Κοσμος

Αφγανιστάν: Τα πανεπιστήμια διώχνουν τις φοιτήτριες μετά την απόφαση των Ταλιμπάν

Οργή έξω από τις πύλες των ιδρυμάτων

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αφγανιστάν: Οι φοιτήτριες εκδιώκονται από τα πανεπιστήμια - Η απόφαση των Ταλιμπάν και η εφαρμογή της απαγόρευσης από τους καθηγητές

Φοιτήτριες πανεπιστημίων στο Αφγανιστάν εκδιώχθηκαν από τις πανεπιστημιουπόλεις μετά την απόφαση της κυβέρνησης των Ταλιμπάν να απαγορευτεί στις γυναίκες η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πρόκειται για απόφαση που ανακοινώθηκε με επιστολή στα πανεπιστήμια και προκάλεσε την καταδίκη ξένων κυβερνήσεων και των Ηνωμένων Εθνών. 

«Πήγαμε στο πανεπιστήμιο, οι Ταλιμπάν βρίσκονταν στις πύλες εισόδου και μας είπαν "δεν σας επιτρέπεται να εισέλθετε στο πανεπιστήμιο μέχρι νεωτέρας"... όλες έκλαιγαν», λέει η Σαΐστα, φοιτήτρια Οικονομικών Επιστημών σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο της Καμπούλ. Ένας καθηγητής σε άλλο πανεπιστήμιο της Καμπούλ, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί, είπε ότι το πανεπιστημιακό προσωπικό έδιωξε τις φοιτήτριες στην πύλη του πανεπιστημίου γιατί δεν είχε άλλη επιλογή παρά να εφαρμόσει την εντολή.

Η τριτοετής φοιτήτρια Πολιτικών Επιστημών Χασίμπα, που ζει στην Καμπούλ, λέει ότι διάβαζε για τις εξετάσεις της όταν πληροφορήθηκε την ανακοίνωση της κυβέρνησης. «Είναι πολύ δύσκολο να το δεχτώ, είναι απίστευτο, δεν πιστεύω ότι συνέβη», λέει και προσθέτει: «Όταν δεν υπάρχει εκπαίδευση για τις γυναίκες σε μια κοινωνία πώς μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα λαμπρό μέλλον;»

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αργά το βράδυ της Τρίτης (20.12) η απόφαση ελήφθη από το υπουργικό συμβούλιο των Ταλιμπάν. Αρκετοί αξιωματούχοι των Ταλιμπάν, ανάμεσά τους ο υφυπουργός Εξωτερικών και ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, έχουν εκφραστεί δημοσίως τους τελευταίους μήνες υπέρ της εκπαίδευσης των γυναικών. Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του κινήματος, ο οποίος εδρεύει στην Κανταχάρ, έχει τον τελευταίο λόγο για τις σημαντικές αποφάσεις.

Διπλωματικές και επίσημες πηγές των Ταλιμπάν έχουν πει στο Reuters ότι το ζήτημα βρίσκεται υπό συζήτηση από την ηγεσία. «Η απόφαση αναμενόταν επί εβδομάδες αναγκάζοντας κάποιους δυτικούς αξιωματούχους να αρχίσουν να μιλάνε για επιπρόσθετες κυρώσεις και για επιπλέον οικονομικούς περιορισμούς», λέει ο Γκρέιαμ Σμιθ, ανώτερος σύμβουλος στη ΜΚΟ International Crisis Group.

Τα περισσότερα κορίτσια δεν μπορούν να συνεχίσουν στο σχολείο μετά τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού. Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν έχει πει ότι επεξεργάζεται ένα σχέδιο για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση των κοριτσιών, αλλά δεν έχει ορίσει χρονοδιάγραμμα. Ωστόσο, έκανε μια αιφνιδιαστική αναστροφή ως προς τις ενδείξεις ότι θα άνοιγε όλα τα γυμνάσια θηλέων τον Μάρτιο.

Οι Ταλιμπάν γυρίζουν και επίσημα το Αφγανιστάν στον Μεσαίωνα

Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν ζήτησε από τους δικαστές να εφαρμόζουν όλες τις προβλέψεις του ισλαμικού νόμου, μεταξύ των οποίων οι δημόσιες εκτελέσεις, οι μαστιγώσεις και οι λιθοβολισμοί, ή ακόμη και ο ακρωτηριασμός μελών του σώματος των ληστών, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν.

Σε ανάρτησή του στο Twitter χθες (Κυριακή) αργά το βράδυ ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ ανέφερε ότι αυτή η «δεσμευτική» εντολή προέρχεται από τον ανώτατο ηγέτη των Ταλιμπάν, τον Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, έπειτα από συνάντηση που είχε με ομάδα δικαστών. Ο Αχουντζάντα διοικεί τη χώρα μέσω διαταγμάτων από την Κανταχάρ, προπύργιο των ισλαμιστών, αν και δεν έχει φωτογραφηθεί ή βιντεοσκοπηθεί δημοσίως από τον Αύγουστο του 2021, όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν.

«Εξετάστε προσεκτικά τις υποθέσεις των ληστών, των απαγωγέων και των στασιαστών», έγραψε ο εκπρόσωπος επικαλούμενος τον Αχουντζάντα. «Οι υποθέσεις αυτές πληρούν όλους τους όρους της σαρία (ισλαμικού νόμου) (…), τους οποίους είστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζετε» εξήγησε. Ο ανώτατος ηγέτης των Ταλιμπάν αναφέρθηκε στα αδικήματα τα οποία, βάσει του ισλαμικού νόμου, θεωρούνται πιο σοβαρά και για τα οποία προβλέπονται διάφορες τιμωρίες, κάποιες από τις οποίες σωματικές. Μεταξύ των αδικημάτων αυτών είναι η μοιχεία, η κατανάλωση αλκοόλ, η ληστεία, η εξέγερση.

Σύμφωνα με το ισλάμ, προκειμένου κάποιος να καταδικαστεί για κάποια από αυτά τα αδικήματα πρέπει να συγκεντρώνονται πολλά στοιχεία εναντίον του. Στην περίπτωση της μοιχείας, για παράδειγμα, απαιτείται ομολογία ή η μαρτυρία τεσσάρων ενήλικων, μουσουλμάνων ανδρών. Μετά την επιστροφή τους στην εξουσία οι Ταλιμπάν δεσμεύθηκαν να είναι πιο χαλαροί στην εφαρμογή της σαρία, ωστόσο επέστρεψαν στην ιδιαίτερα αυστηρή εκδοχή της σαρία, όπως αυτή που σηματοδότησε την πρώτη τους περίοδο στην εξουσία (1996-2001). Τότε τιμωρούσαν δημοσίως τους δράστες ληστειών, απαγωγών ή μοιχείας με ποινές όπως λιθοβολισμοί, ακρωτηριασμοί ή μαστιγώσεις.

Κυρίως οι γυναίκες είδαν τα δικαιώματά τους να καταπατώνται και έπειτα από δεκαπέντε μήνες στην εξουσία, οι Ταλιμπάν τις έχουν αποκλείσει από τη δημόσια ζωή. Οι περισσότερες έχουν χάσει την εργασία τους ή λαμβάνουν έναν πενιχρό μισθό για να παραμένουν στο σπίτι. Δεν έχουν δικαίωμα να ταξιδεύουν χωρίς τη συνοδεία ενός άνδρα – κηδεμόνα και είναι υποχρεωμένες να καλύπτουν εντελώς το πρόσωπο και το σώμα τους όταν βρίσκονται έξω από τα σπίτια τους.