Κοσμος

Αυτή είναι η πιο επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους

11 δολοφονίες μέχρι την 1η Δεκεμβρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
11 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν το 2022 στο Μεξικό
11 δημοσιογράφοι δολοφονήθηκαν το 2022 στο Μεξικό © Pexels

Μεξικό, η πιο επικίνδυνη χώρα για τους δημοσιογράφους – Το 2022 η πιο θανάσιμη χρονιά για εργαζομένους στα ΜΜΕ

Το Μεξικό ήταν η χώρα όπου δολοφονήθηκαν οι περισσότεροι δημοσιογράφοι σε ολόκληρο τον κόσμο το 2022, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη (14/12).

Στην ίδια έκθεση εκφράζεται ο προβληματισμός για τις ανησυχητικές τάσεις ως προς τις απαγωγές, τις επιθέσεις και τις φυλακίσεις δημοσιογράφων σε διεθνές επίπεδο. 

Σύμφωνα με την έκθεση, στο Μεξικό καταγράφτηκαν 11 φόνοι εργαζομένων σε ΜΜΕ από τον Ιανουάριο ως την 1η Δεκεμβρίου. Ο αριθμός αυτός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 20% των φόνων σε παγκόσμια κλίμακα (57 συνολικά νεκροί ρεπόρτερ).

«Οι πιέσεις της κοινωνίας των πολιτών και διεθνών οργανισμών και οι μηχανισμοί προστασίας των αρχών αποδείχθηκαν ανεπαρκείς» στηλίτευσε η RSF στην έκθεσή της.

Η πιο θανάσιμη χρονιά το 2022 για τους δημοσιογράφους στο Μεξικό

Άλλες οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας κάνουν λόγο για ακόμη περισσότερους θανάτους εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης στο Μεξικό φέτος: Χαρακτηρίζουν το 2022 την πιο θανάσιμη χρονιά για τους δημοσιογράφους που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η αύξηση των υποθέσεων δολοφονιών δημοσιογράφων (+18,8%), αποδίδεται από τη ΜΚΟ κυρίως στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο αριθμός των φόνων είχε υποχωρήσει σε «ιστορικά χαμηλά» επίπεδα το 2021 (48) και το 2020 (50).

Παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, σχεδόν οι μισές δολοφονίες εργαζομένων σε ΜΜΕ διαπράχθηκαν στην αμερικανική ήπειρο.

Χώρες που πλήττονται από κύματα βίας (Αϊτή, Νικαράγουα, Βραζιλία...) είναι ανάμεσα σε αυτές που χαρακτηρίζονται οι πιο επικίνδυνες για όσους ερευνούν υποθέσεις συνδεόμενες με το οργανωμένο έγκλημα, τις συμμορίες και τη διαφθορά, σημειώνεται στο κείμενο.

Η RSF υπογραμμίζει τους φόνους τριών ρεπόρτερ στη Βραζιλία, όπου πήρε διαστάσεις το ζήτημα της αποψίλωσης του δάσους του Αμαζονίου και της παράνομης υλοτομίας. Η υπόθεση της δολοφονίας του Βρετανού δημοσιογράφου Ντομ Φίλιπς ήταν ανάμεσα στις πιο χαρακτηριστικές.

Η οργάνωση κάνει ακόμη λόγο για 49 δημοσιογράφους που αγνοούνται και άλλους 65 που απήχθησαν σε παγκόσμια κλίμακα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.