Κοσμος

Πούτιν: Προς το παρόν δεν χρειάζεται δεύτερη επιστράτευση στην Ουκρανία

«Ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος δεν θα τελειώσει σύντομα»

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν για τον πόλεμο στην Ουκρανία - Η απάντησή του στις φήμες για δεύτερη μερική επιστράτευση

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα Τετάρτη (7/12) ότι η χώρα του θα αγωνιστεί για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της με όλα τα διαθέσιμα μέσα.

Ο Πούτιν έκανε αυτή τη δήλωση μέσω βιντεοσύνδεσης στην ετήσια σύνοδο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία μεταδιδόταν από την τηλεόραση. Διαμαρτυρήθηκε επίσης ότι οι δυτικές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρούν τη Ρωσία «χώρα δεύτερης κατηγορίας που δεν έχει δικαίωμα ύπαρξης».

«Να με τι έχουμε να κάνουμε» ισχυρίστηκε. «Μόνο μια απάντηση μπορεί να υπάρξει από την πλευρά μας -ένας συνεχής αγώνας για τα εθνικά συμφέροντά μας. Αυτό ακριβώς θα κάνουμε. Και να μην υπολογίζει κανείς σε οτιδήποτε άλλο» πρόσθεσε.

«Ναι, θα το κάνουμε με διάφορους τρόπους και μέσα. Ασφαλώς, πρώτα απ’ όλα θα επικεντρωθούμε σε ειρηνικά μέσα αλλά αν δεν απομείνει τίποτα άλλο θα αμυνθούμε με όλα τα μέσα που διαθέτουμε» ανέφερε ακόμη.

Ο Πούτιν απαντούσε στα σχόλια ενός μέλους του Συμβουλίου ο οποίος είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις βομβαρδίζουν κατοικημένες περιοχές στην -υπό ρωσικό έλεγχο- περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Πού πολεμούν οι Ρώσοι επίστρατοι που πήγαν στην Ουκρανία μετά τη μερική επιστράτευση

Αναφερόμενος στην επιστράτευση διέψευσε τις φήμες ότι σχεδιάζεται και μια δεύτερη, έπειτα από εκείνη του Σεπτεμβρίου. Ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι δεν είναι αναγκαίο να κληθούν και άλλοι έφεδροι για να πολεμήσουν στην Ουκρανία αυτήν τη στιγμή. Από τους 300.000 Ρώσους που επιστρατεύτηκαν τον Σεπτέμβριο, οι 150.000 αναπτύχθηκαν στη ζώνη όπου διεξάγεται αυτό που η Μόσχα αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία. Από αυτούς, οι 77.000 έχουν ενταχθεί σε μάχιμες μονάδες ενώ οι υπόλοιποι Ρώσοι επίστρατοι ανέλαβαν αμυντικά καθήκοντα, είπε, χωρίς άλλες διευκρινίσεις.

Ο Πούτιν προειδοποίησε εξάλλου ότι αυτή η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία μπορεί να αποδειχθεί μια «μακρά διαδικασία».