- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ποινή φυλάκισης 13 ετών επιβλήθηκε στον Ραμές Μπαλουάνι, τον πρώην πρόεδρο της startup Theranos - Πώς εξαπάτησαν επενδυτές και ασθενείς
Μετά την Ελίζαμπεθ Χολμς ακόμη ένα στέλεχος της εταιρείας Theranos οδηγείται στη φυλακή. Ο Ραμές «Σάνι» Μπαλουάνι, πρώην πρόεδρος και γενικός διευθυντής επιχειρήσεων της εταιρείας κρίθηκε ένοχος για τη συμμετοχή του σε ένα περίπλοκο σχέδιο, με το οποίο εξαπατήθηκαν επενδυτές, αλλά και ασθενείς.
Η καταδίκη του έρχεται περισσότερα από 4 χρόνια μετά την κατάρρευση της Theranos, η οποία υποσχέθηκε να φέρει επανάσταση στην υγειονομική περίθαλψη και ειδικά στις εξετάσεις αίματος.
Το δικαστήριο έκρινε πως ο Μπαλουάνι ηγήθηκε της εξαπάτησης μαζί με τη Χολμς, η οποία κατά τη δική της δίκη τον είχε κατηγορήσει πως ήλεγχε πλήρως την κάθε της κίνηση και την υπέβαλε σε ψυχολογική βία και κακοποιητικές συμπεριφορές. Η ποινή των 13 ετών είναι μεγαλύτερη από εκείνη της ιδρύτριας και διευθύνουσας συμβούλου της Theranos, που καταδικάστηκε τον περασμένο μήνα σε περισσότερα από 11 χρόνια για τέσσερις κατηγορίες εγκληματικής απάτης.
Ο Μπαλουάνι καταδικάστηκε τον Ιούλιο για επτά κατηγορίες απάτης και συνωμοσίας κατά επενδυτών και πέντε κατηγορίες για απάτη και συνωμοσία κατά ασθενών που έκαναν εξετάσεις αίματος στη Theranos. Η έρευνα των αρχών έδειξε ότι οι συσκευές με τις οποίες η Theranos υποσχόταν πληθώρα περίπλοκων αιματολογικών εξετάσεων «με λίγες σταγόνες αίματος» ήταν αναξιόπιστες και συχνά παρήγαγαν ανακριβή αποτελέσματα. Κάτι που γνώριζαν τόσο ο Μπαλουάνι όσο και η Χολμς που είπαν ψέματα για την τεχνολογία, τα οικονομικά και τις επιχειρηματικές προοπτικές της εταιρείας.
«Ο Μπαλουάνι δεν είναι ο ίδιος με την Χολμς», ανέφεραν οι δικηγόροι του. «Είμαστε απογοητευμένοι με το αποτέλεσμα και σκοπεύουμε να ασκήσουμε έφεση», πρόσθεσαν.
Η ιστορία της Ελίζαμπεθ Χολμς
Η Χολμς διατεινόταν ότι έχει εφεύρει μία νέα καινοτόμα ιατρική συσκευή, η οποία μπορούσε να πραγματοποιήσει δεκάδες πολύπλοκες εξετάσεις αίματος με λίγες μόνο σταγόνες αίματος. Απέσπασε πολύ γρήγορα την προσοχή της Σίλικον Βάλει, της Wall Street, της ιατρικής κοινότητας και των Μέσων Ενημέρωσης. Θεωρούσαν πως φέρνει κάτι το επαναστατικό. Αποδείχθηκε ότι είχε απλώς εξαπατήσει επενδυτές, αλλά και ασθενείς, αφού τα αποτελέσματα των εξετάσεων με την ιατρική συσκευή της ήταν εντελώς αναξιόπιστα.
Η ίδια σπούδασε στο Στάνφορντ χημικός μηχανικός. Και παρά το γεγονός ότι στο πρώτο έτος αρίστευσε και κέρδισε υποτροφία 3.000 δολαρίων, δεν ολοκλήρωσε ποτέ τις σπουδές της. Παράτησε το Στάνφορντ για να ιδρύσει την δική της start up.
Παρά τις αρχικές δυσκολίες που συνάντησε, έχοντας την ικανότητα της πειθούς και υιοθετώντας τον κώδικα ντυσίματος του Τζομπς (εμφανιζόταν πολύ συχνά με μαύρο ζιβάγκο) κατάφερε να γοητεύσει τους επενδυτές.
Έως τα τέλη του 2010 είχε ήδη αντλήσει κεφάλαια 92 εκατ. δολαρίων και ήταν γνωστό όνομα στους κύκλους της Σίλικον Βάλεϊ. Έως το 2014 εκείνη ήταν στα εξώφυλλα των Fortune, Forbes, Times και στη λίστα των επενδυτών και μελών του Δ.Σ. της Theranos συναντούσε κανείς ονόματα όπως Χένρι Κίσινγκερ, Ρούπερτ Μέρντοχ, Κάρλος Σλιμ, Λάρι Έλισον.
Η απάτη της αποκαλύφθηκε μέσα από μια σειρά ρεπορτάζ της Wall Street Journal το 2015 και ενώ η Theranos είχε ήδη αξία 9 δις. δολαρίων. Η αμερικανική εφημερίδα αποκάλυψε ότι στην πραγματικότητα η «θαυματουργή» συσκευή της Theranos δεν μπορούσε παρά ελάχιστες εξετάσεις αίματος να πραγματοποιήσει και αυτές όχι πάντα με επιτυχία. Για τις υπόλοιπες η εταιρεία χρησιμοποιούσε παραδοσιακά μηχανήματα, ορισμένα από τα οποία είχε τροποποιήσει ώστε να είναι «συμβατά» με τη δική της τεχνολογία. Τα ρεπορτάζ την έβαλαν στο στόχαστρο των αρχών και το 2018 ακολούθησε η ποινική δίωξη για απάτη.
Πληροφορίες από BBC