Κοσμος

Οπαδοί του Μπολσονάρο εισέβαλαν στο Κογκρέσο της Βραζιλίας (εικόνες, βίντεο)

LIVE εικόνα - Ανάλογο σκηνικό με την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ

Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Βραζιλία: Εισβολή υποστηρικτών του Ζαΐχ Μπολσονάρο στο Κογκρέσο στην Μπραζίλια - Έστειλε στρατό ο πρόεδρος Λούλα

Στη Βραζιλία σκηνές χάους επικράτησαν μετά την εισβολή στο κτίριο του Κογκρέσου και σε άλλα κυβερνητικά κτίρια, στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, από οπαδούς του Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν. Η εισβολή στο βραζιλιάνικο Κογκρέσο σημειώθηκε μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του αριστερού προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάσταση έχει τεθεί πλέον υπό έλεγχο, καθώς τις δυνάμεις ασφαλείας ενίσχυσε ο στρατός. Μέχρι στιγμής έχουν γίνει περισσότερες από 150 συλλήψεις διαδηλωτών.

Οι οπαδοί του Μπολσονάρου, τους οποίους η βραζιλιάνικη τηλεόραση χαρακτήρισε πραξικοπηματίες, κατέκλυσαν την περιοχή γύρω από το Κογκρέσο και σκαρφάλωσαν στο κεντρικό κτίριο, όπως φαίνεται στις εικόνες και στα βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου.

Νωρίτερα, η ζώνη γύρω από το Κογκρέσο είχε αποκλειστεί από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας. Ωστόσο, οι υποστηρικτές του Ζαΐχ Μπολσονάρου, που αρνούνται να αποδεχτούν τη νίκη του Λούλα στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας, κατάφεραν να διασπάσουν τον αστυνομικό κλοιό. Εκατοντάδες από αυτούς σκαρφάλωσαν στη ράμπα του κτιρίου και ανέβηκαν μέχρι τη στέγη.

Στην πρώτη του επίσημη δήλωση ο πρόεδρος Λούλα καταδίκασε την εισβολή στο Κογκρέσο και ανακοίνωσε ότι στέλνει στρατό στην Μπραζίλια για να συλλάβει τους πραξικοπηματίες του Μπολσονάρου. Την ίδια στιγμή η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την εισβολή, εκφράζοντας την αλληλεγγύη της στον πρόεδρο της Βραζιλίας.

Εισβολή στο Κογκρέσο της Βραζιλίας όπως στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ

Τα πλάνα από την πρωτεύουσα της Βραζιλίας μετά την εισβολή των οπαδών του Μπολσονάρου στο Κογκρέσο, θύμισαν την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ ακριβώς δύο χρόνια πριν.

Οι διαδηλωτές προκάλεσαν ζημιές, καθώς κατέστρεψαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Στο Κογκρέσο στεγάζονται η Βουλή και η Γερουσία της Βραζιλίας.

Διαδηλωτές ανέβηκαν επίσης στην οροφή γειτονικών κτιρίων, συμπεριλαμβανομένου και του προεδρικού μεγάρου Πλανάλτο. Από την οργή των διαδηλωτών δεν γλίτωσε ούτε το παρακείμενο κτίριο του Ανωτάτου Δικαστηρίου, όπου επίσης έχουν σημειωθεί ζημιές.

Ο Ζαΐχ Μπολσονάρου, που ηττήθηκε από τον Λούλα στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και δεν σταματούσε να επαναλαμβάνει τους ισχυρισμούς του περί νοθείας, έφυγε από τη χώρα στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας και βρίσκεται πλέον στις ΗΠΑ.

ΜΜΕ στη Βραζιλία μετέδωσαν ότι τη στιγμή που σημειώθηκε η εισβολή στο Κογκρέσο της Βραζιλίας ο πρόεδρος Λούλα βρισκόταν στο Σάο Πάολο.

Στέλνονται ενισχύσεις στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας μετά την εισβολή στο Κογκρέσο

«Αυτή η παράλογη απόπειρα να επιβληθεί δια της βίας η βούλησή τους δεν θα περάσει» προειδοποίησε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Φλάβο Ντίνο με ανάρτησή του στο Twitter. Και πρόσθεσε: «Θα σταλούν ενισχύσεις».

Το Κόμμα των Εργατών του προέδρου Λούλα είχε ζητήσει από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα να δώσει εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να περιορίσουν τους διαδηλωτές στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, όπως και έγινε. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 3.000 οπαδοί του Μπολσονάρου συμμετείχαν στην εισβολή στα κυβερνητικά κτίρια.

«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την τάξη, έπειτα από αυτές τις νόθες εκλογές» ισχυρίστηκε σε δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου η διαδηλώτρια Σάρα Λίμα, μια μηχανικός 27 ετών, που έφτασε στην Μπραζίλια για να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις.

Οι οπαδοί του Μπολσονάρου, μετά την ήττα στις προεδρικές εκλογές, διαδήλωναν στους δρόμους, καλώντας τον στρατό να κάνει πραξικόπημα στη Βραζιλία. Παράλληλα, έστησαν μπλόκα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, προκαλώντας «έμφραγμα» για πολλές ημέρες σε βασικούς οδικούς άξονες της χώρας.

Με πληροφορίες από Reuters/Sky News/BBC/ΑΠΕ-ΜΠΕ