- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
Εμπρηστική ρητορική Ερντογάν: «Αφήνουν τους πρόσφυγες να πεθάνουν στη θάλασσα»
Κάνει λόγο για χώρες-«καταφύγια προδοτών»
Για χώρες που αφήνουν τους πρόσφυγες να πεθάνουν στη θάλασσα κάνει λόγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν - Μιλά για «καταφύγια προδοτών» ο Τούρκος πρόεδρος
Τη ρητορική της έντασης συντηρεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνοντας λόγο για χώρες οι οποίες «έχουν μετατραπεί σε καταφύγια προδοτών που διαφεύγουν από την τουρκική δικαιοσύνη».
Παράλληλα, μίλησε για χώρες «που αφήνουν τους πρόσφυγες να πεθάνουν στη θάλασσα, στο Αιγαίο, τους σκοτώνουν ακόμη και σκόπιμα βυθίζοντας τα σκάφη τους, τους ξυλοκοπούν, τους ληστεύουν, τους εξευτελίζουν και τους αναγκάζουν να βγουν από τα σύνορά τους».
Όπως μεταδίδει ο απεσταλμένος του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε σε δηλώσεις του: «Σήμερα, ορισμένες χώρες με τις οποίες είμαστε μαζί στο ΝΑΤΟ, το Συμβούλιο της Ευρώπης ή τον ΟΗΕ έχουν μετατραπεί σε καταφύγια προδοτών που διαφεύγουν από την τουρκική δικαιοσύνη. Δεν γίνεται καμία ενέργεια, κανένα ξεκάθαρο βήμα για να λογοδοτήσουν οι τρομοκράτες στη δικαιοσύνη».
Όπως υποστήριξε, «χάρη στις επιχειρήσεις μας στο Αιγαίο, ο αριθμός των μεταναστών που διασώθηκαν από το χείλος του θανάτου φτάνει τους 20.000, μόνο πέρυσι».
«Από την άλλη πλευρά, οι χώρες που αφήνουν τους πρόσφυγες να πεθάνουν στη θάλασσα, στο Αιγαίο, τους σκοτώνουν ακόμη και σκόπιμα βυθίζοντας τα σκάφη τους, τους ξυλοκοπούν, τους ληστεύουν, τους εξευτελίζουν και τους αναγκάζουν να βγουν από τα σύνορά τους. Δυστυχώς, οι χώρες αυτές βρίσκονται σε πολύ μεγάλη εκτίμηση. Παρ’ όλες τις εικόνες, τους μάρτυρες, τις ειδήσεις και τις καταγγελίες, δυστυχώς δεν γίνεται κανένα βήμα προς αυτούς που ασκούν αυτή την καταπίεση» συμπλήρωσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Δένδιας προς Μπορέλ για Φαρμακονήσι: Οι τουρκικές προκλήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο «ατυχήματος»
Επιστολή προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ (Josep Borrell), απέστειλε χθες, Τρίτη (11/1) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αναφορικά με την πρόσφατη παράνομη δραστηριότητα τουρκικών αλιευτικών στο Φαρμακονήσι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.
Ο κ. Δένδιας κοινοποιεί την επιστολή και στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτη Σχοινά, καθώς και στον επίτροπο για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους (Virginijus Sinkevičius).
Στην επιστολή του, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται στο επεισόδιο που έλαβε χώρα στις 5 Ιανουαρίου, «κατά το οποίο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία προς αναγνώριση τριών τουρκικών αλιευτικών σκαφών που αλίευαν στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά του Φαρμακονησίου, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, δέχθηκε παρενόχληση από τουρκική ακταιωρό», σημείωναν διπλωματικές πηγές.
«H εν λόγω επαναλαμβανόμενη τουρκική πρακτική, σημειώνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, δημιουργεί επικίνδυνο περιβάλλον ασφαλείας και αυξάνει την πιθανότητα “ατυχήματος”, το οποίο θα μπορούσε να εργαλειοποιηθεί από την Άγκυρα προκειμένου να κλιμακωθεί η ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία», ανέφεραν οι ίδιες πηγές.
Επιπλέον, στην επιστολή επισημαίνεται «η αποφυγή συνεργασίας και η συχνά επιθετική στάση από πλευράς Τούρκων αλιέων, όχι μόνον εναντίον σκαφών του Λιμενικού Σώματος, αλλά και εναντίον ελληνικών αλιευτικών σκαφών, στάση που στρέφεται κατά των νόμιμων αλιευτικών δραστηριοτήτων Ελλήνων αλιέων».
