περισσότερα ΜΜΜ σηκώνουν χειρόφρενο, την ώρα που πολλά σχολεία είναι κλειστά, καθώς το 70% των δασκάλων στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση απεργεί.
Ο επικεφαλής του αριστερού συνδικάτου CGT, Φιλίπ Μαρτινέζ, απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες να κατέβουν στους δρόμους για να μην περάσει η μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό.
Το γαλλικό κρατικό δίκτυο France 2 μετέδωσε ότι εκτός από το Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται να συμμετάσχουν μαζικά στις κινητοποιήσεις, με το ποσοστό στις μεγάλες εταιρείες να φθάνει το 70%.
Η γαλλική αστυνομία προετοιμάζεται για έως και 750.000 διαδηλωτές σε δρόμους 200 πόλεων της χώρας, εκ των οποίων οι 80.000 στο Παρίσι.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμαμέν δήλωσε την Τετάρτη (18/1) ότι 10.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα βρίσκονται σε επιφυλακή, την ώρα που ο υπουργός Μεταφορών Κλεμάν Μπον έχει προειδοποιήσει για μια «κολασμένη Πέμπτη», καλώντας, όλους όσοι μπορούν, να εργαστούν από το σπίτι.
Αντιδράσεις για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στη Γαλλία
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι περίπου τα 2/3 των Γάλλων αντιτίθενται στην αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης, σε μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού και με τη χώρα να ανακάμπτει ακόμα από την πανδημία κορωνοϊού.
Η τελευταία προσπάθεια του Μακρόν για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, το 2019, προκάλεσε τη μεγαλύτερη απεργία στο δίκτυο μεταφορών του Παρισιού εδώ και τρεις δεκαετίες. Το σχέδιο ματαιώθηκε τελικά έναν χρόνο αργότερα, όταν ο κορωνοϊός σάρωσε την Ευρώπη
Ο 45χρονος κεντρώος πρόεδρος της Γαλλίας υποσχέθηκε να προωθήσει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού κατά την επιτυχημένη εκστρατεία επανεκλογής του πέρυσι, επισημαίνοντας τις προβλέψεις ότι το σύστημα θα μπορούσε να οδηγηθεί σε μεγάλα ελλείμματα στο τέλος της δεκαετίας.
Η τρέχουσα ηλικία συνταξιοδότησης στη Γαλλία είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο τα συνδικάτα αντιμετωπίζουν με καχυποψία τη μεταρρύθμιση, θέλοντας να προστατεύσουν όσους άρχισαν να εργάζονται σε νεαρή ηλικία ή ασκούν βαρέα επαγγέλματα.
Στη Βαρκελώνη ο Εμανουέλ Μακρόν για τη Σύνοδο Κορυφής με την Ισπανία
Η πρωθυπουργός της χώρας Ελιζαμπέτ Μπορν υπερασπίστηκε τη μεταρρύθμιση, η οποία θα συζητηθεί στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ως τρόπο διασφάλισης περισσότερης «δικαιοσύνης» για τους συνταξιούχους. «Τέσσερις στους 10 Γάλλους, οι πιο ευάλωτοι, όσοι έχουν δύσκολες δουλειές, θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν από τα 64» είπε στη Βουλή.
Ο Μακρόν, πάντως, δεν θα βρίσκεται σήμερα στη Γαλλία, αφού μαζί με εννέα υπουργούς του θα μετάσχει σε γαλλο-ισπανική Σύνοδο Κορυφής στη Βαρκελώνη, αν και ο υπουργός Εργασίας, Ολιβιέ Ντισόπτ, θα μείνει στο Παρίσι.
Το 2010 περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους πόλεων της Γαλλίας, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 62, σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, αλλά τελικά ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που πρότεινε η δεξιά κυβέρνηση του τότε προέδρου Νικολά Σαρκοζί.