Κοσμος

Facebook και Instagram απελευθερώνουν την...θηλή

Ποιες celebrities πρωτοστατούν στο κίνημα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Florence Pugh
Η Florence Pugh © Instagram

«Free the Nipple»: Facebook και Instagram καλούνται να βάλουν τέλος στην λογοκρισία

Το Συμβούλιο Εποπτείας της Meta ζήτησε να αναθεωρηθούν οι κανόνες της εταιρείας που απαγορεύουν εικόνες γυμνού γυναικείου στήθους. Σε χθεσινή του απόφαση, το Oversight Board – μια ομάδα ακαδημαϊκών, πολιτικών και δημοσιογράφων που συμβουλεύουν την εταιρεία σχετικά με τις πολιτικές της για τον έλεγχο του περιεχομένου – συνέστησε στη Meta να αλλάξει το κοινοτικό πρότυπο για το γυμνό και τη σεξουαλική δραστηριότητα ενηλίκων «έτσι ώστε να διέπεται από σαφή κριτήρια που σέβονται τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Το συμβούλιο διαπίστωσε ότι «η πολιτική βασίζεται σε μια δυαδική θεώρηση του φύλου και στη διάκριση μεταξύ ανδρικού και γυναικείου σώματος», γεγονός που καθιστά τους κανόνες κατά της απεικόνισης των θηλών «ασαφείς» όταν πρόκειται για διεμφυλικούς, non-binary και τρανς χρήστες. Συνέστησε στη Meta «να καθορίσει σαφή, αντικειμενικά κριτήρια που σέβονται τα δικαιώματα” όσον αφορά τη διαχείριση του γυμνού, “έτσι ώστε όλοι οι άνθρωποι να αντιμετωπίζονται με τρόπο που να συνάδει με τα διεθνή πρότυπα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Meta είναι έτοιμη πλέον να αποδεχθεί την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, καθώς δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας. «Εξελίσσουμε συνεχώς τις πολιτικές μας για να βοηθήσουμε να γίνουν οι πλατφόρμες μας ασφαλέστερες για όλους», τόνισε ο εκπρόσωπος. «Γνωρίζουμε ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα για την υποστήριξη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, και αυτό σημαίνει ότι συνεργαζόμαστε με εμπειρογνώμονες και οργανώσεις υπεράσπισης της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε μια σειρά από θέματα και για τη βελτίωση των προϊόντων».

Η Meta έχει προθεσμία 60 ημερών για να ανταποκριθεί και πρακτικά στις συστάσεις του συμβουλίου. Ενώ οι υποστηρικτές μπορεί να χαιρετίζουν την ιδέα μιας πιο ελεύθερης θηλής στο διαδίκτυο, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πώς τα αυτοματοποιημένα συστήματα ελέγχου περιεχομένου της Meta θα είναι σε θέση να επιβάλουν μια νέα πολιτική για τις θηλές.

Πως ξεκίνησε το «Free the Nipple»

Όλα ξεκίνησαν όταν υποστηρικτές του θηλασμού πέρασαν τη δεκαετία του 2000προσπαθώντας να συνθλίψουν την εικόνα του στήθους ως εγγενώς σεξουαλική, και η εκστρατεία #FreetheNipple έγινε mainstream το 2013. Η φράση μπήκε στην ποπ-φεμινιστική ορολογία το 2013 αφού το Facebook κατέβασε αποσπάσματα από το ντοκιμαντέρ «Free the Nipple» της ηθοποιού και σκηνοθέτιδας Λίνα Έσκο.

Η εκστρατεία απέκτησε ευρεία υποστήριξη σε πανεπιστημιουπόλεις και υποστηρίχθηκε από διασημότητες όπως η Rihanna, η Μάιλι Σάιρους και η Λένα Ντάραμ. Μόλις πριν λίγους μήνες, η Φλόρενς Πιου μίλησε φορώντας ένα διάφανο, ροζ φόρεμα Valentino στο κόκκινο χαλί, λέγοντας: «Φυσικά, δεν θέλω να προσβάλλω τους ανθρώπους, αλλά νομίζω ότι το θέμα μου είναι: πώς μπορούν οι ρώγες μου να σας προσβάλλουν τόσο πολύ;».

Το 2015, η καλλιτέχνις Μικολ Χεμπρόν φιλοτέχνησε αυτοκόλλητα με ανδρικές θηλές – οι οποίες επιτρέπονται στο Instagram – έτσι ώστε οι γυναίκες που χρησιμοποιούν το Instagram να μπορούν να τις τοποθετήσουν πάνω από τις δικές τους με σκοπό να σχολιάσουν την ανισότητα.

Η Χεμπρόν προσκλήθηκε στα κεντρικά γραφεία του Instagram το 2019 μαζί με μια ομάδα influencers για να μιλήσει για την πολιτική της εταιρείας σχετικά με τις θηλές. «Κατά τη διάρκεια εκείνης της συνάντησης, μάθαμε ότι δεν υπήρχαν non-binary άτομα στην ομάδα πολιτικής συντονισμού περιεχομένου και παρατήρησα επίσης ότι δεν υπήρχαν εκεί τουαλέτες ουδέτερου φύλου», είχε δηλώσει η Χεμπρόν. «Για μένα, αυτό ήταν το μόνο που χρειαζόταν να ξέρω για να καταλάβω ότι η συζήτηση για το φύλο και τη συμμετοχικότητα δεν γινόταν στη Meta». Ένας εκπρόσωπος της Meta είχε σπεύσει να αμφισβητήσει την περιγραφή της κατάστασης από την Χεμπρόν, προσθέτοντας: «Πολλά έχουν αλλάξει από το 2019».

Ωστόσο, η Hebron δήλωσε ενθουσιασμένη που το εποπτικό συμβούλιο ασχολήθηκε με το θέμα των διακρίσεων με βάση το φύλο και τη σεξουαλικότητα. «Πέρα από το “ας αφήσουμε τις γυναίκες να είναι γυμνόστηθες”, το οποίο δεν με ενδιαφέρει καθόλου, νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να επιμείνουμε στην αυτοδιάθεση όλων των σωμάτων», δήλωσε η Χεμπρον. «Ακούγεται τόσο επιπόλαιο σε πολλούς ανθρώπους να μιλάμε για θηλές, αλλά αν σκεφτείτε τους τρόπους με τους οποίους οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να ελέγξουν και να καταπιέσουν τα σώματα των απανταχού θηλυκοτήτων δεν είναι».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.