Κοσμος

Γλυπτά του Παρθενώνα: «Όταν δίνεις ένα πίσω, πού τελειώνει αυτό;» λέει η υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας

Ενστάσεις για την ενδεχόμενη επιστροφή

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γλυπτά του Παρθενώνα - Υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, Μισέλ Ντόνελαν
© EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Γλυπτά του Παρθενώνα - Υπουργός Πολιτισμού της Βρετανίας, Μισέλ Ντόνελαν: «Όταν αρχίσεις να δίνεις ένα πίσω, πού τελειώνει αυτό;»

Για το «παράθυρο» που μπορεί να ανοίξει μία πιθανή επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, μίλησε η υπουργός Πολιτισμού του Ηνωμένου Βασιλείου, Μισέλ Ντόνελαν. Πιο συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια εμφάνισής της στη Βουλή των Κοινοτήτων το απόγευμα της Τρίτης, ρωτήθηκε για τα δημοσιεύματα περί συζητήσεων του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Όσμπορν με την ελληνική πλευρά για πιθανό επαναπατρισμό των Γλυπτών.

Στην ερώτησή της προς την υπουργό η βουλευτής Τζέιν Στίβενσον των Συντηρητικών, μέλος της επιτροπής, σχολίασε επικριτικά ότι η επιστροφή των Γλυπτών «σε πιο ηλιόλουστα κλίματα» θα μπορούσε να είναι η αρχή για να μείνουν τα βρετανικά μουσεία χωρίς πολλά από τα εκθέματά τους σε λίγα χρόνια, με την υπουργό να συμφωνεί.

Γλυπτά του Παρθενώνα - υπουργός Πολιτισμού: «Πού τελειώνει αυτό;»

Η Ντόνελαντ αναρωτήθηκε «πού μπορεί να τελειώσει αυτό;» σχετικά με την επσιτροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, καθώς στα βρετανικά μουσεία υπάρχουν εκθέματα από πολλούς πολιτισμούς. Μάλιστα αυτό που υπογράμμισε στην πορεία η Βρετανίδα υπουργός ήταν πως το πού ανήκουν διάφορα εκθέματα των βρετανικών μουσείων είναι «αόριστο» καθώς κάποια από αυτά είναι «πολύ αρχαία». «Είναι επίσης πολύ δύσκολο να ξέρει κανείς σε ποιον να επιστρέψει αυτά τα πράγματα. Μιλάμε για πολύ αρχαία αντικείμενα υπό πολλές έννοιες και υπάρχουν ορισμένα παραδείγματα στα οποία δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι ακριβώς είναι οι ιδιοκτήτες» δήλωσε.

«Η θέση του Τζορτζ Όσμπορν είναι λίγο διαφορετική από όσο παρουσιάζεται», είπε αρχικά η Μισέλ Ντόνελαν. «Αλλά υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που υποστηρίζουν σθεναρά να επιστραφούν κάποια από αυτά τα αντικείμενα μόνιμα. Ο ισχύων νόμος δεν το επιτρέπει αυτό, θα πρέπει να επισημανθεί. Μπορώ να κατανοήσω πλήρως τη θέση που παίρνουν και μπορώ να καταλάβω μερικά από τα επιχειρήματα», συνέχισε η κα Ντόνελαν και μετά τόνισε:

«Θεωρώ όμως ότι είναι ένας πολύ επικίνδυνος και ολισθηρός δρόμος να ακολουθήσουμε. Τα μουσεία μας και τα πολιτιστικά μας κέντρα είναι κόμβοι που μπορούν να τους επισκεφθούν όχι μόνο κάτοικοι αυτής της χώρας αλλά και τουρίστες, επιτρέποντας τους να μεταφερθούν σε ένα διαφορετικό μέρος του κόσμου και σε μια διαφορετική περίοδο του χρόνου. Αυτά είναι αντικείμενα στα οποία έχουμε δώσει σπουδαία φροντίδα επί δεκαετίες αν όχι για ακόμα περισσότερο, τα έχουμε διερευνήσει σημαντικά, ήμασταν οι φύλακές τους. Όταν αρχίσεις να δίνεις ένα πίσω, πού τελειώνει αυτό; Είναι επίσης πολύ δύσκολο να ξέρει κανείς σε ποιον να επιστρέψει αυτά τα πράγματα. Μιλάμε για πολύ αρχαία αντικείμενα υπό πολλές έννοιες και υπάρχουν ορισμένα παραδείγματα στα οποία δεν είναι ξεκάθαρο ποιοι ακριβώς είναι οι ιδιοκτήτες. Θα έλεγα πως είναι πιο ξεκάθαρο ότι έχουμε μια ευθεία συνδεόμενη ιδιοκτησία. Οπωσδήποτε το τρέχον στάτους κβο λειτουργεί και θα πρέπει να το προστατέψουμε», κατέληξε η Βρετανίδα υπουργός Πολιτισμού.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.