- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Εισβολή στην Μπραζίλια: Σχεδόν ο ένας στους πέντε Βραζιλιάνους εγκρίνει τις ταραχές
Πάνω από τους μισούς που συμμετείχαν θεωρούν τον Μπολσονάρου υπεύθυνο
Εισβολή στην Μπραζίλια: Σχεδόν ο ένας στους πέντε Βραζιλιάνους εγκρίνει τις ταραχές - Πάνω από τους μισούς που συμμετείχαν θεωρούν τον Μπολσονάρου υπεύθυνο - Συνεχίζονται οι έρευνες.
Σχεδόν ο ένας Βραζιλιάνος στους πέντε εγκρίνει την εισβολή και τις καταστροφές στις έδρες των τριών εξουσιών από οπαδούς του πρώην προέδρου της άκρας δεξιάς της χώρας, του Ζαΐχ Μπολσονάρου, την Κυριακή στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, αποκαλύπτει δημοσκόπηση που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Τετάρτη από το ινστιτούτο Atlas.
Στην ερώτηση «συμφωνείτε με τις ενέργειες των διαδηλωτών που κατέλαβαν το Κογκρέσο, το προεδρικό μέγαρο και το Ανώτατο Δικαστήριο», το 18,4% του δείγματος της έρευνας του ινστιτούτου έδωσε καταφατική απάντηση, το 75,8% είπε πως διαφωνεί και το 5,8% απέφυγε να δώσει απάντηση.
Το 53% του δείγματος χαρακτηρίζει την εισβολή «απόλυτα αδικαιολόγητη», το 27,5% τη θεωρεί «εν μέρει δικαιολογημένη» και το 10,5% «απόλυτα δικαιολογημένη».
Λίγοι περισσότεροι από τους μισούς Βραζιλιάνους (το 50,2%) που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση αυτή θεωρούν πως για τις ταραχές ευθύνεται προσωπικά ο Μπολσονάρου.
Η δημοσκόπηση του ινστιτούτου διενεργήθηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 2.200 προσώπων.
Στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής λαμβάνονται αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας ενόψει νέων κινητοποιήσεων μπολσοναριστών, ενώ 700 άνθρωποι παραμένουν υπό κράτηση μετά τις ταραχές της Κυριακής.
Εισβολή στη Μπραζίλια: Οι αρχές αναζητούν όσους οργάνωσαν και χρηματοδότησαν τις ταραχές της Κυριακής
Οι αρχές στη Βραζιλία συνεχίζουν τις έρευνές τους για τους εγκεφάλους της επίθεσης εναντίον κυβερνητικών κτιρίων την Κυριακή στην Μπραζίλια, μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης εναντίον δύο πρώην αξιωματούχων, εκ των οποίων ένας στενός συνεργάτης του πρώην προέδρου της χώρας Ζαΐχ Μπολσονάρου.
Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου εξέδωσε χθες, Τρίτη, ένταλμα σύλληψης εναντίον του Άντερσον Τόρες, πρώην υπουργού Δικαιοσύνης επί προεδρίας Μπολσονάρου, για συνέργεια με τους ταραξίες ως επικεφαλής ασφάλειας της πρωτεύουσας, θέση από την οποία απομακρύνθηκε μετά τα επεισόδια.
«Πρέπει να καταπολεμήσουμε με σθεναρότητα την τρομοκρατία, αυτούς τους πραξικοπηματίες που θέλουν να εγκαθιδρύσουν ένα καθεστώς εξαίρεσης», δήλωσε χθες από την Μπραζίλια ο Αλεσάντρ ντε Μοράες, δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Ο ίδιος εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και εναντίον του Φάμπιο Αουγκούστο, του διοικητή της στρατιωτικής αστυνομίας της Μπραζίλια, ο οποίος έχει επίσης καθαιρεθεί. Σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, ο Αουγκούστο έχει ήδη συλληφθεί.
Ο Μοράες καθαίρεσε ήδη από την Κυριακή τον κυβερνήτη της Μπραζίλια Ιμπανέις Ρόσα, ο οποίος ζήτησε συγγνώμη από τον Βραζιλιάνο πρόεδρο Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα για «τα κενά» ασφαλείας.
Ο Τόρες βρισκόταν την Κυριακή στις ΗΠΑ, όπως και ο Μπολσονάρου, ο οποίος είχε φύγει από τη Βραζιλία πριν την ορκωμοσία Λούλα.
