- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Τα χοιροτροφεία ουρανοξύστες και ο κίνδυνος για ολοένα και μεγαλύτερες επιδημίες ασθενειών
Το μεγαλύτερο χοιροτροφείο στον κόσμο άνοιξε στην Κίνα - Οι εγκαταστάσεις 26 ορόφων, με δυνατότητα σφαγής 1,2 εκατομμυρίων χοίρων ετησίως
Η μεγαλύτερη χοιροτροφική μονάδα στον κόσμο άνοιξε στην επαρχία Hubei της Κίνας, με τους επικριτές της να υποστηρίζουν ότι θα αυξήσει τον κίνδυνο για διάδοση επικίνδυνων ασθενειών
Η μεγαλύτερη χοιροτροφική μονάδα στον κόσμο άνοιξε στην επαρχία Hubei της Κίνας, με τους επικριτές της να υποστηρίζουν ότι θα αυξήσει τον κίνδυνο για διάδοση επικίνδυνων ασθενειών.
Στα νότια προάστια της Ezhou, στην επαρχία Hubei, ένα τεράστιο κτίριο με εκατοντάδες διαμερίσματα δεσπόζει σε κεντρικό σημείο της πόλης. Τα διαμερίσματα δεν είναι φτιαγμένα για υπαλλήλους γραφείου ή για οικογένειες. Με 26 ορόφους, το τεράστιο αυτό κτίριο είναι μακράν η μεγαλύτερη χοιροτροφική μονάδα στον κόσμο, με δυνατότητα σφαγής 1,2 εκατομμυρίων χοίρων ετησίως. Σύμφωνα με τον Guardian, αυτή είναι η απάντηση της Κίνας στην ακόρεστη ζήτηση για χοιρινό, το πιο δημοφιλές είδος κρέατος στη χώρα.
Η νέα φάρμα μεγέθους ουρανοξύστη ξεκίνησε την παραγωγή της στις αρχές Οκτωβρίου, όταν η εταιρία Hubei Zhongxin Kaiwei Modern Farming εισήγαγε τους πρώτους 3.700 θηλυκούς χοίρους στο συγκρότημα. Η εταιρία είναι καινούργια στον χώρο της εκτροφής και εμπορίας κρέατος. Αρχικά είχε ξεκινήσει ως εταιρία κατασκευής δομικών υλικών, αλλά αυτό άλλαξε μετά την ύφεση στις βιομηχανίες τσιμέντου και κατασκευών στην Κίνα. Ο Jin Lin, γενικός διευθυντής, δήλωσε ότι η εταιρία έβλεπε την κτηνοτροφία ως έναν πολλά υποσχόμενο τομέα και μια ευκαιρία να χρησιμοποιήσει τα δικά της οικοδομικά υλικά για την κατασκευή του χοιροτροφείου το οποίο διαθέτει δύο κτίρια. Όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία η συνολική έκταση θα φτάνει τα 800.000 τετραγωνικά μέτρα με χωρητικότητα 650.000 ζώα.
Η μονάδα του χοιροτροφείου κόστισε 572 εκατομμύρια δολάρια και διαθέτει ελεγχόμενο σύστημα θέρμανσης και εξαερισμού, με τα ζώα να τρέφονται με τη βοήθεια 30.000 σημείων αυτόματης σίτισης με το πάτημα ενός κουμπιού. Τα απόβλητα των χοίρων υποβάλλονται σε επεξεργασία και χρησιμοποιούνται για να παραχθεί βιοαέριο, το οποίο αξιοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και τη θέρμανση του νερού της μονάδας.
Οι εργαζόμενοι περνούν από απολύμανση προτού τους δοθεί άδεια να εισέλθουν και δεν θα μπορούν να αποχωρήσουν μέχρι το επόμενο διάλειμμά τους. Η πρόληψη ασθενειών, όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων, είναι το πιο σημαντικό κομμάτι όλων των μονάδων εκτροφής χοίρων, αφού ουσιαστικά καθορίζει τη ζωή και τον θάνατο μιας μονάδας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Zhongxin Kaiwei, Zhuge Wenda, τα περισσότερα χοιροτροφεία στην Κίνα εφαρμόζουν πολύ αυστηρή διαχείριση και οι μόνιμοι υπάλληλοι μπορούν να φεύγουν μόλις μία με δύο φορές τον μήνα, ίσως και λιγότερο. Υπήρχαν περιπτώσεις που υπάλληλοι είχαν μείνει εσώκλειστοι μέχρι πέντε μήνες. Γι’ αυτό, το 26ώροφο κτίριο εκτροφής χοίρων έχει επίσης γυμναστήρια, τραπέζια πινγκ-πονγκ και μπιλιάρδου καθώς και άλλες εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας για τους εργαζόμενους. Τα μέτρα ασφαλείας που τηρούνται όταν οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στο κτίριο μετά από έξοδο χαρακτηρίζονται δρακόντεια.
Όσο και αν οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, μια χώρα όπως η Κίνα με πληθυσμό ενάμισι δισεκατομμύριο κατοίκους χρειάζεται αμέτρητους τόνους φαγητού ετησίως για να συντηρηθεί.
