Κοσμος

Πιθανή επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν σε Αθήνα, Άγκυρα και Κύπρο τον Φεβρουάριο

Ο στόχος του Αμερικανού ΥΠΕΞ

62222-137653.jpg
A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Ρωσία εξετάζει τη χρήση πυρηνικών
O Άντονι Μπλίνκεν © ΕPA

Άντονι Μπλίνκεν: Πιθανή επίσκεψη σε Αθήνα, Άγκυρα και Κύπρο - Η ατζέντα

Διαδοχικές επισκέψεις σε Λευκωσία, Αθήνα και Αγκυρα ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν μέσα στον ερχόμενο μήνα. Πρωταρχικός στόχος των επισκέψεων του Αμερικανού αξιωματούχου και της αμερικανικής πλευράς είναι η αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο, δεδομένου ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται σε  προεκλογική περίοδο με τα εθνικά θέματα πολύ ψηλά στην ατζέντα.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, κατά πάσα πιθανότητα ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να αφιχθεί στην ελληνική πρωτεύουσα είτε το διήμερο 21-22 Φεβρουαρίου, είτε αυτό 20-21 Φεβρουαρίου. Πιστεύεται ότι θα διεξαχθεί και η συνάντηση 3+1 μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αμερικής.  Μάλιστα τότε αναμένεται να υπάρχει και νέα κυβέρνηση στην Κυπριακή Δημοκρατία, δεδομένου ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι επικείμενες προεδρικές εκλογές στη χώρα.

Αν τελικά η περιοδεία του Φεβρουαρίου αναβληθεί, ίσως αναζητηθεί εναλλακτική ημερομηνία εντός του Μαρτίου, αλλά η αμερικανική πλευρά έχει εγκαίρως διαμηνύσει ότι η επίσκεψη δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε χρόνο κοντά στην έναρξη της ελληνικής προεκλογικής περιόδου

Η πιθανή επίσκεψη έρχεται τη χρονική στιγμή στην οποία όπως φαίνεται ο Λευκός Οίκος εξετάζει την πώληση F-16 στην Τουρκία και F-35 στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ως προς τα F-35, βάσει πάντα του μέχρι τώρα σχεδιασμού, οι ΗΠΑ αναμένεται να απαντήσουν στο αίτημα που πραγματοποίησε η Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) μέσω επιστολής (LoR for LoA) ενδεχομένως και πριν από τον Μάρτιο. Ως προς τα τουρκικά F-16, από την άλλη, ηχηρές αντιδράσεις εισακούστηκαν τις τελευταίες ημέρες εντός του Κογκρέσου με κυριότερο ίσως επικριτή του Ερντογάν τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ.

«Το ελληνικό αίτημα δεν συγκεντρώνει αντιδράσεις και πιθανότατα θα εγκριθεί. Αλλά, παρ’ ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος στο ΝΑΤΟ για περισσότερα από 70 χρόνια, αυτό το πακέτο αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό από μέλη του Κογκρέσου, που είναι εξοργισμένα με τον αυταρχικό πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ιδίως για την παραβίαση πολιτικών ελευθεριών αλλά και για την άρνησή του να εγκρίνει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Οι δυο διαχρονικά ουδέτερες σκανδιναβικές χώρες υπέβαλαν αίτημα για να μπουν στη στρατιωτική συμμαχία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά σχετικό δημοσίευμα της «New York Times».

Ο Τσαβούσογλου ταξιδεύει στις ΗΠΑ για συνάντηση με τον ομόλογό του Μπλίνκεν

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναχώρησε την Τρίτη για να συναντηθεί την Τετάρτη με τον Αμερικανό ομόλογό του Αντονι Μπλίνκεν, σε μια σπάνια επίσκεψη ανώτατου Τούρκου αξιωματούχου. Η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν έχει κρατήσει αποστάσεις από την Τουρκία λόγω της ολοένα και πιο αυταρχικής κατεύθυνσης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των πολιτικών που περιορίζουν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες.

Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, ωστόσο, βρίσκονται συχνά σε αντίθεση μαζί της για μια σειρά ζητημάτων, με τις μεγαλύτερες διαφωνίες να επικεντρώνονται στην αγορά πυραύλων ρωσικής κατασκευής από την Τουρκία και στην αμερικανική υποστήριξη στους Κούρδους μαχητές στη Συρία. Η απόκτηση του συστήματος αεράμυνας S-400 το 2017 οδήγησε σε κυρώσεις και την Τουρκία να αφαιρεθεί από το πρόγραμμα ανάπτυξης του μαχητικού αεροσκάφους F-35 επόμενης γενιάς. Μετά την ήττα στο F-35, η Αγκυρα προσπαθεί επί του παρόντος να ανανεώσει τον στόλο της F-16. Αλλά η συμφωνία αντιμετωπίζει την αντίθεση στο Κογκρέσο.

Η απόκτηση του συστήματος αεράμυνας S-400 το 2017 οδήγησε σε κυρώσεις και την Τουρκία να αφαιρεθεί από το πρόγραμμα ανάπτυξης του μαχητικού αεροσκάφους F-35 επόμενης γενιάς. Μετά την ήττα της στην προμήθεια F-35, η Αγκυρα προσπαθεί επί του παρόντος να ανανεώσει τον στόλο της F-16. Αλλά η συμφωνία αντιμετωπίζει την αντίθεση στο Κογκρέσο.

Ο Τσαβούσογλου φάνηκε βέβαιος αυτή την εβδομάδα ότι η συμφωνία για την αγορά 40 τζετ F-16 καθώς και η τεχνολογία για την αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου του θα ξεπεράσει τα εμπόδια του Κογκρέσου.

«Καταλήξαμε σε συμφωνία με την κυβέρνηση (Μπάιντεν) και είναι σημαντικό ότι η κυβέρνηση τόνισε ότι η συμφωνία δεν είναι σημαντική μόνο για την Τουρκία αλλά και για το ΝΑΤΟ», είπε ο Τσαβούσογλου στους δημοσιογράφους. «Εάν η κυβέρνηση παραμείνει σταθερή… τότε δεν θα υπάρξει πρόβλημα».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.