Κοσμος

Ο Ζελένσκι ζητά επείγουσα ενεργειακή βοήθεια από την ΕΕ - Η θετική ανταπόκριση του Εμανουέλ Μακρόν

Κατά την έναρξη της Διεθνούς Διάσκεψης Αλληλεγγύης προς την Ουκρανία

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Διεθνής Διάσκεψη για την Ουκρανία: Τι ζήτησε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Η απάντηση του Εμανουέλ Μακρόν

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η χώρα του με τις κατεστραμμένες από τις ρωσικές επιθέσεις ενεργειακές υποδομές έχει ανάγκη από «τουλάχιστον 800 εκατομμύρια ευρώ» επείγουσας βοήθειας για να αντιμετωπίσει τις ανάγκες του πληθυσμού κατά την διάρκεια του χειμώνα κατά την έναρξη της Διεθνούς Διάσκεψης Αλληλεγγύης προς την Ουκρανία που διεξάγεται στο Παρίσι.

«Εχουμε ανάγκη από πολλά είδη εξοπλισμού, μετασχηματιστές, υλικά για την αποκατάσταση των δικτύων υψηλής τάσης, τουρμπίνες αερίου...το ενεργειακό μας σύστημα έχει ανάγκη, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της εποχής της θέρμανσης, από επείγουσα βοήθεια από το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα, δηλαδή εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την Ευρωπαϊκή Ενωση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω τηλεδιάσκεψης. «Και αυτό θα στοιχίσει περί τα 800 εκατομμύρια ευρώ».

«Κάνουμε τα πάντα για να αντιμετωπίσουμε την ενεργειακή τρομοκρατία», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας υπολογίζοντας «σε τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ το κόστος της ταχείας, προσωρινής αποκατάστασης των κατεστραμμένων από τις ρωσικές επιθέσεις υποδομών».

«Επειτα από κάθε επίθεση προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε, κάθε μέρα οι μηχανικοί μας καλούνται να αποσυνδέσουν εκατομμύρια Ουκρανών από το ηλεκτρικό δίκτυο».

«Οι γεννήτριες έχουν γίνει τόσο αναγκαίες όσο είναι και τα τεθωρακισμένα και τα αλεξίσφαιρα γιλέκα», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Η κατάσταση του ουκρανικού ενεργειακού συστήματος παραμένει δύσκολη, το έλλειμμα της ενέργειας παραμένει σημαντικό. Η επιδείνωση των μετεωρολογικών συνθηκών επηρεάζει αρνητικά τις συνθήκες διανομής και περιπλέκει το έργο των μονάδων αποκατάστασης», σύμφωνα με τις ουκρανική Ukrenergo.

Εμανουέλ Μακρόν © EPA/ MAST IRHAM

Μακρόν: Στόχος της διεθνούς κοινότητας είναι να βοηθήσει τους Ουκρανούς να αντισταθούν στις άνανδρες ρωσικές επιθέσεις

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τόνισε την βούληση της διεθνούς κοινότητας να βοηθήσει τους Ουκρανούς «να αντισταθούν κατά την διάρκεια του χειμώνα», απέναντι σε μία Ρωσία που ενεργεί «άνανδρα» και στόχος της είναι «να βυθίσει στο σκοτάδι και το κρύο» τους Ουκρανούς.

«Η Ρωσία, οι αδυναμίες της οποίας σε στρατιωτικό επίπεδο έχουν πανηγυρικά αποκαλυφθεί, επέλεξε μία κυνική στρατηγική που έχει ως στόχο να καταστρέψει τις μη στρατιωτικές υποδομές για να γονατίσει την Ουκρανία», είπε ανοίγοντας τις εργασίες της διεθνούς διάσκεψης για την παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία.

«Επιτιθέμενη κατά μη στρατιωτικών υποδομών, η Ρωσία ενεργεί άνανδρα και προσπαθεί να σκορπίσει τον τρόμο στον πληθυσμό, προσπαθώντας να διαλύσει τα μετόπισθεν αφού δεν μπορεί να κρατήσει το μέτωπο», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας ανοίγοντας τις εργασίες της διεθνούς διάσκεψης «Αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό» που διεξάγεται στο Παρίσι.

«Οι επιθέσεις αυτές για τις οποίες η Ρωσία ομολογεί ανοικτά ότι δεν έχουν άλλο στόχο από την κάμψη της αντίστασης του ουκρανικού λαού συνιστούν εγκλήματα πολέμου και δεν θα μείνουν ατιμώρητα», είπε.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας ξεκαθάρισε ότι εναπόκειται στην Ουκρανία «να αποφασίσει τους όρους μίας δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης» και δήλωσε ότι «το ειρηνευτικό σχέδιο των δέκα σημείων» του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποτελεί «εξαιρετική βάση επί της οποίας θα οικοδομήσουμε από κοινού».

«Αλλά, στο άμεσο μέλλον το επείγον είναι να υποστηρίξουμε την ικανότητα του ουκρανικού λαού να αντισταθεί», είπε ζητώντας διεθνή συμβολή που θα αρθεί «στο ύψος των περιστάσεων».

Ανακοίνωσε επιπλέον γαλλική βοήθεια ύψους 76,5 εκατομμυρίων ευρώ ώστε η Ουκρανία να περάσει τον χειμώνα των αρχών του 2023 που θα κατευθυνθούν «στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας και της ενέργειας».

Το ποσόν προστίθεται στα 48,5 εκατομμύρια ευρώ που έχει ανακοινώσει το Παρίσι, βρίσκονται στο στάδιο της εκταμίευσης και προορίζονται «στις προτεραιότητες που καθορίσθηκαν στο πλαίσιο της διάσκεψης: 27 εκατομμύρια για χειμερινές επείγουσες ανάγκες και κατανομή του υπολοίπου ανάμεσα στους εκτοπισμένους, τα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, την επισιτιστική βοήθεια, την ψυχολογική ασφάλεια».