Η Κίνα, που έχασε έως και 100 εκατομμύρια χοίρους από την αφρικανική πανώλη των χοίρων (ASF) μεταξύ 2018 και 2020, προσπαθεί να αυξήσει την παραγωγή χοιρινού κρέατος, αφού καταναλώνει ποσοστιαία τη μισή περίπου ποσότητα σε παγκόσμιο επίπεδο. Με τη νέα νομοθεσία του 2019, το Υπουργείο Γεωργίας και Αγροτικών Υποθέσεων της Κίνας επέτρεψε την κατασκευή πολυώροφων εγκαταστάσεων εκτροφής χοίρων. Η νέα αυτή πολιτική της κινεζικής κυβέρνησης έγινε δεκτή από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Kingkey Smart Agriculture, η οποία βλέπει αυτό το μοντέλο παραγωγής ως πιο αποτελεσματικό, βιο-ασφαλές και φιλικό προς το περιβάλλον.
Οι επενδυτές με την κινεζική κυβέρνηση διαφημίζουν το νέο μοντέλο εκτροφής ως πιο ασφαλές και οικονομικό, επομένως τέτοιες νέες μονάδες θα ξεπηδούν συνεχώς τα επόμενα χρόνια. «Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές μεθόδους εκτροφής, οι χοιροτροφικές μονάδες είναι πιο προηγμένες με υψηλό επίπεδο αυτοματισμού και βιοασφάλειας. Ταυτόχρονα, έχουν το πλεονέκτημα της εξοικονόμησης πόρων γης», δήλωσε ο Zhu Zengyong, καθηγητής στο Ινστιτούτο Ζωικής Επιστήμης της Κινεζικής Ακαδημίας Γεωργικών Επιστημών, ενώ η δημοτικότητά τους αυξήθηκε μετά το ξέσπασμα της ASF. Μόνο στη νοτιοδυτική επαρχία Sichuan, σχεδιάστηκαν ή βρίσκονται υπό κατασκευή 64 πολυώροφα αγροκτήματα.
Ωστόσο, άλλοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι οι μεγάλης κλίμακας φάρμες αυξάνουν την πιθανότητα για ολοένα και μεγαλύτερες επιδημίες ασθενειών. «Αυτού του είδους οι εγκαταστάσεις μπορούν να μειώσουν την επαφή μεταξύ εξημερωμένων και άγριων ζώων και τις ασθένειές τους, αλλά εάν μια ασθένεια εισχωρήσει στο εσωτερικό μπορεί να ξεσπάσει μεταξύ των ζώων όπως μια πυρκαγιά», δήλωσε ο Matthew Hayek, επίκουρος καθηγητής περιβαλλοντικών μελετών στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Αλλά και ο Dirk Pfeiffer, καθηγητής στο City University του Χονγκ Κονγκ, υποστηρίζει: «Όσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των ζώων, τόσο υψηλότερος είναι ο κίνδυνος εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών, καθώς και η πιθανότητα μετάλλαξής τους. Το πιο σημαντικό ερώτημα θα είναι εάν αυτού του είδους η παραγωγή συμβαδίζει με την ανάγκη να προχωρήσουμε στη μείωση της κατανάλωσης κρέατος, λαμβάνοντας υπόψη την απειλή από την καταστροφική κλιματική αλλαγή».
Όσο και αν οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, μια χώρα όπως η Κίνα με πληθυσμό ενάμισι δισεκατομμύριο κατοίκους χρειάζεται αμέτρητους τόνους φαγητού ετησίως για να συντηρηθεί. Μπορεί τα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής που εφαρμόζονται να είναι τελευταίας τεχνολογίας, αλλά οι κίνδυνοι για το ξέσπασμα νέων επιδημιών είναι μεγάλοι. Παρ’ όλα αυτά, το καινούργιο αυτό μοντέλο εκτροφείου κάθετης παραγωγής ήρθε για να μείνει και σίγουρα θα το δούμε να εφαρμόζεται και σε άλλου κλάδους τροφίμων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διάδοση νέων ασθενειών.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κατηγορούν την πλατφόρμα ότι εξέθεσε τα έφηβα παιδιά τους σε επικίνδυνο περιεχόμενο
13.000 χλμ μακριά από την Ουάσινγκτον
«Μην ταξιδεύετε» - Οδηγοί προσπαθούν να φτάσουν στα σπίτια τους για να σωθούν
Δείτε το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Οι Έλληνες βουλευτές συνομίλησαν με τοπικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, κατανοώντας τις καθημερινές προκλήσεις της ουκρανικής κοινωνίας
Η ιδιαίτερη σχέση της με το «μαύρο Χάρβαρντ»
Τι ισχύει με την καταμέτρηση ψήφων και τι θα γίνει αν υπάρξει ισοπαλία
Ένα απίθανο σενάριο που έχει συμβεί μόλις δύο φορές στις ΗΠΑ, το 1800 και το 1824
Πλημμύρισε το αεροδρόμιο της πόλης – Ακυρώθηκαν πτήσεις
Η Καμίλα Βάσκεζ ανέφερε πως «είναι δύο πολύ διαφορετικοί άνθρωποι»
Νεκρός και ο οδηγός του Χιλμί Σεν
Οι στρατηγικές και των δύο υποψηφίων υπογραμμίζουν πως το podcasting είναι πλέον ένα κρίσιμο μέρος της εργαλειοθήκης των πολιτικών μέσων
Οι διασώστες ψάχνουν για πτώματα σε υπόγεια γκαράζ
Στο Δουκάτο της Κορνουάλης
Σε κρίσιμη κατάσταση ο ένας τραυματίας
«Έχω μία ψήφο και θα τη χρησιμοποιήσω για να προχωρήσω», είπε ο ηθοποιός
Η δίκη αρχίζει ξανά μετά από παύση μίας εβδομάδας
Οι θεωρίες συνομωσίας, οι αμερικανικές εκλογές και οι υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ
Ένα από τα θύματα έχει ακρωτηριασμένο χέρι και ένα άλλο φέρει τραύμα στο κεφάλι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.