Κοσμος

Ο Πούτιν ακυρώνει την ετήσια συνέντευξη Τύπου για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια

Απρόθυμος να απαντήσει ερωτήσεις για την πορεία της εισβολής στην Ουκρανία ο Ρώσος πρόεδρος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βλαντίμιρ Πούτιν
Βλαντίμιρ Πούτιν © EPA/ Sergey Karpuhin

Βλαντίμιρ Πούτιν: Για πρώτη φορά έπειτα από δέκα χρόνια, ο Ρώσος πρόεδρος δε θα παραχωρήσει ετήσια συνέντευξη Τύπου - Αποτρεπτικές οι εξελίξεις στην Ουκρανία

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα πραγματοποιήσει την ετήσια μαραθώνια συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί στο τέλος του έτους, εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Πρόκειται για μια ρήξη με τη μακρόχρονη παράδοση που έχει καθιερώσει ο Πούτιν, την οποία οι παρατηρητές έχουν αποδώσει στην ανησυχία του Κρεμλίνου για μια σειρά αποτυχιών στο πεδίο της μάχης.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι ο Πούτιν δεν θα δώσει την ετήσια συνέντευξη Τύπου για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια. Δεν σχολίασε τον λόγο πίσω από αυτό, αλλά πολλοί σχολιαστές το απέδωσαν στην απροθυμία του Ρώσου ηγέτη να αντιμετωπίσει δυσάρεστες ερωτήσεις σχετικά με αυτό που αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η ετήσια συνέντευξη Τύπου χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν από το Κρεμλίνο για να εξωραΐζει την εικόνα του Πούτιν. Η αυστηρά ελεγχόμενη εκπομπή που μεταδιδόταν ζωντανά στην τηλεόραση διαρκούσε έως και 4 1/2 ώρες και παρουσίαζε τον Πούτιν να μιλά για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής.

Ο πολιτικός αναλυτής Αμπάς Γκαλιάμοφ είπε σε σχολιασμό ότι ο Πούτιν ακύρωσε την ετήσια συνέντευξη Τύπου επειδή «δεν έχει τίποτα να πει από την άποψη της στρατηγικής».

«Η συνέντευξη Τύπου έχει γίνει ένα σημαντικό στοιχείο στο ημερολόγιο των δημόσιων εμφανίσεων του Πούτιν και έχει χρησιμοποιηθεί συχνά ως ευκαιρία για να αποδειχθεί η υποτιθέμενη ακεραιότητά του», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου σε σχόλιο στο Twitter.

«Αν και είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα ερωτήματα συνήθως ελέγχονται εκ των προτέρων, η ακύρωση είναι πιθανό να οφείλεται σε αυξανόμενες ανησυχίες για την επικράτηση του αντιπολεμικού αισθήματος στη Ρωσία», ανέφερε.

«Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι αξιωματούχοι του Κρεμλίνου είναι εξαιρετικά ευαίσθητοι σχετικά με την πιθανότητα ότι οποιαδήποτε εκδήλωση με τη συμμετοχή του Πούτιν θα μπορούσε να εξωκείλει σε μη εγκεκριμένες συζητήσεις για την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”».

Ο Πούτιν ακυρώνει την ετήσια συνέντευξη Τύπου για πρώτη φορά εδώ και 10 χρόνια - Οι δυσμενείς εξελίξεις στο πολεμικό μέτωπο

Ο Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, λέγοντας ότι σκοπός της είναι η «αποστρατιωτικοποίηση» και η «αποναζιστικοποίηση» της χώρας, επικαλούμενος την άρνηση του ΝΑΤΟ να προσφέρει στη Ρωσία εγγυήσεις ότι η Ουκρανία δεν θα κληθεί να ενταχθεί στη συμμαχία. Η Ουκρανία και μεγάλο μέρος του κόσμου κατήγγειλαν τη ρωσική επίθεση στη γείτονά της ως απρόκλητη πράξη επιθετικότητας.

Ο Πούτιν και οι αξιωματούχοι του ήλπιζαν να εξουδετερώσουν τον ουκρανικό στρατό σε λίγες μέρες, αλλά η σθεναρή ουκρανική αντίσταση εκτροχίασε γρήγορα αυτά τα σχέδια. Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια να καταλάβουν γρήγορα την ουκρανική πρωτεύουσα, τα ρωσικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από περιοχές γύρω από το Κίεβο τον Μάρτιο.

Τον Σεπτέμβριο, η Ουκρανία κέρδισε πίσω μεγάλες εκτάσεις γης στη βορειοανατολική περιοχή του Χάρκοβο και τον περασμένο μήνα ανέκτησε τον έλεγχο του στρατηγικού νότιου λιμανιού της Χερσώνας.

Μια κινητοποίηση 300.000 εφέδρων που διέταξε ο Πούτιν τον Σεπτέμβριο μέχρι στιγμής δεν κατάφερε να αντιστρέψει τις τύχες της Ρωσίας στο πεδίο της μάχης. Η διαταγή κινητοποίησης ώθησε εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσους να φύγουν στο εξωτερικό για να αποφύγουν τη στρατολόγηση, και όσοι κλήθηκαν ανέφεραν καταφανείς ελλείψεις σε βασικό εξοπλισμό και προμήθειες.

Σε μια σπάνια παραδοχή την περασμένη εβδομάδα ότι η εκστρατεία στην Ουκρανία διαρκεί περισσότερο από όσο περίμενε, ο Πούτιν ομολόγησε ότι η ολοκλήρωση της «ειδικής στρατιωτικής του επιχείρησης» θα μπορούσε να είναι μια «μακρόχρονη διαδικασία». Παράλληλα, συνέχισε να υποστηρίζει ότι η εκστρατεία εξελίσσεται σύμφωνα με το σχέδιο και θα πετύχει τους στόχους της.

Το Κρεμλίνο έχει φιμώσει κάθε κριτική για την εισβολή στην Ουκρανία από το φιλελεύθερο αντιπολεμικό στρατόπεδο, κλείνοντας επικριτικά μέσα ενημέρωσης και ποινικοποιώντας τη διάδοση κάθε πληροφορίας που διαφέρει από την επίσημη άποψη. Αλλά έχει αντιμετωπίσει μια ολοένα και πιο έντονη κριτική από Ρώσους σκληροπυρηνικούς, που κατήγγειλαν τον πρόεδρο ως αδύναμο και αναποφάσιστο και ζήτησαν να εντείνουν τα χτυπήματα στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν έχει επίσης μέχρι στιγμής αποτύχει να εκφωνήσει την τηλεοπτική του ομιλία για την κατάσταση του έθνους στο κοινοβούλιο, μια ομιλία που είναι υποχρεωμένος από το σύνταγμα της χώρας να παραχωρεί κάθε χρόνο.

(Με πληροφορίες του Associated Press)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανία: Ο Γιώργος Σταμάτης και η Κατερίνα Σπυριδάκη βίωσαν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου
Ουκρανία: Ο Γιώργος Σταμάτης και η Κατερίνα Σπυριδάκη βίωσαν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου

Οι Έλληνες βουλευτές συνομίλησαν με τοπικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, κατανοώντας τις καθημερινές προκλήσεις της ουκρανικής κοινωνίας

Η έκρηξη των podcast στις αμερικανικές εκλογές 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης ή πολιτικής επιρροής;
Η έκρηξη των podcast στις αμερικανικές εκλογές 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης ή πολιτικής επιρροής;

Οι στρατηγικές και των δύο υποψηφίων υπογραμμίζουν πως το podcasting είναι πλέον ένα κρίσιμο μέρος της εργαλειοθήκης των πολιτικών μέσων

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.