Κοσμος

Σε ισόβια καταδικάστηκε από Εφετείο της Κωνσταντινούπολης ο Οσμάν Καβαλά

Ο Ερντογάν τον χαρακτηρίζει ως «Τζόρτζ Σόρος» της Τουρκίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Σε ισόβια καταδικάστηκε από Εφετείο της Κωνσταντινούπολης ο Οσμάν Καβαλά
Ο Οσμάν Καβαλά © EPA Pool

Τουρκία: Σε ισόβια καταδικάστηκε από Εφετείο της Κωνσταντινούπολης ο Οσμάν Καβαλά

Εφετείο της Κωνσταντινούπολης επικύρωσε σήμερα την καταδίκη, σε ισόβια δεσμά, του Τούρκου μαικήνα Οσμάν Καβαλά, ο οποίος κατηγορήθηκε για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης.

Οι δικαστές επέβαλαν επίσης στους επτά συγκατηγορουμένους του τις ίδιες ποινές, δηλαδή κάθειρξη 18 ετών, που τους είχαν επιβληθεί και πρωτοδίκως, τον περασμένο Απρίλιο.

Ο 65χρονος επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος κατηγορήθηκε για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επειδή φέρεται ότι χρηματοδότησε τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του λεγόμενου «κινήματος του Γκεζί» το 2013. Οι άλλοι επτά συγκατηγορούμενοί του αντιμετώπιζαν την κατηγορία της παροχής υποστήριξης στον Καβαλά.

Ο Καβαλά και οι υπόλοιποι καταδικασθέντες μπορούν τώρα να προσφύγουν στο τουρκικό Ακυρωτικό Δικαστήριο. Οι τρεις συνήγοροί του είπαν στις αγορεύσεις τους ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις για την ενοχή του πελάτη τους, ενώ κατήγγειλαν και τη σκληρότητα του κράτους σε αυτή τη μαραθώνια δίκη, την οποία θεωρούν πολιτική δίωξη.

Στο παρελθόν ο Ερντογάν είχε χαρακτηρίσει τον Καβαλά Τζορτζ «Σόρος της Τουρκίας», συγκρίνοντάς τον με τον Αμερικανό δισεκατομμυριούχο ουγγρικής καταγωγής, υποστηρίζοντας ότι αυτός ήταν ο διοργανωτής των διαδηλώσεων του 2013 στο πάρκο Γκεζί.

«Υπήρξαν απόπειρες να δικαιολογηθεί η απόφαση του δικαστηρίου με δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες με στηρίζει ο Σόρος. Είναι ξεκάθαρο γεγονός ότι δεν διοργάνωσα τις διαδηλώσεις στο Γκεζί», είχε αναφέρει ο Καβαλά στην ανακοίνωσή του.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και οι δυτικοί σύμμαχοι της Άγκυρας, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν ζητήσει από την Τουρκία να αφήσει ελεύθερο τον Καβάλα.  Πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Γερμανία, θεωρούν την καταδίκη του Καβαλά ως απόπειρα της κυβέρνησης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να φιμώσει τους αντιφρονούντες.

Yπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2022, το Τμήμα Μείζονος Συνθέσεως του ΕΔΔΑ έκρινε ότι η Τουρκία παραβίασε την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με το να μην απελευθερώνει τον Καβαλά, σύμφωνα με την προηγούμενη απόφαση του δικαστηρίου.

Με βάση το σκεπτικό του δικαστηρίου, το νέο κατηγορητήριο εις βάρος του Καβαλά, μετά την απόφαση του ΕΔΔΑ τον Δεκέμβριο του 2020, δεν περιλαμβάνει κάποια ουσιώδη γεγονότα και «οι ερευνητικές αρχές για άλλη μια φορά αναφέρθηκαν σε πολυάριθμες ενέργειες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν με απολύτως νόμιμο τρόπο».

Το δικαστήριο πρόσθεσε τότε ότι ο Καβαλά παραμένει υπό κράτηση, παρά τις τρεις αποφάσεις για την απελευθέρωσή του και την μια αθωωτική απόφαση που καλούσε την Τουρκία να του καταβάλει αποζημίωση 7.500 ευρώ.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η απόφαση είναι απογοητευτική και αναμένει την Επιτροπή των Υπουργών να ενεργήσει αμερόληπτα και με βάση την κοινή λογική στη διάρκεια των επόμενων διαδικασιών.

 

 
 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.