Κοσμος

Ο Πούτιν δεν βλέπει «μαύρα σύννεφα» πάνω από τη ρωσική οικονομία

Τουλάχιστον 2,5% η συρρίκνωση για το 2022

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πούτιν: Η ρωσική οικονομία είναι πιθανόν να συρρικνωθεί κατά 2,5% το 2022, αλλά διαψεύδει τις προβλέψεις για μεγαλύτερη πτώση
Μόσχα © Unsplash

Ρωσία: Πιθανή συρρίκνωση 2,5% στη ρωσική οικονομία το 2022 – Διαψεύδει τις προβλέψεις για μεγαλύτερη ύφεση ο Πούτιν

Η ρωσική οικονομία είναι πιθανό να έχει συρρικνωθεί κατά 2,5% το 2022, αλλά τα καταφέρνει καλύτερα από ό,τι προέβλεπαν οι περισσότεροι ειδικοί, όπως δήλωσε σήμερα ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος μίλησε στη διάρκεια συνάντησης με ανώτατους αξιωματούχους όπως ο υπουργός Οικονομικών και η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε πως θα πρέπει να ενθαρρυνθεί η αύξηση των πραγματικών μισθών.

«Η πραγματική δυναμική αποδείχτηκε ότι είναι καλύτερη από ό,τι προβλέπουν πολλοί ειδικοί. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, το ΑΕΠ της Ρωσίας την περίοδο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022 μειώθηκε, αλλά ‘μόνο’ κατά 2,1%», είπε ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ορισμένοι ειδικοί στη χώρα μας, για να μην αναφέρω τους ξένους, προέβλεψαν μείωση κατά 10% και 15% ή ακόμη 20%. Για το έτος ως σύνολο, αναμένεται να μειωθεί κατά 2,5%», πρόσθεσε, σύμφωνα με το Reuters.

Η συρρίκνωση της ρωσικής οικονομίας είναι εν μέρει αποτέλεσμα του μπαράζ των κυρώσεων από τις χώρες της Δύσης, στο πλαίσιο των οποίων διεθνείς επιχειρήσεις αποχώρησαν μαζικά από τη Ρωσία, ενώ ένα μεγάλο μέρος των αποθεματικών της σε ξένα νομίσματα και σε χρυσό έχουν παγώσει από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο.

Παρότι οι υψηλές τιμές ενέργειας εξακολουθούν να στηρίζουν τη ρωσική οικονομία, φαίνεται πως η κατάσταση έχει αρχίσει να αντιστρέφεται εν μέρει λόγω της μερικής επιστράτευσης που κάλεσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Ρωσίας, η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε τον Σεπτέμβριο.

Ρωσική οικονομία: Δέκα μήνες μετά τον πόλεμο

Καθώς όμως έχουν περάσει έντεκα μήνες από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, οι τελευταίες κυρώσεις που επέβαλε η Δύση άρχισαν να έχουν εμφανή αποτελέσματα στη ρωσική οικονομία. Η ομάδα χωρών G7, η Αυστραλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διευρύνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο της Μόσχας στην Ουκρανία, μέσω της επιβολής ενός πλαφόν στην τιμή των πετρελαϊκών προϊόντων της, όπως, η βενζίνη και το ντίζελ, στις 5 Φεβρουαρίου. Στα τέλη του 2022 επιβλήθηκε ένα ανώτατο όριο 60 δολαρίων ανά βαρέλι για τις πωλήσεις ρωσικού αργού πετρελαίου που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο από το προσδοκώμενο 2% του ΑΕΠ το 2023, καθώς το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου συμπιέζει τα έσοδα από τις εξαγωγές, δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Αντόν Σιλουάνοφ.  Συνολικά, οι δαπάνες πέρυσι πιθανότατα έφτασαν τα 30 τρισεκατομμύρια ρούβλια, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών στα τέλη Δεκεμβρίου, ή περίπου 27% περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος της Ρωσίας, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι περιορισμοί στις εξαγωγές πετρελαίου ενδέχεται να υποχρεώσουν το Κρεμλίνο να μειώσει την παραγωγή μεταξύ 5 και 7% το 2023. Βέβαια, η Μόσχα ίσως μπορέσει να καλύψει το «κενό», προχωρώντας σε έκδοση ομολόγων ή αξιοποιώντας τα κονδύλια από το ταμείο έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα, το ρούβλι υποχώρησε κατά σχεδόν 10% έναντι του αμερικανικού δολαρίου πριν τον ερχομό του νέου έτους με αποτέλεσμα να καταστεί το νόμισμα με τη χειρότερη απόδοση ανάμεσα στις αναδυόμενες οικονομίες, παρότι τους προηγούμενους μήνες είχε πολύ καλύτερη απόδοση από το προσδοκώμενο.

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο
Το ευάλωτο Λος Άντζελες: Η 5η πλουσιότερη πολιτεία με το φτωχό δημόσιο ταμείο

Παρότι τα προβλήματα δεν λύνονται με το να τους ρίχνεις λεφτά, ένας πληθυσμός 40 εκατομμυρίων μαζί με ένα τόσο εκτεταμένο δίκτυο υποδομών σημαίνει τεράστιες δημόσιες ανάγκες και πολυδάπανους μηχανισμούς

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.