Κοσμος

Η Γερμανία κόβει τη συζήτηση για αποστολή Patriot στην Ουκρανία

Το αίτημα της Πολωνίας και το κατηγορηματικό «nein» του Βερολίνου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων Patriot
Αντιαεροπορικό σύστημα πυραύλων Patriot © EPA/MARTIN DIVISEK

Χωρίς γερμανικά Patriot η Ουκρανία - Γιατί η Πολωνία ζήτησε από τη Γερμανία να μεταφέρει πυραύλους σε ουκρανικό έδαφος

Η Γερμανία ξεκαθάρισε σήμερα Πέμπτη (24/11) ότι τα αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων Patriot που πρόσφερε στην Πολωνία, προορίζονται για χρήση μόνο εντός του ΝΑΤΟϊκού εδάφους, απορρίπτοντας το αίτημα της Βαρσοβίας που ήθελε να τα στείλει στην Ουκρανία.

«Αυτές οι συστοιχίες Patriot αποτελούν τμήμα της ολοκληρωμένης αντιαεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ, κάτι που σημαίνει ότι προορίζονται να αναπτυχθούν σε έδαφος του ΝΑΤΟ» διευκρίνισε η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Κριστίνε Λάμπρεχτ.

Και πρόσθεσε: «Για οποιαδήποτε χρήση τους εκτός του εδάφους του ΝΑΤΟ θα πρέπει να προηγηθούν συζητήσεις με το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους».

Η Γερμανία προσέφερε τις συστοιχίες Patriot στη Βαρσοβία για να βοηθήσει στην αντιαεροπορική άμυνα της Πολωνίας, αφότου ένας πύραυλος έπεσε στο χωριό Σεβόντοφ και σκότωσε δύο ανθρώπους, την περασμένη εβδομάδα. Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας Μάριους Μπλάζακ είπε χθες ότι ζήτησε από τη Γερμανία να σταλούν οι Patriot στην Ουκρανία και να αναπτυχθούν στα δυτικά σύνορά της. 

Οι αντιαεροπορικές συστοιχίες, όπως οι Patriot της εταιρείας Raytheon, έχουν ως στόχο να αναχαιτίζουν εισερχόμενους πυραύλους. Μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, πολλές χώρες του ΝΑΤΟ μείωσαν τον αριθμό των συστημάτων που διαθέτουν, θεωρώντας ότι στο εξής θα αντιμετώπιζαν μόνο περιορισμένες απειλές από πυραύλους, από χώρες όπως το Ιράν. Η Γερμανία διέθετε 36 συστοιχίες Patriot αλλά σήμερα έχει μόνο 12, δύο εκ των οποίων έχουν αναπτυχθεί στη Σλοβακία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ουκρανία: Ο Γιώργος Σταμάτης και η Κατερίνα Σπυριδάκη βίωσαν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου
Ουκρανία: Ο Γιώργος Σταμάτης και η Κατερίνα Σπυριδάκη βίωσαν τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου

Οι Έλληνες βουλευτές συνομίλησαν με τοπικούς αξιωματούχους και εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, κατανοώντας τις καθημερινές προκλήσεις της ουκρανικής κοινωνίας

Η έκρηξη των podcast στις αμερικανικές εκλογές 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης ή πολιτικής επιρροής;
Η έκρηξη των podcast στις αμερικανικές εκλογές 2024: Πλατφόρμα ενημέρωσης ή πολιτικής επιρροής;

Οι στρατηγικές και των δύο υποψηφίων υπογραμμίζουν πως το podcasting είναι πλέον ένα κρίσιμο μέρος της εργαλειοθήκης των πολιτικών μέσων

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.