Αρνούμενος οποιαδήποτε «συνέργεια με τη βαρβαρότητα», ο Τόρες ανέφερε χθες στο Twitter ότι θα επιστρέψει στη Βραζιλία για να παρουσιαστεί ενώπιον της δικαιοσύνης και να ασχοληθεί με την υπεράσπισή του.
Στο μεταξύ ο πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας πήρε χθες εξιτήριο από νοσοκομείο του Ορλάντο, στη Φλόριντα, όπου είχε εισαχθεί τη Δευτέρα.
Η αστυνομία της Βραζιλίας άφησε ελεύθερους «για ανθρωπιστικούς λόγους» σχεδόν 600 ανθρώπους που συνελήφθησαν μετά την επίθεση, ενώ η δικαιοσύνη ετοιμάζεται να απαγγείλει κατηγορίες εναντίον όσων οργάνωσαν και χρηματοδότησαν την εξέγερση.
Από τους περίπου 1.500 οπαδούς του Μπολσονάρου που συνελήφθησαν μετά την επίθεση της Κυριακής, 527 έχουν τεθεί υπό κράτηση, ανακοίνωσαν οι αρχές.
Οι μπολσοναριστές αρνούνται να αποδεχθούν την εκλογή του Λούλα.
Από την εισβολή στο προεδρικό μέγαρο, στο κτίριο του Κογκρέσου και του Ανώτατου Δικαστηρίου στη Μπραζίλια –η οποία θύμισε την εισβολή στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον πριν δύο χρόνια– προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές.
«Η δημοκρατία στη Βραζιλία παραμένει στέρεη»
«Η δημοκρατία στη Βραζιλία παραμένει στέρεη», έγραψε χθες στο Twitter ο Λούλα, ο οποίος χαρακτήρισε τα όσα συνέβησαν στη Μπραζίλια «τρομοκρατικές ενέργειες». «Θα βγάλουμε τη χώρα από το μίσος και τη διχόνοια», πρόσθεσε σε άλλο του μήνυμα.
Παράλληλα χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης Φλάβιο Ντίνο επεσήμανε ότι ακόμη 50 εντάλματα σύλληψης πρόκειται να εκδοθούν σύντομα.
«Κάποια θα αφορούν ανθρώπους που πήραν μέρος στη λεηλασία των κυβερνητικών κτιρίων και δεν έχουν συλληφθεί (…). Άλλα θα αφορούν πρόσωπα που δεν βρίσκονταν στην Μπραζίλια (…) αλλά πιστεύεται ότι ενεπλάκησαν στην οργάνωση και τη χρηματοδότηση» των ταραχών, εξήγησε ο υπουργός μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Globonews.
Influencers δημιούργησαν λογαριασμό στο Instagram ο οποίος επιτρέπει στους χρήστες του διαδικτύου να καταγγέλλουν όσους ανήρτησαν σέλφις από τις ταραχές. Τον λογαριασμό αυτό ακολουθούσαν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι μέχρι χθες το μεσημέρι.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το σιντριβάνι που ολοκληρώθηκε το 1762, είναι ένα αριστούργημα του ύστερου μπαρόκ
Οι ιδιοκτήτες παμπ στη Βρετανία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν
Πώς έγινε το περιστατικό
Είχε απασχολήσει τις αρχές ήδη το 2013
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία - Επεισόδια σε διαδηλώσεις ακροδεξιών
Mία από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες σε παγκόσμιο επίπεδο
Η βασική αιτία για τον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου - Τι υποστηρίζουν αναλυτές
Επίσημη αναγνώριση της συμβολής στη διαμόρφωση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας
Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση - Επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το κλίμα το ακροδεξιό AfD
Αρνητική εκκίνηση για τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας - Τα ευρήματα δημοσκόπησης
Από την εμφάνιση της Σελίν Ντιόν στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι τις αποκαλύψεις για τον Diddy και τα καμώματα του Έλον Μασκ
Παραμένει ασαφές το κίνητρο - Οι αρχές είχαν ενημερωθεί για την «εξτρεμιστική δράση» του
Το δικαστήριο έκρινε ένοχους και τους 50 συγκατηγορούμενους
Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για τον πρωθυπουργό
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η Χαμάς
Άγνωστα τα αίτια του δυστυχήματος
H αντιδικία δυο εφήβων πήρε μεγάλες διαστάσεις μέσα από την εν λόγω πλατφόρμα
Ο 50χρονος σήμερα Σαουδάραβας έφτασε στην Γερμανία το 2006 με βίζα
Η Σαουδική Αραβία φέρεται να είχε ειδοποιήσει τις γερμανικές αρχές για τον δράστη
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.