Κοσμος

Οι Κινέζοι για πρώτη φορά στους δρόμους - Οργή κατά του καθεστώτος

Αστυνομοκρατία και λογοκρισία η απάντηση του Πεκίνου

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαδηλωσεις στο πεκίνο
Πεκίνο, διαδηλώσεις κατά του Σι Τζινπινγκ © ΕPA/James Timmons

Αστυνομία και λογοκρισία μετά τις πρωτοφανείς κινητοποιήσεις του Σαββατοκύριακου κατά των υγειονομικών μέτρων

Στους δρόμους αυξημένη παρουσία της αστυνομίας, στο διαδίκτυο λογοκρισία: οι αρχές στην Κίνα προσπαθούσαν σήμερα να περιορίσουν το κίνημα οργής πρωτοφανών διαστάσεων που ξέσπασε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κατά των υγειονομικών περιορισμών.

Χθες, Κυριακή, πλήθος διαδηλωτών, απαντώντας σε εκκλήσεις που έγιναν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης, βγήκαν στους δρόμους του Πεκίνου, της Σανγκάης και της Ουχάν.

Μεταξύ των συνθημάτων που φώναζαν ήταν: «Όχι τεστ covid, πεινάμε!», «Σι Τζινπίνγκ, παραιτήσου!», ή «Όχι στα lockdown, θέλουμε ελευθερία», αλλά και συνθήματα κατά του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Οι κινητοποιήσεις αυτές είναι αποτέλεσμα της έκρηξης της λαϊκής οργής η οποία δεν έχει σταματήσει να αυξάνεται τους τελευταίους μήνες στην Κίνα, τη μοναδική μεγάλη παγκόσμια οικονομία που εξακολουθεί να εφαρμόζει πολιτική «μηδενικής covid», με απανωτά lockdown και σχεδόν καθημερινά μοριακά τεστ για τον πληθυσμό.

Η φονική πυρκαγιά που ξέσπασε στο Ουρούμτσι, πρωτεύουσα της επαρχίας Σιντζιάνγκ, αποτέλεσε καταλύτη για πολλούς Κινέζους, με αρκετούς να καταγγέλλουν ότι λόγω των υγειονομικών περιορισμών εμποδίστηκε το έργο των διασωστών.

Όμως στις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου ακούστηκαν και συνθήματα που είχαν ως αίτημα περισσότερες πολιτικές ελευθερίες, ή ακόμη για την παραίτηση του Σι, η θητεία του οποίου στην προεδρία ανανεώθηκε πρόσφατα για τρίτη φορά.

Σήμερα το πρωί αστυνομικοί ήταν ανεπτυγμένοι στο Πεκίνο και τη Σανγκάη κοντά στα σημεία όπου χθες είχαν πραγματοποιηθεί συγκεντρώσεις. Στη Σανγκάη δύο άνθρωποι συνελήφθησαν κοντά στην οδό Ουρούμτσι, όπου χθες είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές, με αστυνομικό να εξηγεί ότι ένας εξ αυτών «δεν υπάκουσε στις εντολές μας».

Οι αστυνομικοί επίσης απομάκρυναν από το σημείο άλλους που έφταναν εκεί και τους ζητούσαν να σβήσουν από τα κινητά τους τις φωτογραφίες που είχαν τραβήξει. Η αστυνομία της πόλης δεν έχει διευκρινίσει ακόμη πόσοι συνελήφθησαν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Η λογοκρισία πάντως έχει ξεκινήσει: στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάθε πληροφορία που αφορούσε αυτές τις κινητοποιήσεις είχε διαγραφεί σήμερα το πρωί. Στον ιστότοπο Weibo οι αναζητήσεις με τις λέξεις- κλειδί «ποταμός Λιανγκμά» και «οδός Ουρούμτσι» δεν παρουσίαζαν κανένα αποτέλεσμα.

Λόγω του αυστηρού ελέγχου των πληροφοριών από τις κινεζικές αρχές και των περιορισμών στις μετακινήσεις στο εσωτερικό της χώρας είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί ο συνολικός αριθμός των διαδηλωτών.

Η Λαϊκή Ημερησία, η επίσημη εφημερίδα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, δημοσίευσε σήμερα ένα άρθρο με το οποίο προειδοποιούσε για το ενδεχόμενο «παράλυσης» και «κούρασης» εξαιτίας της πολιτικής «μηδενικής covid», χωρίς ωστόσο να ζητεί αυτή να αλλάξει.

Κορωνοϊός: Από ρεκόρ σε ρεκόρ τα κρούσματα

Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα οι κινεζικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πως καταγράφηκε ρεκόρ κρουσμάτων κορωνοϊού, που έφθασαν τα 40.347, από τα οποία 3.822 με συμπτώματα της COVID-19 και 36.525 ασυμπτωματικά, που το Πεκίνο μετράει χωριστά.

 Δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19, έναντι ενός την προηγουμένη.

Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα της Ασίας παρέμεινε στους 5.233 νεκρούς επί συνόλου 311.624 μολύνσεων με συμπτώματα, κατά τους αριθμούς της εθνικής επιτροπής υγείας (σ.σ. του υπουργείου Υγείας).

Κίνα: Δοκιμασία για τον Σι η έξαρση κρουσμάτων

Γενικότερα, η εκ νέου επιβολή των δρακόντειων περιοριστικών μέτρων έχει προκαλέσει την αγανάκτηση της κινεζικής κοινής γνώμης, όπως είχε συμβεί και παλιότερα με το lockdown της Σαγκάης.

Για τον πρόεδρο της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, η εκρηκτική κατάσταση συνιστά εξαιρετικά σοβαρή δοκιμασία της τρίτης του θητείας στην εξουσία.

 Πολιτικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών στη μονάδα της Foxconn συνιστούν την πτώχευση του «κινεζικού μοντέλου», που αμαυρώνει την εικόνα της χώρας ως παραγωγικής υπερδύναμης. Πολλοί, επίσης, αναμένουν να δουν κατά πόσον η εργατική εξέγερση στη Foxconn θα βρει μιμητές και σε άλλες κινεζικές πόλεις. Ο Λι Κιανγκ, ιδρυτής του Εργατικού Παρατηρητηρίου Κίνας, μιας οργάνωσης που μάχεται για τα δικαιώματα των εργαζομένων στην Κίνα και εδρεύει στη Νέα Υόρκη, εκτιμά ότι «αν η κινεζική κυβέρνηση εξακολουθήσει να επιβάλλει τη στρατηγική μηδενικής ανοχής στην COVID-19, η Foxconn δεν θα είναι παρά η αρχή. Οι αντιδράσεις θα εξαπλωθούν και σε άλλες βιομηχανικές μονάδες».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.