Κοσμος

Μία Νavtex και άλλα προεκλογικά παιχνίδια

Βγαίνει σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο το «Αμπντουλχαμίντ Χαν» - Τι σημαίνει η έξοδος

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν»
Το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» © EPA

Navtex για το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο - Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε προεκλογικό οίστρο

Εκλογές δεν «μυρίζουν» μόνο στην Ελλάδα· «μυρίζουν» και στην Τουρκία. Με τη νέα χρονιά να μπαίνει πολύ σύντομα, η αντίστροφη μέτρηση για την προεκλογική εκστρατεία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν όψει της καλοκαιρινής κάλπης, έχει ήδη αρχίσει. Κι επειδή στο οικονομικό πεδίο τα πράγματα είναι μάλλον ζοφερά για τον Τούρκο πρόεδρο, επιχειρεί «αντιπερισπασμό» για εσωτερική κατανάλωση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί -και θα χρησιμοποιήσει πολύ περισσότερο όσο πλησιάζει η εκλογική αναμέτρηση- επιθετική ρητορική εναντίον ενός «εξωτερικού εχθρού», δηλαδή της Ελλάδας. Σε μια κλιμάκωση του αναθεωρητικού δόγματος που προβάλλει έναντι της Ελλάδας, η Άγκυρα ζήτησε ευθέως την άμεση αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας που συνεδρίασε χθες κατηγόρησε εκ νέου για «παραβιάσεις των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου» την Ελλάδα και επισήμανε: «Αναμένουμε από την Ελλάδα, η οποία αδιαφορεί για τις προτάσεις διαλόγου, να τερματίσει το συντομότερο δυνατό στις δραστηριότητες στρατιωτικοποίησης των νησιών».

Η Άγκυρα έχει επαναλάβει πολλές φορές την απειλή «θα έρθουμε μια νύχτα» για τα νησιά του Αιγαίου, καθώς ο Ερντογάν φαίνεται να βγαίνει κερδισμένος σε επίπεδο δημοσκοπήσεων με αυτήν την προκλητική ρητορική -ειδικά σε ό,τι αφορά μερίδα ακραίων και εθνικιστών πολιτών, που θα μπορούσαν να κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα. Πάνω σε τέτοιου είδους αναφορές, άλλωστε, στήνονται φλογερές συζητήσεις αναλυτών σε τηλεοπτικά πάνελ φιλοκυβερνητικών μέσων στη γειτονική χώρα. Σε συνδυασμό, δε, με φανφάρες τύπου «Αμντουλχαμίντ Χαν», η κυβέρνηση επιχειρεί να αποπροσανατολίσει τους Τούρκους από τα καθημερινά οικονομικά προβλήματά τους.

Η έξοδος του «Αμπντουλχαμίντ Χαν»

Χθες εκδόθηκε νέα τουρκική NAVTEX για την έξοδο του γεωτρύπανου «Αμπντουλχαμίτ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο κοντά στον κόλπο της Αττάλειας. Το γεωτρύπανο βγαίνει στην περιοχή βορειοανατολικά της Κύπρου, κοντά στις τουρκικές ακτές, από σήμερα Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου, με τη NAVTEX να έχει ισχύ έως τις 23 Ιανουαρίου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνει για γεώτρηση το «καμάρι» της Τουρκίας. Το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» είχε πραγματοποιήσει γεώτρηση στην Ανατολική Μεσόγειο, 55 χιλιόμετρα νότια των ακτών της Αττάλειας τον περασμένο Αύγουστο, με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, να πανηγυρίζει με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα:

«Το γεωτρύπανό μας Αμπντουλχαμίντ Χαν άρχισε σήμερα την πρώτη του γεώτρηση στο σημείο "Γιορουκλέρ-1". Είμαστε αποφασισμένοι να ξαναζήσουμε τη χαρά που πήραμε στη Μαύρη Θάλασσα, με καλά νέα αυτή τη φορά από τη Μεσόγειο. Με το μόχθο των μηχανικών μας και τις προσευχές του έθνους μας, ας είναι καλή η τύχη του πλοίου μας και η γεώτρησή του καρποφόρα».

Ο Ερντογάν παίζει το ενεργειακό «χαρτί» στην Ανατολική Μεσόγειο πριν από τις εκλογές 2023
Ο Ερντογάν παίζει το ενεργειακό «χαρτί» στην Ανατολική Μεσόγειο πριν από τις εκλογές 2023 © EPA

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Αμπντουλχαμίντ Χαν» είχε αποπλεύσει από το λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνας, με μία τελετή στην οποία έδωσε το «παρών» ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος δικαιολόγησε την ημέρα εκείνη την επιλογή της θέσης που θα κάνει γεώτρηση το «Αμπντουλχαμίτ Χαν» ως εξής:

