- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Tουρκία: Συνεχίζεται η αντιπαράθεση με την Σουηδία για το ομοίωμα του Ερντογάν - Στον απόηχο των νέων όρων για την ένταξη στο ΝΑΤΟ - Τι απαντά η Στοκχόλμη
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι είναι «εξωφρενικό» που ο Σουηδός εισαγγελέας δεν ανέλαβε δράση για το περιστατικό κατά το οποίο ομοίωμα του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κρεμάστηκε με σκοινί στη Στοκχόλμη.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι το περιστατικό συνιστά έγκλημα μίσους και ρατσιστική επίθεση. Η Σουηδία δεν θα πρέπει να προσπαθεί να ξεγελάσει την Τουρκία επικαλούμενη την ελευθερία της έκφρασης, πρόσθεσε.
Σουηδός εισαγγελέας δήλωσε χθες Δευτέρα ότι δεν θα υπάρξει επίσημη έρευνα για το περιστατικό ανέφερε η εφημερίδα Aftonbladet. Βίντεο που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα το οποίο δείχνει ένα ομοίωμα του Ερντογάν να κρέμεται από σχοινί έξω από το δημαρχείο της Στοκχόλμης προκάλεσε οργή στην Τουρκία. Η Άγκυρα κάλεσε τον πρεσβευτή της Σουηδίας την Πέμπτη και απαίτησε να διωχθούν οι υπεύθυνοι.
Ερντογάν: Θέτει νέους όρους σε Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ
Υπενθυμίζεται ότι στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τα δύο σκανδιναβικά κράτη υπέβαλαν πέρυσι αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ. Η επικύρωση της ένταξής τους χρειάζεται την ομόφωνη έγκριση των 30 κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι μόνες που δεν έχουν επικυρώσει την ένταξή τους.
Η Άγκυρα έχει πει πως η Σουηδία θα πρέπει να λάβει μια σαφέστερη στάση απέναντι σε αυτούς που χαρακτηρίζει τρομοκράτες, κυρίως Κούρδους μαχητές και την οργάνωση στην οποία επιρρίπτει την ευθύνη για μια απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
Η Φινλανδία και η Σουηδία υπέγραψαν τριμερή συμφωνία με την Τουρκία το 2022 με σκοπό να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ. Ως μέρος αυτής της συμφωνίας, οι δύο σκανδιναβικές χώρες δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τα «εκκρεμή αιτήματα απέλασης ή έκδοσης υπόπτων για τρομοκρατία από την Τουρκία γρήγορα και διεξοδικά», λαμβάνοντας υπόψη τις τουρκικές υπηρεσίες πληροφοριών και τηρώντας την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
«Σουηδία και Φινλανδία πρέπει να απελάσουν ή να εκδώσουν έως και 130 «τρομοκράτες» στην Τουρκία προτού το τουρκικό κοινοβούλιο εγκρίνει τα αιτήματά τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ», δήλωσε χθες ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μια ακόμη ένδειξη επιστροφής της Άγκυρας στη σκληρή γραμμή που τηρεί προκειμένου να άρει τα εμπόδια για την ένταξη των δύο χωρών στη Συμμαχία.
Η απάντηση της Σουηδίας στην Τουρκία για την ένταξη στο ΝΑΤΟ
Η τουρκική εθνοσυνέλευση θα πρέπει να προχωρήσει στη διαδικασία κύρωσης του πρωτοκόλλου για την προσχώρηση της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αφού οι δύο χώρες εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει στο πλαίσιο της συμφωνίας με την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών.
«Πιστεύουμε ότι έχουμε φθάσει πλέον σε ένα σημείο όπου η Σουηδία και η Φινλανδία έχουμε εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις μας σε αυτό το (τριμερές) μνημόνιο και είναι καιρός η τουρκική εθνοσυνέλευση να ξεκινήσει τη διαδικασία κύρωσης του πρωτοκόλλου», είπε ο Τομπίας Μπίλστρομ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι έχουμε κάνει όσα ζητήθηκαν και δεν βλέπουμε κανέναν απολύτως λόγο να μην ξεκινήσει η διαδικασία» κύρωσης του πρωτοκόλλου για την προσχώρηση στο ΝΑΤΟ, συμπλήρωσε ο επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας.