Γιατί η πόλη Σολεντάρ στην ανατολική Ουκρανία είναι «ύψιστης σημασίας» για την Ρωσία
Explainer για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες
Ουκρανία: Γιατί η Ρωσία στοχεύει την πόλη Σολεντάρ στα ανατολικά της χώρας
Η κατάληψη της Σολεντάρ από τη Ρωσία, η οποία είχε προπολεμικό πληθυσμό λίγο πάνω από 10.000 κατοίκους, θα ήταν μια σπάνια επιτυχία για τα στρατεύματα της Μόσχας μετά τις υποχωρήσεις στο βορρά, τα βορειοανατολικά και το νότο πέρυσι.
Βρίσκεται στην περιοχή Ντονέτσκ της Ουκρανίας, την οποία η Μόσχα ισχυρίστηκε μονομερώς ότι προσάρτησε τον Σεπτέμβριο, παρά το γεγονός ότι κατέλαβε μόνο ένα μέρος της περιοχής. Η κατάληψη της περιοχής θεωρείται ευρέως ως πολεμικός στόχος του Κρεμλίνου.
Η Σολεντάρ βρίσκεται λιγότερο από 10 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Μπαχμούτ, όπου μαίνονται εδώ και μήνες σε μια από τις πιο αιματηρές μάχες του πολέμου, που ονομάστηκε «κρεατομηχανή». Εάν η Ρωσία καταφέρει να καταλάβει τη Σολεντάρ, θα είναι πιθανότατα σε θέση να χρησιμοποιήσει αυτή τη θέση για να εντείνει την επίθεσή της στο Μπαχμούτ. Θα μπορούσε επίσης να προσπαθήσει να επιτεθεί στην οπισθοφυλακή της Ουκρανίας εκεί για να περικυκλώσει την πόλη.
«Αλλά αυτό (η κατάληψη της Σολεντάρ) δεν θα σήμαινε ότι η ουκρανική αμυντική γραμμή ή το μέτωπο έχουν καταρρεύσει και ότι θα ήταν απαραίτητο να υποχωρήσουν σε νέες αμυντικές γραμμές», δηλώνει ο Ολεξάντρ Μουσιένκο, αναλυτής με έδρα το Κίεβο.
Αλατωρυχεία
Η Σολεντάρ φιλοξενεί επίσης σπηλαιώδη ορυχεία αλατιού που ανήκουν στην κρατική επιχείρηση Artemsil, η οποία κυριαρχούσε στην ουκρανική αγορά μέχρι που σταμάτησε την παραγωγή λίγους μήνες μετά την εισβολή της Ρωσίας. Η επιχείρηση έχει παράγει περισσότερους από 280 εκατομμύρια τόνους αλατιού από τότε που ιδρύθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα.
Τα ορυχεία φτάνουν σε βάθος 200-300 μέτρων και διαθέτουν σήραγγες συνολικού μήκους 300 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τοπικό τουριστικό ιστότοπο.
Η επιχείρηση θεωρούνταν κάποτε μία από τις μεγαλύτερες στην Ανατολική Ευρώπη και εξήγαγε αλάτι σε 20 χώρες. Ένα αερόστατο θερμού αέρα πέταξε κάποτε μέσα σε ένα από τα ορυχεία για να επιδείξει το βάθος τους.
Τα αλατωρυχεία θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως ένα εμπορικά προσοδοφόρο περιουσιακό στοιχείο και να χρησιμοποιηθούν επίσης για την αποθήκευση πυρομαχικών και όπλων εκτός εμβέλειας των ουκρανικών πυραύλων.
Ένας Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο Γεβγένι Πριγκόζιν, που ηγείται της ομάδας Wagner ενδιαφερόταν να πάρει τον έλεγχο του αλατιού και του γύψου από τα ορυχεία κοντά στο Μπαχμούτ. Ο ίδιος ο Πριγκόζιν έχει μιλήσει για τις «υπόγειες πόλεις» του Μπαχμούτ, λέγοντας ότι μπορούν να φιλοξενήσουν στρατεύματα και άρματα μάχης.
