Κοσμος

Φορολογήστε μας τώρα: Οι εξαιρετικά πλούσιοι καλούν τις κυβερνήσεις σε δράση κατά της κρίσης του κόστους διαβίωσης

205 εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι ζητούν μέτρα για να αντιμετωπιστεί η «ακραία ανισότητα»

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Νταβός - Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: 205 εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι καλούν τις κυβερνήσεις να εισαγάγουν φόρους περιουσίας

Περισσότεροι από 200 εκατομμυριούχοι και δισεκατομμυριούχοι καλούν τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο να «φορολογήσουν εμάς, τους εξαιρετικά πλούσιους, τώρα» προκειμένου να βοηθήσουν δισεκατομμύρια ανθρώπους που παλεύουν με την κρίση κόστους ζωής.

Η ομάδα των 205 εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων, συμπεριλαμβανομένων της κληρονόμου της Disney, Άμπιγκεϊλ Ντίσνεϊ, και του πρωταγωνιστή στο «The Hulk», Μαρκ Ράφαλο, κάλεσε την Τετάρτη τους παγκόσμιους ηγέτες και τα στελέχη επιχειρήσεων που συναντώνται στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, να εισαγάγουν επειγόντως φόρους περιουσίας για να αντιμετωπιστεί η «ακραία ανισότητα».

Σε ανοιχτή επιστολή τους που δημοσιεύεται σήμερα υπό τον τίτλο «Το κόστος του ακραίου πλούτου», οι υπογράφοντες χαρακτηρίζουν εξαιρετικά ανησυχητική την έλλειψη δράσης και επισημαίνουν ότι μια συνάντηση της «παγκόσμιας ελίτ» στο Νταβός για να συζητηθεί η «συνεργασία σε έναν κατακερματισμένο κόσμο» είναι άσκοπη εάν δεν αμφισβητηθεί η βασική αιτία του διχασμού.

Οι εκατομμυριούχοι από 13 χώρες ζητούν δράσεις προς την κατεύθυνση της οικοδόμησης δικαιότερων οικονομιών, τονίζοντας ότι «δεν είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να αφεθεί στα παιδιά μας για να το λύσουν».

«Τώρα είναι η ώρα να αντιμετωπίσουμε τον ακραίο πλούτο, τώρα είναι η ώρα να φορολογηθούν οι εξαιρετικά πλούσιοι» επισημαίνουν.

«Η ιστορία των τελευταίων πέντε δεκαετιών είναι μια ιστορία πλούτου που δεν ρέει πουθενά αλλού παρά μόνο προς τα πάνω. Τα τελευταία χρόνια, αυτή η τάση έχει επιταχυνθεί πολύ… Η λύση είναι ξεκάθαρη σε όλους. Εσείς, οι παγκόσμιοι εκπρόσωποί μας, πρέπει να φορολογήσετε εμάς, τους εξαιρετικά πλούσιους, και πρέπει να ξεκινήσετε τώρα» αναφέρεται στην επιστολή.

Η επιστολή των δισεκατομμυριούχων: Υπάρχουν όρια στο άγχος που μπορεί να αντέξει κάθε κοινωνία

Οι υπογράφοντες, που αυτοχαρακτηρίζονται ως «πατριώτες εκατομμυριούχοι», προειδοποιούν ότι η αδράνεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε καταστροφή. 

«Υπάρχουν όρια στο άγχος που μπορεί να αντέξει κάθε κοινωνία, στις φορές που οι μητέρες και οι μπαμπάδες θα παρακολουθούν τα παιδιά τους να πεινούν ενώ οι εξαιρετικά πλούσιοι σκέφτονται τον αυξανόμενο πλούτο τους. Το κόστος της δράσης είναι πολύ φθηνότερο από το κόστος της αδράνειας – ήρθε η ώρα να δράσετε» υπογραμμίζεται στην επιστολή.

