- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Δύση ετοιμάζεται να στείλει υπερσύγχρονα τανκ στο Κίεβο
Καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει μπει πλέον στην πιο άγρια φάση του, η Δύση συνειδητοποιεί ότι χωρίς εξελιγμένα οπλικά συστήματα δυτικού τύπου οι Ουκρανοί δεν μπορούν να κερδίσουν τη μάχη από τη στιγμή που ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι αποφασισμένος να φθάσει μέχρι τέλους.
Το δημοσίευμα στην αμερικανική εφημερίδα «New York Times» αναφέρει ότι στο τραπέζι των συζητήσεων πέφτουν πλέον υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα (τανκς, πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς -ακόμη και αεροσκάφη), τα οποία μέχρι πρότινος ήταν εκτός κάδρου.
Ο φόβος για μια μεγάλη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία την άνοιξη από τον Βορρά μέσω Λευκορωσίας, με στόχο την κατάληψη της πρωτεύουσας ή πόλεις - κλειδιά στο δυτικό τμήμα (π.χ Λβιβ), κάνει τους Δυτικούς να επανεξετάζουν τον σχεδιασμό τους.
Τι ακολουθεί μετά τους πύραυλους Patriot και τα τεθωρακισμένα Marder
Ήδη, στα τέλη Δεκεμβρίου οι ΗΠΑ συμφώνησαν να στείλουν αντιαεροπορικά Patriot στην Ουκρανία. Τη σκυτάλη πήρε η Γερμανία που δεσμεύτηκε να στείλει νέα παρτίδα από τεθωρακισμένα Marder (σ.σ. χρησιμοποιήθηκαν μεταξύ άλλων από τους Ουκρανούς στην ανακατάληψη της Χερσώνας) όπως και συστοιχίες Patriot. Στρατιωτική βοήθεια με -δυτικής κατασκευής όπλα- στέλνει και η Γαλλία, με τον Μακρόν να δεσμεύεται για αποστολή γαλλικών τανκς στην Ουκρανία.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επανειλημμένα ζητήσει από τη Δύση εξελιγμένα στρατιωτικά όπλα για να νικήσει τη Ρωσία, με τη Βρετανία και την Πολωνία να είναι οι δύο χώρες που έχουν ταχθεί εδώ και καιρό υπέρ μιας τέτοιας εξέλιξης. Η Βαρσοβία, μάλιστα, ετοιμαζόταν να στείλει και αεροπλάνα MiG-29 στο Κίεβο στην πρώτη φάση του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, ωστόσο η απόφαση «κόλλησε» σε επίπεδο ΝΑΤΟ, καθώς η Συμμαχία επαναλάμβανε την πάγια θέση της ότι οι αποστολές όπλων στην Ουκρανία αφορούν μόνο τον αμυντικό τομέα.
Οι Ουκρανοί, πάντως, επισημαίνουν ότι με 300 -δυτικού τύπου- τεθωρακισμένα στην κατοχή τους μπορούν να εκδιώξουν τις ρωσικές δυνάμεις.
Πώς οι εξελίξεις στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο φέρνουν πιο κοντά τα γερμανικά Leopard
Η Ουκρανία ελπίζει ότι οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο (μάχη για το Σολεντάρ) θα πείσει τη Δύση να ανοίξει το οπλοστάσιό της, στέλνοντας εξελιγμένα -δυτικού τύπου- όπλα, με ιδιαίτερη έμφαση να δίνεται στα γερμανικά τανκς Leopard, τα οποία το Κίεβο επιθυμεί διακαώς και πιστεύει ότι θα της δώσουν τεράστιο στρατηγικό πλεονέκτημα.
Τους πρώτους μήνες της ρωσικής εισβολής σύμμαχοι του ΝΑΤΟ από το πρώην σοβιετικό μπλοκ έστειλαν -σοβιετικής κατασκευής- στρατιωτικό εξοπλισμό για να βοηθήσουν την Ουκρανία μαζί με ορισμένα (δυτικού τύπου) οπλικά συστήματα, τα οποία έκαναν τη διαφορά, όπως αποδείχτηκε με τους αμερικανικούς εκτοξευτές πυραύλων Himars.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακόμα και όταν τα εξελιγμένα όπλα σταλούν στην Ουκρανία, ο απαραίτητος χρόνος που θα χρειαστεί για την εκπαίδευση των Ουκρανών χειριστών λειτουργεί υπέρ της Ρωσίας. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά πλέον τα κέντρα αποφάσεων σε ΗΠΑ και Ευρώπη, την ώρα που Ρώσοι και Λευκορώσοι δεν σταματούν να εκπαιδεύονται σε ανταρτοπόλεμο πόλεων κατά τη διάρκεια στρατιωτικών «γυμνασίων» στη Λευκορωσία κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Με πληροφορίες από New York Times