- CITY GUIDE
- PODCAST
-
13°
«Μισόλογα» του Σι Τζινπινγκ στον Πούτιν για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία
Παρότι είχε εκφράσει «ανησυχίες» στο παρελθόν
Πούτιν σε Σι: Επιθυμούμε την ενίσχυση της στρατιωτικής συνεργασίας με την Κίνα
Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα πως θέλει να ενισχύσει τη στρατιωτική συνεργασία με την Κίνα και πως περιμένει ότι ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία την άνοιξη του 2023, σε μια δημόσια επίδειξη αλληλεγγύης από το Πεκίνο ενώ συνεχίζεται η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Παρότι οι αναλυτές περίμεναν μια «κίνηση ανυπομονησίας για τερματισμό του πολέμου» από τον Κινέζο ηγέτη κατά την τηλεδιάσκεψη με τον Ρώσο ομόλογό του, αυτή δεν ήρθε όπως αναφέρει το CNN. Η Κίνα, που έχει αρνηθεί να καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ή να τις χαρακτηρίσει εισβολή, έχει κατ’ επανάληψη εκφράσει την αντίθεσή της σε αυτό στο οποίο αναφέρεται ως παράνομες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Από την άλλη πλευρά, πριν λίγους μήνες ο Βλαντιμίρ Πούτιν παραδέχθηκε δημοσίως ότι η Κίνα έχει «ερωτήματα και ανησυχίες» για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ο Σι είπε σήμερα στον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν πως το Πεκίνο και η Μόσχα θα πρέπει να συντονιστούν και να συνεργαστούν στενά στις διεθνείς υποθέσεις, σύμφωνα με κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Ο Σι είπε επίσης στον Πούτιν, στη διάρκεια επικοινωνίας τους μέσω βίντεο, πως ο δρόμος προς τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών για την Ουκρανία δεν θα είναι ομαλός και πως η Κίνα θα διατηρήσει «την αντικειμενική και δίκαιη στάση» της στο ζήτημα αυτό, σύμφωνα με το κρατικό κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
Σε εισαγωγικές παρατηρήσεις του από μια βιντεοδιάσκεψη ανάμεσα στους δύο ηγέτες που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση, ο Πούτιν δήλωσε: «Σας περιμένουμε, αγαπητέ κύριε πρόεδρε, αγαπητέ φίλε, σας περιμένουμε την ερχόμενη άνοιξη για επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα». Ο ίδιος δήλωσε πως η επίσκεψη «θα δείξει στον κόσμο την εγγύτητα των ρωσοκινεζικών σχέσεων».
Μιλώντας για περίπου οκτώ λεπτά, ο Πούτιν δήλωσε πως αυξάνεται η σημασία των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας ως σταθεροποιητικού παράγοντα και πως έχει στόχο να εμβαθύνει τη στρατιωτική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ εγκωμίασε την αντίσταση της Μόσχας και του Πεκίνου μπροστά στις δυτικές «πιέσεις».
«Στο πλαίσιο των άνευ προηγουμένων πιέσεων και προκλήσεων της Δύσης, υπερασπιζόμαστε τις θέσεις αρχών μας», δήλωσε ο Πούτιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο συντονισμός ανάμεσα στη Μόσχα και το Πεκίνο στη διεθνή σκηνή (…) χρησιμεύει στη δημιουργία μιας δίκαιης και βασισμένης στο διεθνές δίκαιο παγκόσμιας τάξης».
«Η στρατιωτική και τεχνική συνεργασία, που συμβάλλουν στην ασφάλεια των χωρών μας, και η διατήρηση της σταθερότητας στις περιφέρειες κλειδιά έχουν ξεχωριστή θέση» στη ρωσοκινεζική συνεργασία, υπογράμμισε. Στη συνέχεια ο ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε πως οι δύο δυνάμεις έχουν «την πρόθεση να ενισχύσουν τη συνεργασία ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και της Κίνας».
Σι: Η Κίνα είναι έτοιμη να αυξήσει τη στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία
Στην απάντησή του, που διήρκεσε περίπου το ένα τέταρτο της δήλωσης του Πούτιν, ο Σι ανέφερε πως η Κίνα είναι έτοιμη να αυξήσει τη στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία με φόντο αυτό που αποκάλεσε «δύσκολη» κατάσταση ευρύτερα στον κόσμο.
Οι ρωσικές εξαγωγές ενέργειας στην Κίνα έχουν αυξηθεί σημαντικά μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, με τη Ρωσία να είναι τώρα ο μεγαλύτερος μεμονωμένος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας.
Εντούτοις το Πεκίνο είναι μέχρι τώρα προσεκτικό να μην παράσχει στη Μόσχα την άμεση υλική υποστήριξη που θα μπορούσε να προκαλέσει την επιβολή δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Κίνας.
Κατασκευή αγωγών
Πούτιν και Σι συναντήθηκαν στη Σαμαρκάνδη τον Σεπτέμβριο στο περιθώριο συνόδου κορυφής του Συμφώνου της Σαγκάης, οργανισμού αμυντικής συνεργασίας στον οποίο συμμετέχουν η Κίνα, η Ρωσία και πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας. Σε συνάντησή του με τους δύο ηγέτες, ο πρόεδρος της Μογγολίας Ουχναγκίν Χουρελσούχ εξέφρασε την υποστήριξή του στην κατασκευή αγωγών που θα μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Κίνα μέσω της χώρας του. Η Ρωσία σχεδιάζει να κατασκευάσει στρατηγικής σημασίας αγωγό, τον Power of Siberia 2, ο οποίος θα μπορεί να μεταφέρει 50 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τον χρόνο – ισοδύναμο της χωρητικότητας του αγωγού Nord Stream 1 που μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
α δύο τρίτα των Βρετανών υποστηρίζουν το σχέδιο
Με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία
Ακυρώσεις δρομολογίων και προβλήματα στα αεροδρόμια
Πού βρίσκονται οι συζητήσεις - Τι δηλώνει το Βρετανικό Μουσείο
Το όνομα του είχε προκαλέσει αντιδράσεις στους Ρεπουμπλικανούς
Διάγγελμα του με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις
Φανατισμένος οπαδός του παιχνιδιού ο μελλοντικός υπουργός των ΗΠΑ
Η κηδεία της μητέρας του είχε στοιχίσει 162 εκατ. λίρες
O βετεράνος του Παγκοσμίου Πολέμου έγινε γνωστός κατά την πρώτη καραντίνα
Tι αναφέρει για την Ουκρανία
Μια λίστα ώστε να καταλάβετε τι έχει να συμβεί από τις 20 Ιανουαρίου και μετά στις Ηνωμένες Πολιτείες
Στο στόχαστρο της αμερικανικής δικαιοσύνης - Φημίζεται για τη στενή σχέση του με τον πρωθυπουργό Μόντι
Το χρονικό του τροχαίου δυστυχήματος - «Ήταν 7 παιδιά μέσα στο αυτοκίνητο»
Στη χερσόνησο Ρέκιανες δεν είχε σημειωθεί καμιά ηφαιστειακή έκρηξη για οκτώ αιώνες, ως τον Μάρτιο του 2021.
Ποιος είναι ο αγοραστής της
Τα πρώην μέλη του διάσημου συγκροτήματος «επανενώθηκαν» για να τον αποχαιρετήσουν
Aφηγείται την ιστορία μιας νέας γυναίκας που απώλεσε τη δυνατότητα να μιλάει
Σε πορεία σύγκρουσης η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ με την επερχόμενη κυβέρνηση Τραμπ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.