Κοσμος

Η Ινδονησία απαγορεύει «δια ροπάλου» το εξωσυζυγικό σεξ

Απαγορεύεται επίσης η συγκατοίκηση εκτός γάμου

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η Ινδονησία ετοιμάζεται να απαγορεύσει το σεξ εκτός γάμου

Το κοινοβούλιο της Ινδονησίας αναμένεται να ψηφίσει νέο ποινικό κώδικα που θα τιμωρεί το σεξ εκτός γάμου, με ποινή φυλάκισης έως και ενός έτους, όπως επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με την προτεινόμενη νομοθεσία τα ανύπαντρα ζευγάρια που «ζουν μαζί ως σύζυγοι» θα μπορούν να αντιμετωπίσουν ποινή φυλάκισης έξι μηνών ή πρόστιμο ύψους 700 δολαρίων, που αντιστοιχεί σε μισθό τριών μηνών για πολλούς εργαζόμενους της χώρας.

Η δίωξη μπορεί να προχωρήσει εάν κάνει καταγγελία ο επικεφαλής του… χωριού (που αποτελεί τον χαμηλότερο αξιωματούχο της κυβέρνησης) ή ακόμη εάν καταγγείλουν τη σχέση οι γονείς ή τα παιδιά των κατηγορουμένων.

Η κριτική αναφέρει ότι εκατομμύρια Ινδονήσιοι μπορεί να παγιδευτούν από το νέο ποινικό κώδικα, καθώς, σύμφωνα με μελέτες, περίπου το 40% των εφήβων είναι ενεργοί σεξουαλικά πριν παντρευτούν. Προφανώς στη νέα νομοθεσία περιλαμβάνονται και οι ομοφυλόφιλοι, καθώς στην Ινδονησία δεν αναγνωρίζεται ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών.

Προβλέπεται, επίσης, και ποινή έως τέσσερα έτη για γυναίκες που κάνουν έκτρωση, εκτός εάν πρόκειται για θύματα βιασμού ή εάν υπάρχει άμεση ιατρική ανάγκη, ενώ πρόστιμα θα κληθούν να πληρώσουν εκείνοι που προωθούν μεθόδους αντισύλληψης. 

Μέσα σε όλα αυτά το κοινοβούλιο επαναφέρει το αδίκημα της «επίθεσης κατά της τιμής ή της αξιοπρέπειας» του προέδρου της Ινδονησίας, αλλά και του αντιπροέδρου. Ένας αντίστοιχος νόμος είχε ανατραπεί από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας το 2006 και αναμένεται με ενδιαφέρον ποια θα είναι η αντίδραση των ακτιβιστών αυτή τη φορά.

Το σχέδιο νόμου έχει την υποστήριξη ορισμένων ισλαμικών ομάδων οι οποίες θέλουν να καταργήσουν τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που θεσπίστηκαν μετά την πτώση του αυταρχικού ηγέτη Σουχάρτο το 1998.  Η Ινδονησία, όπου το 90% του πληθυσμού είναι μουσουλμάνοι, ήταν γνωστή για καιρό ότι ακολουθούσε μια μετριοπαθή εκδοχή του ισλάμ και ότι ήταν ανοικτή στις άλλες θρησκείες. Όμως στη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες σημειώνουν άνοδο οι συντηρητικοί κύκλοι.

Περίπου το 75% των μουσουλμάνων στη χώρα φορούν μαντίλα, σύμφωνα με έρευνα του ινδονησιακού κέντρου Alvara το 2019.

Ένα προηγούμενο σχέδιο του κώδικα επρόκειτο να ψηφιστεί το 2019 προκάλεσε διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν τότε κατά μιας σειράς νόμων, ιδίως εκείνων που θεωρούνταν ότι ρύθμιζαν την ηθική και την ελευθερία του λόγου, οι οποίοι, όπως είπαν, θα περιόριζαν τις πολιτικές ελευθερίες.