Κοσμος

Βοστώνη: Αποκαλυπτήρια για το εντυπωσιακό γλυπτό σε μνήμη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και της συζύγου του

Έχει την ονομασία «Embrace»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Boston unveils new sculpture honoring Martin Luther King and Coretta Scott King
© Lane Turner/The Boston Globe via Getty Images/Ιdeal Image

Βοστώνη: Αποκαλυπτήρια για το εντυπωσιακό γλυπτό σε μνήμη του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και της συζύγου του

Με στόχο να εμπνεύσει τους επισκέπτες και να τιμήσει την κληρονομιά της οικογένειας Κινγκ το γλυπτό του Χάνκ Γουίλις Τόμας αποκαλύφθηκε στο παλαιότερο πάρκο της Αμερικής, στο κέντρο της Βοστώνης. Η χάλκινη κατασκευή, η οποία έχει μήκος 20 πόδια και πλάτος 26 πόδια και έχει τίτλο «Η αγκαλιά»  απεικονίζει τους ώμους και τα χέρια του ζευγαριού να αγκαλιάζονται μετά την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στον Κινγκ το 1964, μια στιγμή που έγινε διάσημη φωτογραφία.

Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ
© Getty Images/Ideal Image

Μεταξύ αυτών που παραβρέθηκαν στην τελετή ήταν και ο γιος των Κινγκς, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ΙΙΙ - επίσης ακτιβιστής των πολιτικών δικαιωμάτων - και η 14χρονη κόρη του, Γιολάντα Ρενέ Κινγκ, η οποία εκφώνησε ομιλία για τη φυλετική ισότητα στο Μνημείο Λίνκολν το 2020.

Ο Κινγκ αφιέρωσε τη ζωή του στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα, αγωνιζόμενος για τη φυλετική ισότητα και την οικονομική δικαιοσύνη. Μετά τη δολοφονία του το 1968, η Κορέτα συνέχισε την κληρονομιά του προωθώντας την ειρήνη και την ισότητα μαζί με την υπεράσπιση περιθωριοποιημένων κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, των γυναικών, των παιδιών και των φτωχών. Ηγήθηκε μάλιστα περισσότερων από 40.000 ανθρώπων στο πλαίσιο της απεργίας των εργαζομένων στην καθαριότητα του Μέμφις, σε μια διαμαρτυρία για καλύτερους μισθούς διαβίωσης λίγο μετά το θάνατο του συζύγου της. Και παρά το γεγονός ότι ήταν σύζυγος του Κινγκ, το φύλο της Κορέτα, είπε ο Τόμας, περιθωριοποίησε το ρόλο της στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα.

Τα έργα του Χανκ Γουίλις Τόμας έχουν εμφανιστεί σε περισσότερες από δώδεκα εκθέσεις και εκτός από την «Αγκαλιά» έχει 13 άλλα δημόσια γλυπτά και καλλιτεχνικά έργα. Ανάμεσά τους είναι το γλυπτό «Unity» στο κέντρο του Μπρούκλιν, το οποίο απεικονίζει το χέρι ενός αθλητή που δείχνει προς τον ουρανό, και το «Raise Up» στο Μοντγκόμερι της Αλαμπάμα, που απεικονίζει νοτιοαφρικανούς ανθρακωρύχους με υψωμένα τα χέρια και που υποβάλλονται σε ταπεινωτική σωματική εξέταση.

Η διαδικασία για τη δημιουργία του γλυπτού δεν ήταν εύκολη. Μόλις έγινε δεκτή η πρόταση του Τόμας για το έργο, το γλυπτό απαιτούσε διάφορα επίπεδα έγκρισης από πολλούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής Τέχνης της Βοστώνης και της Επιτροπής Οροσήμων της Βοστώνης. Μόλις το Συμβούλιο Τεχνών της Βοστώνης ψήφισε την έγκριση του σχεδίου του γλυπτού τον Μάρτιο του 2021, η πόλη ανέσκαψε το οικόπεδο για να διασφαλίσει ότι δεν είχαν τοποθετηθεί λάθος ανθρώπινα οστά ή αρχαία αντικείμενα.

Για τη διαμόρφωση του ογκώδους μπρούτζινου γλυπτού, ο Τομας είπε επίσης ότι συνεργάστηκε με το Walla Walla Foundry, ένα εργοστάσιο κατασκευής σύγχρονης τέχνης με έδρα την πολιτεία της Ουάσινγκτον, το οποίο απέδωσε ένα τρισδιάστατο εκτυπωμένο μοντέλο του γλυπτού και το έπλασε με μπρούντζο. Μόλις το γλυπτό ολοκληρώθηκε την περασμένη άνοιξη, η εταιρεία το αποσυναρμολόγησε σε έξι κομμάτια και το έστειλε στη Βοστώνη.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.