Κοσμος

Βρετανία: Ένα εκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι

Τι εκτιμά ο Τζον Μπερντ, ο ιδρυτής της εφημερίδας δρόμου Big Issue

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άστεγος με τρύπια και βρώμικα ρούχα με χαρτόνι στο οποίο γράφει «Κάποτε ήμουν σαν εσένα»
© Pixabay / Myriams-Fotos

Βρετανία: Η εκτίμηση του ιδρυτή του Big Issue για τη φτωχοποίηση και την αύξηση των αστέγων

Ο ιδρυτής της εφημερίδας δρόμου στη Βρετανία The Big Issue, ο λόρδος Τζον Μπερντ, είπε ότι υπάρχουν ένα εκατομμύριο άνθρωποι--αν όχι περισσότεροι--στη χώρα οι οποίοι αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να διολισθήσουν στη φτώχεια και να μείνουν άστεγοι επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιό τους ή να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο.

"Και αυτό είναι ξεκάθαρα το πιο ανησυχητικό πράγμα που έχω να δω σίγουρα από τις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας του Big Issue", δήλωσε ο ίδιος στον ραδιοφωνικό σταθμό Times Radio.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι η απειλή της έλλειψης στέγης για πολλές οικογένειες είναι χειρότερη απ' ό,τι ήταν μέχρι σήμερα ο λόρδος Μπερντ απάντησε: «Ναι, δηλαδή ιστορικά δεν έχουμε δει τέτοια κατάσταση και δεν θέλω να ακουστώ σαν παλιόγερος, αλλά ίσως το ότι ζω στο Καίμπριτζ με έχει κάνει να σκεφτώ την ιστορία, αλλά νομίζω ότι πρέπει να ανατρέξουμε στις Εκκαθαρίσεις των Χάιλαντς ή ακόμη και στις Περιφράξεις που οδήγησαν χιλιάδες επί χιλιάδων ανθρώπους στις πόλεις. Απολύτως άθλιο. Πουθενά να μείνεις και να βρίσκεις δουλειά μόνο στους μύλους. Δεν νομίζω ότι υπήρχε περίοδος της ιστορίας σαν αυτή, ίσως στο τέλος των Ναπολεόντειων Πολέμων όπου ο κόσμος τριγυρνούσε στους δρόμους αβοήθητος. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν πολλοί οι εκτοπισμένοι. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο υπήρχε βοήθεια, αλλά δεν είχαμε τέτοια κατάσταση. Είναι ιστορική. Και νομίζω ότι αυτή η κυβέρνηση θα πρέπει να κουνηθεί από τη θέση της και να σταματήσει να σχεδιάζει μεσοπρόθεσμα μόνο», δήλωσε ο ιδρυτής του Big Issue.

Βρετανία: Κλιμακώνονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις - Μισθολογικά τα αιτήματα

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις με μισθολογικά αιτήματα έχουν κατέβει και οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, τα ταχυδρομεία και σε άλλους τομείς τις τελευταίες εβδομάδες καθώς αυξάνεται το κόστος ζωής. Παράλληλα, το βασικό συνδικάτο που εκπροσωπεί το προσωπικό της συνοριακής αστυνομίας πρόκειται να απεργήσει για οκτώ ημέρες -από τις 23 ως τις 31 Δεκεμβρίου- κάτι που αναμένεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα σε όσους πρόκειται να ταξιδέψουν μέσα στις γιορτές.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι δημόσιοι υπάλληλοι θα συνδράμουν το στρατιωτικό προσωπικό που θα αναλάβει να "ελαχιστοποιήσει τα προβλήματα για τους ταξιδιώτες" ελέγχοντας έγγραφα και διαβατήρια. Περίπου 1.000 μέλη της συνοριακής αστυνομίας που εργάζονται στον έλεγχο διαβατηρίων θα απεργήσουν στις 23-26 και στις 28-31 Δεκεμβρίου στα αεροδρόμια του Μπέρμιγχαμ, του Κάρντιφ, της Γλασκώβης, στο Γκάτγουικ, το Χίθροου και στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ καθώς και στο λιμάνι του Νιουχέιβεν, στο ανατολικό Σάσεξ της Αγγλίας.

Σχεδόν το 75% του προσωπικού της συνοριοφυλακής είναι μέλη του συνδικάτου δημόσιων και εμπορικών υπηρεσιών, το οποίο ψήφισε υπέρ της απεργίας μετά την άρνηση της κυβέρνησης να αυξήσει τους μισθούς τους κατά 2%.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.