Κοσμος

Αλλαγή στάσης από τον Κίσσιγκερ: Τάσσεται υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Πέρυσι είχε προκαλέσει την οργή του Ζελένσκι

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Xένρι Κίσιγκερ
Χένρι Κίσινγκερ © Getty Images/Ideal Image

Kίσσινγκερ: Υποστηρίζει την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χένρι Κίσινγκερ απηύθυνε σήμερα έκκληση στη διεθνή κοινότητα να εξακολουθήσει να υποστηρίζει την Ουκρανία έως ότου επιτευχθεί εκεχειρία, ενώ τάχθηκε υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας μέσω βιντεοσύνδεσης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, ο Κίσινγκερ είπε: «πριν από αυτόν τον πόλεμο, ήμουν αντίθετος στην προοπτική προσχώρησης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ επειδή φοβόμουν ότι θα προκαλούσε ακριβώς όσα βλέπουμε να εκτυλίσσονται τώρα».

Με τα σημερινά δεδομένα, όμως, τόνισε ότι δεν έχει νόημα η «ουδετερότητα» της Ουκρανίας και συμπλήρωσε ότι «η προσχώρηση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν ενδεδειγμένη» μόλις επιλυθεί η σύγκρουση.

Ο 99χρονος Κίσινγκερ υπογράμμισε επίσης πως πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτραπεί μια μετωπική στρατιωτική σύγκρουση της Δύσης με τη Ρωσία και να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με τη Μόσχα προκειμένου να της δοθεί η ευκαιρία να ενταχθεί στο διεθνές σύστημα μόλις επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία.

«Οι ΗΠΑ υποστήριξαν την ουκρανική αντίσταση, θα πρέπει να εξακολουθήσουν να την υποστηρίζουν και, εφόσον χρειαστεί, να ενισχύσουν τη στρατιωτική βοήθεια, έως ότου επιτευχθεί εκεχειρία ή συμφωνηθεί (εκεχειρία) για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών», είπε.

Ο άλλοτε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπό τους προέδρους Ρίτσαρντ Νίξον και Τζέραλντ Φορντ, έχει συναντήσει πολλές φορές τον Βλαντίμιρ Πούτιν από τότε που εκείνος ανήλθε στην προεδρία το 2000. Γόνος οικογένειας Γερμανοεβραίων που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη ναζιστική Γερμανία το 1938, ο κ. Κίσιντζερ μετατράπηκε σε διαμορφωτή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής από τα χρόνια του 1960 ως και τα χρόνια του 1970, όταν διετέλεσε σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της προεδρίας και κατόπιν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Έλαβε Νόμπελ Ειρήνης το 1973 για τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων με την κυβέρνηση αυτού που ήταν τότε το Βόρειο Βιετνάμ.

«Πλησιάζει ο χρόνος για να οικοδομήσουμε πάνω στις στρατηγικές αλλαγές που έχουν ήδη επιτευχθεί και να τις ενσωματώσουμε σε μια νέα δομή προς την επίτευξη ειρήνης μέσω διαπραγμάτευσης», έγραψε ο Κίσιντζερ στο περιοδικό The Spectator, σε άρθρο με τίτλο «Πώς να αποφευχθεί ένας ακόμα παγκόσμιος πόλεμος». 

Τον Μάιο είχε προτείνει κατάπαυση πυρός, βάσει της οποίας η Ρωσία θα υποχωρούσε στις γραμμές του μετώπου πριν την εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου αλλά η Κριμαία θα αποτελούσε αντικείμενο «διαπραγμάτευσης».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ζελένσκι εναντίον Κίσινγκερ

Στο περυσινό Νταβός ο Κίσσινγκερ είχε ξεσηκώσει έντονη διαμαρτυρία απο την κυβέρνηση του Κιέβου όταν, μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, είχε προτείνει ειρήνευση με επιστροφή στο status quo ante, κάτι που προϋποθέτει να αναγνωρίσει το Κίεβο την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία. 

 «Εχει κανείς την εντύπωση ότι το ημερολόγιο του κ. Κίσινγκερ δεν είναι του 2022, αλλά του 1938», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος στο τελευταίο του μήνυμα μέσω βίντεο, παραπέμποντας στη Συμφωνία του Μονάχου, όταν Αγγλοι και Γάλλοι πρόδωσαν την Τσεχοσλοβακία ελπίζοντας ότι θα κατευνάσουν τον Χίτλερ. «Ισως και οι New York Times να έγραψαν κάτι παρόμοιο το 1938», πρόσθεσε.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.