Ο ρόλος της Wagner
Ο στενός συνεργάτης του Προέδρου Πούτιν, πιστεύει ότι μια νίκη στο Μπαχμούτ θα ενισχύσει τη δική του θέση. Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, με έδρα την Ουάσιγκτον, σημείωσε σε ανάλυσή του ότι ο κ. Πριγκόζιν «αξιοποιεί πληροφορίες για επιτυχία της ομάδας Wagner στο Σολεντάρ για να ενισχύσει τη φήμη του Ομίλου ως αποτελεσματικής δύναμης».
Ο κ. Πριγκόζιν τόνισε ότι η ομάδα του είναι η μόνη ρωσική δύναμη που μάχεται στο Σολεντάρ, αν και Ουκρανοί αξιωματούχοι και ο ρωσικός στρατός υποστηρίζει το αντίθετο.
Σε δήλωσή του την Τρίτη, ο κ. Πριγκόζιν είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δίνουν έναν ισχυρό αγώνα υπέρ του Σολεντάρ και του Μπαχμούτ.
Κίεβο: Η μάχη για το Σολεντάρ δεν έχει τελειώσει
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη παραμένουν οι σφοδρές μάχες στην πόλη παρά τον ισχυρισμό του ιδρυτή της μισθοφορικής ομάδας Wagner, που ηγείται της επίθεσης της Ρωσίας εκεί, ότι τα στρατεύματά του είχαν τον έλεγχο της πόλης. Το Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ουκρανίας κατέστησε σαφές ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη, ότι η μάχη για την πόλη με τα ορυχεία άλατος, το Σολεντάρ, ή την ευρύτερη περιοχή του Μπαχμούτ είχε τελειώσει.
Ταυτόχρονα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και το Κρεμλίνο δεν επιβεβαίωσαν τον ισχυρισμό των μισθοφόρων της ομάδας Wagner ότι το Σολεντάρ έπεσε, λέγοντας ότι η πόλη ήταν αποκλεισμένη μόνο προς το παρόν.
Στην καθημερινή ενημέρωση του υπουργείου την Τετάρτη, είπε ότι οι αλεξιπτωτιστές του «είχαν αποκλείσει το Σολεντάρ από βορρά και νότο» και ότι οι μονάδες «πολέμησαν στην πόλη».
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προέτρεψε τους δημοσιογράφους να περιμένουν επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με το εάν η πόλη είχε καταληφθεί, προσθέτοντας ότι «οι τακτικές επιτυχίες είναι σίγουρα πολύ σημαντικές καθώς έχουν αρκετά ακριβό τίμημα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρέδωσαν τον έλεγχο της διώρυγας το 1999
Ουκ ολίγες χώρες έχουν απαγορεύσει την εφαρμογή
Εν αντιθέσει με την επιλογή πρεσβευτή, ο διορισμός απεσταλμένου δεν απαιτεί έγκριση από τη Γερουσία
Το σιντριβάνι που ολοκληρώθηκε το 1762, είναι ένα αριστούργημα του ύστερου μπαρόκ
Οι ιδιοκτήτες παμπ στη Βρετανία αδυνατούν να ανταπεξέλθουν
Πώς έγινε το περιστατικό
Είχε απασχολήσει τις αρχές ήδη το 2013
Απαγγέλθηκαν κατηγορίες για ανθρωποκτονία - Επεισόδια σε διαδηλώσεις ακροδεξιών
Mία από τις μεγαλύτερες δικαστικές πλάνες σε παγκόσμιο επίπεδο
Η βασική αιτία για τον πληθωρισμό στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου - Τι υποστηρίζουν αναλυτές
Επίσημη αναγνώριση της συμβολής στη διαμόρφωση της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας
Εξηγήσεις ζητά η αντιπολίτευση - Επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το κλίμα το ακροδεξιό AfD
Αρνητική εκκίνηση για τον νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας - Τα ευρήματα δημοσκόπησης
Από την εμφάνιση της Σελίν Ντιόν στους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι τις αποκαλύψεις για τον Diddy και τα καμώματα του Έλον Μασκ
Παραμένει ασαφές το κίνητρο - Οι αρχές είχαν ενημερωθεί για την «εξτρεμιστική δράση» του
Το δικαστήριο έκρινε ένοχους και τους 50 συγκατηγορούμενους
Ο χρόνος μετράει πλέον αντίστροφα για τον πρωθυπουργό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.