«Η Ελλάδα, “πληρεξούσιο κράτος” που έχει παραχωρήσει σε μεγάλο βαθμό την κυριαρχία του στην Ουάσιγκτον, είχε ζητήσει να χτυπηθεί το "Αμπντουλχαμίτ Χαν" εάν προχωρούσε σε γεώτρηση γύρω από την Κύπρο ή στα ανοικτά της Ανατολικής Μεσογείου. Ο αμερικανικός στρατός, που προετοιμάζει την Ελλάδα για πόλεμο με την Τουρκία, έχει τοποθετήσει πρόσφατα μαχητικά αεροσκάφη F-22 στην Κρήτη. Η Άγκυρα δεν έπεσε στην παγίδα της Ουάσιγκτον και δήλωσε ότι πρώτα θα βγάλει φυσικό αέριο από τις περιοχές κοντά στις ακτές της. Εάν βρεθεί αέριο στις περιοχές αυτές σύντομα, αυτό θα ακυρώσει και τα σχέδια της Ελλάδας και της "Νότιας Κύπρου" στην Ανατολική Μεσόγειο. Διότι, εάν η Τουρκία βρει φυσικό αέριο σε τοποθεσία κοντά στο Γκαζίπασα, η πιο οικονομική διαδρομή για τη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην Ευρώπη θα έχει διαμορφωθεί από μόνη της».

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα εξέδωσε πρόσφατα NAVTEX για τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που πραγματοποιεί το πλοίο «Sanco Swift» στα νοτιοδυτικά της Κρήτης. Το σκάφος έχει απλώσει καλώδια και η ταχεία εξέλιξη των ερευνών φανερώνει καλή προετοιμασία και έντονο ενδιαφέρον της κοινοπραξίας ExxonMobil / HELLENiQ ENERGY.

Οι εκτιμήσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα στην Τουρκία

Οι προεκλογικές υποσχέσεις του Ερντογάν για τον «Αιώνα της Τουρκίας» και τα μεγάλα οράματα με τα οποία συνοδεύει την εθνικιστική ρητορική του φαίνεται, πάντως, να έχουν αποτέλεσμα.

Την ώρα που ο πληθωρισμός στην Τουρκία έχει εκτοξευθεί σε ύψη-ρεκόρ, με αποτέλεσμα οι πολίτες να δυσκολεύονται να ψωνίσουν ακόμη και τα απαραίτητα, ο Ταγίπ Ερντογάν εμφανίζεται κυρίαρχος του πολιτικού σκηνικού.

Τη συνεχιζόμενη φτωχοποίηση των Τούρκων κατήγγειλε σε ένα μικρό σόου στο τουρκικό κοινοβούλιο η πρόεδρος του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, την Πέμπτη (01/12) εμφανιζόμενη στο βήμα με ντομάτες, πατάτες και μήλα, για να υπογραμμίσει ότι οι αυξήσεις σε βασικά τρόφιμα έχουν ανέλθει στο 247%.

Ωστόσο, όσο η Αντιπολίτευση δεν είναι σε θέση να ενωθεί πίσω από έναν αντίπαλο που θα μπορέσει να κερδίσει την εμπιστοσύνη του ευρύτερου εκλογικού σώματος, ο Ερντογάν «αντέχει», είχε σχολιάσει πρόσφατα το Bloomberg.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος ηγείται του CHP, του μεγαλύτερου κόμματος της Αντιπολίτευσης, εμφανίζεται ως ο βασικός αντίπαλος του Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο δεν είναι σαφές αν οι σύμμαχοί του από πέντε άλλα κόμματα θα τον υποστηρίξουν.

Τα δύο σενάρια για τον Ερντογάν στις τουρκικές εκλογές

Ισχυρό ποσοστό πολιτών, σύμφωνα με έγκυρη δημοσκόπηση, ζητά από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να αναδειχθεί από τη βάση ο υποψήφιος που θα σταθεί απέναντι στον Ερντογάν. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν αποκλείεται να επιβεβαιωνόταν η δημοφιλία των δύο δημάρχων Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας, Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς.

Προς το παρόν, πάντως, ο «σουλτάνος» εμφανίζεται να έχει συντριπτικό ποσοστό πιθανοτήτων να παραμείνει στο «παλάτι». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οίκου Fitch, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει 55% πιθανότητες να επιτύχει την επανεκλογή του, αν και δεν θα ελέγχει πλέον την Εθνοσυνέλευση -κάτι που δεν θα έχει ιδιαίτερη επίπτωση για τον ίδιο, δεδομένου ότι έχει συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες και η Εθνοσυνέλευση είναι περίπου διακοσμητική. Αυτό είναι το πρώτο σενάριο.

Το δεύτερο σενάριο δίνει 22,5% πιθανότητες στον Ερντογάν για διπλή νίκη -δηλαδή να επιτύχει και την επανεκλογή του και να ελέγχει την Εθνοσυνέλευση-, ενώ σε αντίστοιχο ποσοστό υπολογίζονται οι πιθανότητες να υποστεί ο Τούρκος πρόεδρος διπλή ήττα.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.