Ακραία συγκέντρωση πλούτου σε λίγους, δείχνουν νέα στοιχεία 

Η επιστολή έρχεται την ώρα που μελέτη της Oxfam δείχνει ότι σχεδόν τα δύο τρίτα του νέου πλούτου που συγκεντρώθηκε από την έναρξη της πανδημίας έχει πάει στο πλουσιότερο 1%. 

«Κάθε δισεκατομμυριούχος αντιπροσωπεύει μια αποτυχία της δημόσιας πολιτικής», υπογραμμίζει η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam, καλώντας για τη μείωση του αριθμού τους κατά το ήμισυ ως το 2030 μέσω φορολογίας, πριν από την «κατάργησή» τους πιο μακροπρόθεσμα.

«Οι οικονομικές ανισότητες έφτασαν σε ακραία και επικίνδυνα επίπεδα» υπογραμμίζει η διεθνής οργάνωση στην ετήσια έκθεσή της για τις ανισότητες.

Ωθούμενες από την αύξηση των χρηματιστηριακών τιμών, οι μεγάλες περιουσίες εκτοξεύτηκαν στα ύψη τα τελευταία δέκα χρόνια: στα 100 δολάρια πλούτου που δημιουργήθηκε, τα 54,4 δολάρια πήγαν στις τσέπες του 1% των πιο πλούσιων, ενώ μόνον 70 λεπτά στο 50% των λιγότερο εύπορων, διαπιστώνει η μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι δισεκατομμυριούχοι διπλασίασαν την περιουσία τους, ενώ γίνονται ολοένα και περισσότεροι, σημειώνει η Oxfam.

«Η ακραία συγκέντρωση πλούτου υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη, διαφθείρει τους πολιτικούς και τα μέσα ενημέρωσης, διαβρώνει τη δημοκρατία και αυξάνει την πόλωση» τονίζει η μη κυβερνητική οργάνωση, προσθέτοντας ότι οι ανισότητες έχουν γίνει «υπαρξιακή απειλή για τις κοινωνίες μας, καθώς παραλύουν την ικανότητά μας να εξαλείψουμε τη φτώχεια» και θέτουν «το μέλλον του πλανήτη (...) σε κίνδυνο».

Τα μέτρα που προτείνει η Oxfam για να μειωθεί ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων

Σύμφωνα με τη διεθνή οργάνωση, η φορολογία έχει έναν «ζωτικής σημασίας» ρόλο να διαδραματίσει για να μειωθεί ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων στον πλανήτη και πρέπει να επηρεάσει τα εισοδήματα και το κεφάλαιο των πιο εύπορων.

Μεταξύ των μέτρων που προτείνει η οργάνωση στην έκθεσή της, περιλαμβάνονται έκτακτος φόρος περιουσίας, φόρος επί των μερισμάτων και αύξηση του φόρου στο εισόδημα από εργασία και στο κεφάλαιο του 1% των πιο πλούσιων.

Το κεφάλαιο, χρηματοοικονομικό μέσο «πολύ πιο σημαντικό από τους μισθούς» για τις μεγάλες περιουσίες, θα πρέπει να φορολογηθεί περισσότερο επί των κερδών που έχει, κυρίως χάρη στην πώληση μετοχών, αλλά και από την απλή κατοχή, υπογραμμίζει η οργάνωση.

Τα «υπερκέρδη» των επιχειρήσεων βρίσκονται επίσης στο στόχαστρο της Oxfam, η οποία προτείνει να φορολογηθούν περισσότερο τα απροσδόκητα κέρδη, όπως τα δισεκατομμύρια που κατέγραψαν οι πετρελαϊκοί όμιλοι τους τελευταίους μήνες χάρη στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση, τα μέτρα αυτά θα επέτρεπαν να επανέλθουν οι περιουσίες των δισεκατομμυριούχων και ο αριθμός τους στα επίπεδα που ήταν το 2012, προτού οι αριθμοί αυτοί αυξηθούν.

(Με πληροφορίες του Guardian)