Κοσμος

Πώς μια 30χρονη εξαπάτησε την JP Morgan αποσπώντας 175 εκατ. δολάρια

Είχε ιδρύσει startup για την παροχή βοήθειας σε φοιτητές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
JPMorgan
JPMorgan © EPA/JUSTIN LANE

JP Morgan: Πώς μια 30χρονη εξαπάτησε τον τραπεζικό κολοσσό αποσπώντας 175 εκατ. δολάρια 

Η JPMorgan Chase έκλεισε την Πέμπτη τον ιστότοπο μιας πλατφόρμας οικονομικής βοήθειας για κολέγια, για την οποία πλήρωσε 175 εκατομμύρια δολάρια, και μηνύει την 30χρονη ιδρύτρια για την κατασκευή σχεδόν 4 εκατομμυρίων ψεύτικων λογαριασμών χρηστών, τους οποίους χρησιμοποίησε για να δελεάσει την τράπεζα στα μέσα του 2021.

Η εταιρεία «Frank» ιδρύθηκε από την Τσάρλι Τζάβις το 2016 προσφέροντας λογισμικό για να βοηθήσει τους νέους Αμερικανούς να αποκτήσουν οικονομική βοήθεια σε αυτό που η ίδια αποκαλούσε «ένα Amazon για την τριτοβάθμια εκπαίδευση». 

Η JPMorgan διαφήμισε τη συμφωνία του Σεπτεμβρίου 2021 ότι θα της έδινε την «ταχύτερα αναπτυσσόμενη πλατφόρμα οικονομικού σχεδιασμού για κολέγια» που χρησιμοποιείται από πάνω από 5 εκατομμύρια φοιτητές σε 6.000 ιδρύματα.

Μήνες μετά το κλείσιμο της συναλλαγής, η JPMorgan λέει ότι ανακάλυψε τους κατασκευασμένους λογαριασμούς μετά την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μια παρτίδα 400.000 πελατών της Frank - με περίπου το 70% αυτών να επιστρέφει, σύμφωνα με αγωγή που κατατέθηκε τον Δεκέμβριο στο περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ στο Delaware, αναφέρει το CNBC.

Η αγωγή αναφέρει ότι η Τζάβις προώθησε στην τράπεζα πάνω από 4 εκατομμύρια χρήστες είχαν εγγραφεί για να χρησιμοποιήσουν το Frank και να υποβάλουν αίτηση για ομοσπονδιακή βοήθεια.

Όταν η τράπεζα ζήτησε αποδείξεις κατά τη διάρκεια της δέουσας επιμέλειας, η Τζάβις φέρεται να κατασκεύασε έναν τεράστιο κατάλογο «ψεύτικων πελατών - έναν κατάλογο με ονόματα, διευθύνσεις, ημερομηνίες γέννησης και άλλες προσωπικές πληροφορίες για 4,265 εκατομμύρια φοιτητές που δεν υπήρχαν στην πραγματικότητα».

Στην πραγματικότητα, η Frank είχε τότε λιγότερους από 300.000 λογαριασμούς πελατών, σύμφωνα με την αγωγή.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.