Κοσμος

Πρωτοφανής κίνηση στην Ινδία - Θα εξεταστεί η νομιμοποίηση του γάμου ομόφυλων ζευγαριών

Αυξάνονται οι προσφυγές

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
LGBTQ+

Ινδία: Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας θα εξετάσει τη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου - Αυξάνονται οι προσφυγές 

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αποφάσισε σήμερα να εξετάσει την προσφυγή ενός ζευγαριού ομοφυλόφιλων οι οποίοι ζητούν να αναγνωριστεί ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Οι δικαστές δέχθηκαν να εξετάσουν την υπόθεση και ζήτησαν από την κυβέρνηση να παρουσιάσει τα επιχειρήματά της μέσα σε ένα μήνα.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε το 2018 έναν νόμο που απαγόρευε την ομοφυλοφιλία και ο οποίος χρονολογούνταν από την εποχή της βρετανικής αποικιοκρατίας, αλλά δεν υπάρχει νόμος στην Ινδία που να επιτρέπει τον γάμο μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Αν το δικαστήριο ταχθεί υπέρ της αναγνώρισης του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων, η Ινδία θα γίνει η δεύτερη χώρα της Ασίας που θα τον επιτρέψει, μετά την Ταϊβάν.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, οι ενάγοντες, που είναι ζευγάρι εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια, αντάλλαξαν πέρυσι όρκους ανεπίσημα στο κρατίδιο Τελανγκάνα.

Αυξάννται οι προσφυγές για τη νομιμοποίηση γάμων ομόφυλων ζευγαριών

Στο μεταξύ αυξάνονται οι προσφυγές με αίτημα τη νομιμοποίηση γάμων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου στα δικαστήρια του Νέου Δελχί, της Κεράλα και του Ουτάρ Πραντές, αλλά εξακολουθούν να προσκρούουν στην αντίθεση των περιφερειακών κυβερνήσεων.

Στις αρχές του έτους το Ανώτερο Δικαστήριο του Αλαχαμπάντ απέρριψε αίτημα ενός ζευγαριού γυναικών, αφού η κυβέρνηση του Ουτάρ Πραντές ισχυρίστηκε ότι αυτή η ένωση είναι αντίθετη στην ινδική κουλτούρα.

Επίσης πέρυσι η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι είχε ισχυριστεί ενώπιον του Ανώτερου Δικαστηρίου του Δελχί ότι οι γάμοι ομοφυλόφιλων «θα ανέτρεπαν εντελώς την εύθραυστη ισορροπία του κώδικα προσωπικών δεδομένων στη χώρα», ανέφερε η εφημερίδα The Hindu.

Η κατάργηση το 2018 του νόμου που ποινικοποιούσε την ομοφυλοφιλία επί περισσότερα από 150 χρόνια αποτέλεσε μεγάλη νίκη για τα μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ινδία, καθώς μέχρι τότε κινδύνευαν με έως και 10 χρόνια κάθειρξη. Ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν ότι αισθάνονται περιθωριοποιημένοι, στιγματισμένοι ακόμη και θύματα παρενόχλησης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