Κοσμος

Στρεπτόκοκκος Α: Δύο θάνατοι παιδιών στην Ισπανία

Σε υγειονομικό συναγερμό η χώρα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κρούσματα στρεπτόκοκκου Α σε παιδιά εντοπίστηκαν στην Ισπανία
Κρούσματα στρεπτόκοκκου Α σε παιδιά εντοπίστηκαν στην Ισπανία © EPA/Domenech Castello

Δύο παιδιά πέθαναν από στρεπτόκοκκο Α στην Ισπανία

Δύο παιδιά πέθαναν σήμερα Πέμπτη (8/12) έπειτα από λοιμώξεις του αναπνευστικού με βακτήριο του στρεπτόκοκκου Α στην Ισπανία, όπου οι αρχές ανακοίνωσαν μια μελέτη για πιθανή αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων έπειτα από αυτά που παρατηρήθηκαν στη Γαλλία και τη Βρετανία πρόσφατα.

Η υγειονομική αρχή της περιφέρειας της Μαδρίτης ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης τον θάνατο δύο ανθρώπων στις 2 Δεκεμβρίου και στις 25 Οκτωβρίου έπειτα από λοιμώξεις με στρεπτόκοκκο Α, βακτήριο που προκαλεί κυρίως την οστρακιά, μια ήπια παιδική ασθένεια.

Στρεπτόκοκκος Α στην Ισπανία - Αυξάνονται τα κρούσματα σε Γαλλία και Βρετανία

Συνολικά, 16 κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην περιφέρεια της πρωτεύουσας, η οποία «μελετά από τις 5 Δεκεμβρίου αν η συχνότητα της διεισδυτικής στρεπτοκοκκικής νόσου (μηνιγγίτιδα, σηπτικό σοκ ή πνευμονία) είναι τώρα υψηλότερη από αυτήν που εντοπίστηκε πριν από την πανδημία της COVID-19, μετά τον υγειονομικό συναγερμό που εξέπεμψε η Βρετανία», αναφέρει η ισπανική αρχή σε ανακοίνωσή της.

Στη Γαλλία, οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο Α καταγράφουν ασυνήθιστη αύξηση στα παιδιά, ανακοίνωσαν την Τρίτη οι αρχές, καλώντας σε επιφυλακή.

Στη Βρετανία, 15 θάνατοι παιδιών αποδόθηκαν σε λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α τις τελευταίες εβδομάδες.

Οι βρετανικές και οι γαλλικές αρχές θεωρούν ωστόσο απίθανο η έξαρση αυτή να οφείλεται στην εμφάνιση ενός νέου, πιο επικίνδυνου βακτηριακού στελέχους.

Ανησυχία στη Βρετανία: Επτά παιδιά νεκρά από στρεπτόκοκκο | 06/12/2022 | EΡΤ

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος Α και τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Ο στρεπτόκοκκος Α μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις είτε ήπιες, είτε θανατηφόρες, κυρίως όταν φθάνει στην κυκλοφορία του αίματος, ασθένειες όπως η αμυγδαλίτιδα, το κηρίο (μεταδοτική λοίμωξη του δέρματος) και η οστρακιά.

Οι λοιμώξεις από στρεπτόκοκκο προκαλούν διάφορα συμπτώματα όπως πονόλαιμο, πυρετό, ρίγη και μυϊκούς πόνους. Εάν το παιδί εμφανίζει αδιαθεσία, θα πρέπει οι γονείς να επικοινωνήσουν με τον παιδίατρο. Ειδικότερα, εάν:

  • Τα συμπτώματα του παιδιού δεν παρουσιάζουν βελτίωση
  • Το παιδί τρώει λιγότερο από το κανονικό
  • Το παιδί παρουσιάζει σημάδια αφυδάτωσης
  • Τομωρόείναι κάτω των 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 38℃ ή είναι μεγαλύτερο από 3 μηνών και έχει θερμοκρασία 39 ℃ ή υψηλότερη
  • Το παιδί φαίνεται πολύ κουρασμένο ή ευερέθιστο.

Υπενθυμίζεται ότι ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος της Ελληνικής και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος μίλησε στην Athens Voice για τον στρεπτόκοκκο Α αναφορικά με το πόσο επικίνδυνος είναι.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.