«Είναι εύκολα αντιληπτό, σημειώνει ο υπουργός Εξωτερικών, ποιες θα είναι οι συνέπειες μια τέτοιας εξέλιξης για την ευρύτερη περιοχή, αλλά και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.
«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρεται, στη συνέχεια, στην επιθετική ρητορική Τούρκων αξιωματούχων, οι οποίοι σε σχεδόν καθημερινή βάση εκτοξεύουν, απρόκλητα, απειλές κατά της Ελλάδας».
«Σε συνδυασμό με τα περιστατικά αμφισβήτησης της εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, είναι πασιφανές ότι η Τουρκία, με την Παράνομη Λαθραία και Άναρχη (ΠΛΑ) αλιεία, προσθέτει ένα ακόμη μέσο για την υλοποίηση της αναθεωρητικής της πολιτικής και την αμφισβήτηση του status quo της περιοχής».
Με αφορμή και το εν λόγω επεισόδιο, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «ο υπουργός Εξωτερικών τονίζει την ανάγκη η ΕΕ, εφόσον η Τουρκία συνεχίσει την ανωτέρω πρακτική, να λάβει μέτρα τα οποία θα επιβάλλουν οικονομικό κόστος στην Τουρκία και ζητάει την εφαρμογή του Κανονισμού (1005/2008) για την καταπολέμηση της ΠΛΑ αλιείας, ο οποίος προβλέπει ότι εάν δεν συμμορφώνεται μια τρίτη χώρα, χαρακτηρίζεται ως “μη συνεργαζόμενη” και μπορούν να απαγορευθούν τα προϊόντα αλιείας στην αγορά της ΕΕ».
«Μια τέτοια αντίδραση από πλευράς ΕΕ, ολοκληρώνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, θα αποστείλει ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα και θα αποδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της ΕΕ προς ένα κράτος-μέλος της, το οποίο σε σχεδόν καθημερινή βάση αντιμετωπίζει αμφισβήτηση της κυριαρχίας του και απειλές πολέμου», καταλήγουν.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κατηγορείται και για πορνογραφία ανηλίκων
Τρεις νεκροί, εκ των οποίων ένα παιδί τεσσάρων ετών
O συνδημιουργός του «Call of Duty» και ένας από τους διασημότερους δημιουργούς video games σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στην Καλιφόρνια
Πώς πέθανε ο διάσημος σκηνοθέτης - Η επίσημη διάγνωση του ιατροδικαστή
Ο άνδρας παρουσιαζόταν ως «Μουράτ από τον Λίβανο»
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα
Πολλές νέες φωτογραφίες, λίγες σημαντικές αποκαλύψεις
Ο 55χρονος άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του στη βιομηχανία των βιντεοπαιχνιδιών
Θα αποτελείται από σκάφη «30.000 ως 40.000 τόνων» που θα είναι «τα καλύτερα του κόσμου», σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο
«Εμείς είμαστε τα κουλ παιδιά», είπε αμερικανίδα ράπερ σε εκδήλωση της Έρικα Κερκ
H 25χρονη αεροσυνοδός βρέθηκε νεκρή σε δωμάτιο πεντάστερου ξενοδοχείου
Η υπόθεση θυμίζει εκείνη της Γαλλίδας Ζιζέλ Πελικό
Συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι και ένας εικοσάχρονος
Ολόιδιο έργο του εμφανίστηκε λίγα χιλιόμετρα μακριά, στην καρδιά της βρετανικής πρωτεύουσας
Αυστηροποιούνται τα πρότυπα ευημερίας των ζώων
Κατηγορείται για συμμετοχή σε παραγωγή πορνογραφικού περιεχομένου
Μητσοτάκης και Χέρτζογκ επισκέφθηκαν το σπίτι του δολοφονημένου Έλληνα Ιωνά Καρούση
Έκπληξη προκαλούν οι αυτοσχέδιες τακτικές που χρησιμοποιούνται στο πεδίο της μάχης
Γιατί είναι τώρα σε αυτή την κατάσταση παρά την τεράστια επιτυχία που είχε
Ερευνάται αν η βόμβα τοποθετήθηκε από τις ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.