Κοσμος

Φον ντερ Λάιεν: Θα χτυπήσουμε τη Ρωσία όπου πονάει

Ένατο πακέτο κυρώσεων προαναγγέλλει η Ε.Ε.

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Έρχονται νέες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη Μόσχα - Θα χτυπήσουμε τη Ρωσία όπου πονάει, λέει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πιέζει για ένα ένατο πακέτο κυρώσεων στη Ρωσία ως απάντηση στην επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία, δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στη Φινλανδία την Πέμπτη.

«Εργαζόμαστε σκληρά για να χτυπήσουμε τη Ρωσία όπου πονάει να αμβλύνουμε ακόμη περισσότερο την ικανότητά της να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία και μπορώ να ανακοινώσω σήμερα ότι εργαζόμαστε με πλήρη ταχύτητα για ένα 9ο πακέτο κυρώσεων», είπε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου.

«Και είμαι σίγουρη ότι πολύ σύντομα θα εγκρίνουμε ένα παγκόσμιο ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο με την G7 και άλλους μεγάλους εταίρους. Δεν θα ησυχάσουμε έως ότου η Ουκρανία επικρατήσει του Πούτιν και του παράνομου και βάρβαρου πολέμου του», είπε.

Φον ντερ Λάιεν: Θα χτυπήσουμε τη Ρωσία όπου πονάει - Τι ανέφερε για το πλαφόν στο αέριο

«Και είμαι σίγουρη ότι πολύ σύντομα θα εγκρίνουμε ένα παγκόσμιο ανώτατο όριο τιμής για το ρωσικό πετρέλαιο με την G7 και άλλους μεγάλους εταίρους.

Δεν θα ησυχάσουμε έως ότου η Ουκρανία επικρατήσει του Πούτιν και του παράνομου και βάρβαρου πολέμου του», είπε.

Άθικτος ο πυρήνας της ρωσικής οικονομίας από τις κυρώσεις

Ωστόσο, οι κυρώσεις δεν ήταν τόσο καταστροφικές όσο ήλπιζαν οι δυτικοί αξιωματούχοι. Η ραχοκοκαλιά της ρωσικής οικονομίας – οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου – παραμένει σε μεγάλο βαθμό άθικτη.

Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατακόρυφα μετά την έναρξη του πολέμου και η Ρωσία είναι σε καλό δρόμο για να κερδίσει φέτος περισσότερα από τις πωλήσεις πετρελαίου από ό,τι το 2021, παρά τα μποϊκοτάζ των Ηνωμένων Πολιτειών και αρκετών συμμάχων. Η Κίνα και η Ινδία είναι μεταξύ των εθνών που έχουν αυξήσει τις εισαγωγές τους.

Η οικονομία της Ρωσίας θα μπορούσε να υποφέρει περισσότερο τους επόμενους μήνες, λόγω του μερικού ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που θα τεθεί σε ισχύ τον Δεκέμβριο και των ελέγχων των εξαγωγών κρίσιμης τεχνολογίας, σημειώνουν οι NYT.

Ωστόσο, οι Ρώσοι αξιωματούχοι αποκρύπτουν σημαντικά στοιχεία, γεγονός που δυσκολεύει τους άλλους να εκτιμήσουν το πραγματικό αποτέλεσμα των κυρώσεων και των ελέγχων των εξαγωγών.

Το 2021, η οικονομία της Ρωσίας ήταν 1,77 τρισεκατομμύρια δολάρια, η 11η μεγαλύτερη στον κόσμο. Οι αναλυτές συνθέτουν μια εικόνα για την τωρινή πορεία της, παρουσιάζοντας πέντε τομείς που αξίζει κανείς να παρακολουθήσει.