Κοσμος

Οργή της Τουρκίας για το κρεμασμένο ομοίωμα του Ερντογάν από Κούρδους στην Σουηδία

Κλήθηκε για εξηγήσεις ο σουηδός πρέσβης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οργή της Τουρκίας για το κρεμασμένο ομοίωμα του Ερντογάν από Κούρδους στην Σουηδία
Ο Ταγίπ Ερντογάν με τον Ουλφ Κρίστερσον © ΕPA /Burhan Ozbilici]

Τουρκία: Διάβημα στον Σουηδό πρέσβη για το κρεμασμένο ομοίωμα του Ερντογάν

Η Τουρκία κάλεσε τον Σουηδό πρέσβη για να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Άγκυρας μετά το συμβάν με το κρεμασμένο ομοιώμα του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έξω από το δημαρχείο της Στοκχόλμης, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TRT.

Τούρκοι αξιωματούχοι περιέγραψαν την Πέμπτη το περιστατικό ως «τρομοκρατική προπαγάνδα» από υποστηρικτές του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν ή PKK και άλλων κουρδικών μαχητών.

Το TRT ανέφερε ότι ο πρεσβευτής ενημερώθηκε ότι η Τουρκία καταδικάζει σθεναρά την «ειδεχθή πράξη». Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν επίσης ότι το περιστατικό αντιβαίνει την συμφωνία που έχει συνάψει η Τουρκία με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, βάσει της οποίας οι δύο βόρεις χώρες υποσχέθηκαν να πατάξουν τους Κούρδους μαχητές καθώς ζητούν την έγκριση της Τουρκίας για τις ενταξιακές τους προσπάθειες στο ΝΑΤΟ.

Ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρεμ καταδίκασε το συμβάν. «Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί σε μια ανοιχτή συζήτηση για τις πολιτικές επιλογές, αλλά απορρίπτει σθεναρά τις απειλές και το μίσος κατά των πολιτικών εκπροσώπων. Το να απεικονίζεις έναν εκλεγμένο πρόεδρο να εκτελείται έξω από το Δημαρχείο είναι αποτρόπαιο», έγραψε στο Twitter.

Ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής επικοινωνίας του γραφείου του Ερντογάν, απάντησε στο tweet του Σουηδού ΥΠΕΞ καταδικάζοντας το περιστατικό και προέτρεψε τις σουηδικές αρχές «να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα κατά των τρομοκρατικών ομάδων» χωρίς καθυστέρηση.

«Το ότι ένας τρομοκράτης του PKK μπορεί να αμφισβητήσει τη σουηδική κυβέρνηση στην καρδιά της Στοκχόλμης είναι απόδειξη ότι οι σουηδικές αρχές δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα κατά της τρομοκρατίας – όπως ισχυρίζονται τις τελευταίες ημέρες», έγραψε ο Aλτούν στα αγγλικά.

Τον Νοέμβριο, ο πρέσβης κλήθηκε με παρόμοιο τρόπο στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αφού προβλήθηκαν στο κτίριο της τουρκικής πρεσβείας στη Στοκχόλμη εικόνες που φέρεται να προσβάλλουν τον Ερντογάν.

Το περιστατικό έρχεται καθώς  Σουηδία και η Φινλανδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη βορειοατλαντική συν συμμαχία, αφού οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, δεν έχει ακόμη εγκρίνει την ένταξή τους, κάτι που απαιτεί ομόφωνη έγκριση από όλα τα υπάρχοντα μέλη της συμμαχίας.

Σουηδία: Δεν θα αποδεχθούμε όλα τα αιτήματα της Τουρκίας

Η Άγκυρα, η Στοκχόλμη και το Ελσίνκι υπέγραψαν μνημόνιο συμφωνίας στη διάρκεια της τελευταίας συνόδου του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, αλλά ήδη από την επομένη ο Ερντογάν απείλησε και πάλι να εμποδίσει την ένταξή τους.

Στη διάρκεια επίσκεψης του Σουηδού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον στην Τουρκία με στόχο να πείσει τον Τούρκο πρόεδρο, ο Ερντογάν τον είχε ρωτήσει για τις δεκάδες απελάσεις που έχει ζητήσει η Άγκυρα.  Η τύχη ορισμένων Κούρδων υπηκόων της Τουρκίας που έχουν εξοριστεί ή καταφύγει στη Σουηδία και, σε μικρότερο βαθμό, στη Φινλανδία, είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων με την Άγκυρα ώστε οι δύο σκανδιναβικές χώρες να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.

Προ ημερών ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον  ότι και ο ίδιος αναμένει πως η Τουρκία θα δώσει την έγκρισή της για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν θα καταστεί δυνατό να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα της Άγκυρας προς αυτή την κατεύθυνση.

 «Η Τουρκία επιβεβαιώνει πως έχουμε πράξει ό,τι είχαμε προαναγγείλει, αλλά επίσης έχει καταθέσει αιτήματα που δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να ικανοποιήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η Σουηδία, αλλά και η Φινλανδία, υπέγραψαν εντός του 2022 μια τριμερή συμφωνία, με στόχο να ξεπεραστούν οι εντάσεις της Άγκυρας για την είσοδό τους στο ΝΑΤΟ.

Οι δηλώσεις του Σουηδού πρωθυπουργού έγιναν στον απόηχο της απόρριψης του αιτήματος της Τουρκίας για έκδοση του δημοσιογράφου Μπουλέντ Κενές, από το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας στις 19 Δεκεμβρίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε ζητήσει προσωπικά από τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον την έκδοση του Κενές, παρότι ο δημοσιογράφος είχε εξασφαλίσει πολιτικό άσυλο στη Σουηδία, υποψήφια για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.