Κοσμος

Ο Μάριο Φέρι παίρνει ρίσκα: Δεν πήγε μόνο στο Κατάρ, ήταν και στην Ουκρανία

Το «ιταλικό γεράκι» έστειλε ταυτοχρόνως ένα ισχυρό τριπλό μήνυμα

Λουκάς Βελιδάκης
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μάριο Φέρι: Η «εισβολή» σε γήπεδο του Κατάρ και τα ηχηρά μηνύματα που θέλει να περάσει για τους ομοφυλόφιλους, τις γυναίκες στο Ιράν, τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το υποκοριστικό του είναι Φάλκο (γεράκι) - το γιατί δεν το έχει διευκρινίσει στην πλημμυρίδα των δηλώσεων που κάνει τελευταία, αλλά ακούγοντας τις ιστορίες του μπορείς να υποψιαστείς το λόγο. Κλασικός Ιταλιάνος, σχεδόν αρχετυπικός με το σκαμπρόζικο, εκφραστικό στιλ που διαθέτει – δυνατή φωνή, βαριά προφορά, αδιάκοπες κινήσεις με τα χέρια. 

Ο Μάριο Φέρι έγινε παγκοσμίως γνωστός όταν, κρατώντας μια σημαία με το ουράνιο τόξο (σύμβολο για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων) και φορώντας μία μπλε φανέλα που έγραφε «Σεβασμός για τις Ιρανές γυναίκες» στην πλάτη και «Save Ukraine» στο μπροστινό μέρος, εισέβαλε στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του αγώνα μεταξύ Πορτογαλίας και Ουρουγουάης στο Παγκόσμιο Κύπελλο και έτρεξε μέχρι να τον σταματήσουν - αφού η πράξη του καταγράφηκε από τις κάμερες των μεγάλων πρακτορείων ειδήσεων.

Τον συνέλαβαν και κρατήθηκε στο αστυνομικό τμήμα του γηπέδου έως ότου, λίγες ώρες μετά, αφεθεί ελεύθερος. Έκανε μερικές αναρτήσεις στο Instagram, αλλά κατόπιν… εξαφανίστηκε κι αυτός κι ο λογαριασμός του.

Ο Φάλκο στο επίμαχο t-shirt που φορούσε είχε και το σήμα του Superman. Μεταξύ μας, είναι λιγάκι… καθώς θέλει γερό στομάχι και ψυχικό σθένος για να κάνεις όσα έκανε.

Αρχικά έβγαλε μερικά stories στα οποία εξηγεί ότι ο λογαριασμός του τιμωρήθηκε για μία εβδομάδα μετά από χιλιάδες αναφορές που έγιναν εναντίον του (ο ίδιος θεωρεί από ρωσικά τρολ). Μιλώντας στην ουκρανική τηλεόραση, περιέγραψε το όλο σκηνικό και συστήθηκε επισήμως στον κόσμο.

Λέει ότι είχε… εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο και σε προηγούμενα μουντιάλ, «άρα έχω την τεχνογνωσία» και σημειώνει ότι τώρα, στο Κατάρ, είχε εκ των προτέρων αγοράσει on line το εισιτήριο, έχοντας στο μυαλό του το περίγραμμα της στρατηγικής που θα εφαρμόσει. «Για αυτό ήρθα στο Κατάρ, όχι για να δω τις καμήλες, αλλά για να στείλω ηχηρό μήνυμα», λέει γελώντας και προσθέτει: «Είχα τσεκάρει την αστυνομία στο γήπεδο κι όταν βρήκα ελεύθερο πεδίο πίσω από τον πάγκο της Πορτογαλίας, μπήκα!».

Αφού τον σταμάτησαν, οι υπεύθυνοι ασφαλείας τον οδήγησαν σε ένα δωμάτιο κράτησης εντός του γηπέδου. «Ήταν ευγενικοί μαζί μου, μου πρόσφεραν νερό, τσάι, καφέ», αναφέρει και γνωστοποιεί μια συνάντηση υψηλού συμβολισμού που ακολούθησε: «Μετά από μια ώρα, αφού με είχαν στο δωμάτιο, ήρθε ο πρόεδρος της FIFA, ο Ιφαντίνο, που είναι Ιταλός και μου είπε: «Γιατί, Φάλκο, μπήκες εδώ; Ας πήγαινες στο Τσάμπιονς Λιγκ ή στη Serie A (ιταλικό πρωτάθλημα), εδώ είναι το Κατάρ…».

Ο Μάριο Φέρι όμως ήταν αποφασισμένος – είχε ένα πολλαπλό μήνυμα να στείλει και τίποτα δεν θα τον σταματούσε: «Τον περασμένο Μάρτιο πήγα εθελοντικά στην Ουκρανία, επί ένα μήνα ήμουν οδηγός πούλμαν – μετέφερα γυναίκες και παιδιά από το Κίεβο στην Πολωνία. Θυμάμαι τα πάντα, τα παιδιά, τις ηλικιωμένες γυναίκες, συνέχεια θυμάμαι, καταγράφηκαν τα πάντα στο μυαλό μου. Πήγα στην Μπούτσα, το Ιρπίν, είδα τις βόμβες… Άρα, ένιωσα την ανάγκη να στείλω ένα μήνυμα, όλος ο κόσμος έχει τα βλέμματα του στο Κατάρ, έπρεπε να στείλω μήνυμα».

Ο Φάλκο έχει στο χέρι του ένα τατουάζ, την τρίαινα του ουκρανικού στρατού. Περιγράφει το πώς το απέκτησε: «Στις 20 Μαρτίου ήμουν με κάποιους στρατιώτες στο Κίεβο. Ένας στρατιώτης που ήξερε πώς να κάνει τατουάζ, με ρώτησε αν θέλω…». Ο Μάριο Φέρι, το ιταλικό αυτό γεράκι, δείχνει το τατουάζ του περήφανα.

Ένας ωραίος τύπος που, αναλαμβάνοντας το ρίσκο του, έστειλε ταυτοχρόνως ένα ισχυρό τριπλό μήνυμα.