Κοσμος

Οι ρεπουμπλικάνοι «δεν άκουσαν» τον Τραμπ: Δεν εξελέγη πρόεδρος της Βουλής ούτε στην τέταρτη ψηφοφορία

Ερωτηματικό αν θα παραμείνει υποψήφιος ο Μακάρθι

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Bουλή των Αντιπροσώπων: Δεν εξελέγη ούτε στον τέταρτο γύρο πρόεδρος του σώματος

Ο Κέβιν ΜακΚάρθι έχασε και τον τέταρτο γύρο της ψηφοφορίας ώτε να γίνει πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αφού μια παρέμβαση της τελευταίας ώρας από τον Ντόναλντ Τραμπ απέτυχε να τερματίσει το ιστορικό αδιέξοδο στην Ουάσινγκτον.

Είκοσι Ρεπουμπλικάνοι ψήφισαν κατά του Μακάρθι στον τέταρτο γύρο της ψηφοφορίας το απόγευμα της Τετάρτης, ρίχνοντας αντ' αυτού το βάρος τους στον Ρεπουμπλικάνο Μπάιρον Ντόναλντς από τη Φλόριντα.

Το αδιέξοδο δημιούργησε νέα ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσον ο Μακάρθι μπορεί να συνεχίσει ως υποψήφιος. «Θέλουν ένα νέο πρόσωπο, ένα νέο όραμα, μια νέα ηγεσία», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός εκπρόσωπος Τσιπ Ρόι, μιλώντας για τους Αμερικανούς ψηφοφόρους που, όπως είπε, έχουν κουραστεί από τους καθιερωμένους ηγέτες. Ο Ρόι και άλλοι που κρατούν στάση και μέχρι στιγμής έχουν εμποδίσει την πορεία του Μακάρθι να αντικαταστήσει τη Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι σε μια ισχυρή θέση δεύτερη στη σειρά διαδοχής της προεδρίας.

Ο Μακάρθι δήλωσε ότι τελικά θα επικρατήσει, αν και δεν ήταν σαφές ποιος δρόμος -αν υπήρχε- είχε για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στην ψηφοφορία.

Είναι η πρώτη φορά από το 1923 που δεν εκλέγεται νέος πρόεδρος του σώματος από την πρώτη ημέρα. Τότε, το 1923, για να εκλεγεί ο Ρεπουμπλικάνος Φρέντερικ Τζιλέτ είχαν χρειαστεί όχι λιγότερες από εννιά ψηφοφορίες. Ανατρέχοντας ξανά στην ιστορία - το 1856, λίγο πριν από τον εμφύλιο πόλεμο των ΗΠΑ, χρειάστηκαν δύο μήνες και 133 ψηφοδέλτια για να βρεθεί ένας ομιλητής.

Πλέον, έπειτα από τέσσερις ψηφοφορίες, οι Ρεπουμπλικάνοι ακόμη δεν έχουν καταφέρει να εκλέξουν πρόεδρο στη Βουλή, καθώς 20 από τους βουλευτές τους επιμένουν να απορρίπτουν τον Μακάρθι.

Η εξέλιξη σηματοδοτεί χαοτική αρχή στη θητεία της νέας κάτω Βουλής, καθυστερεί ψηφοφορίες για τους κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία του 118ου Κογκρέσου και την ορκωμοσία των νέων μελών.