- ΑΡΧΙΚΗ
-
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
-
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
-
LIFE
-
LOOK
-
YOUR VOICE
-
επιστροφη
- ΣΕ ΕΙΔΑ
- ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΒΡΟΜΙΚΑ
- ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΣ
-
-
VIRAL
-
επιστροφη
- QUIZ
- POLLS
- YOLO
- TRENDING NOW
-
-
ΖΩΔΙΑ
-
επιστροφη
- ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ
- ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
- ΓΛΩΣΣΑΡΙ
-
- PODCAST
- 102.5 FM RADIO
- CITY GUIDE
- ENGLISH GUIDE
Ρεκόρ σε δημοπρασία για χρωματιστό στριπ του «Calvin and Hobbes» - Πωλήθηκε έναντι 480.000 δολαρίων ένα από τα πιο πολύτιμα κόμικς στην ιστορία της 9ης τέχνης.
Σε αντίθεση με πολλούς σύγχρονους ομότεχνούς του, ο καρτουνίστας Μπιλ Γουότερσον, δημιουργός του κόμικ «Calvin and Hobbes», δεν κατάφερε ποτέ να εισπράξει χρήματα.
Ο γεννημένος το 1954 δημιουργός του κόμικ το οποίο δημοσιευόταν σε Κυριακάτικες εφημερίδες από το 1985 έως το 1995, δεν πρόλαβε καν την εποχή της αδειοδότησης εμπορικού σήματος για μπλουζάκια και αναμνηστικές κούπες καφέ.
Αλλά αυτή η απόρριψη της εμπορικότητας δεν μείωσε την αξία του έργου του Αμερικανού σκιτσογράφου – αν μη τι άλλο, την αύξησε.
Σε δημοπρασία στις 17 Νοεμβρίου, ένα αυθεντικό έργο του Γουάτερσον, χρωματισμένο στο χέρι, πουλήθηκε σε τιμή ρεκόρ 480.000 δολαρίων. Το κυριακάτικο στριπ, το οποίο απεικονίζει τον εξάχρονο Calvin και την τίγρη σύντροφό του να επιχειρούν να ταξιδέψουν στο χρόνο, κυκλοφόρησε στην αγορά από την Heritage Auctions στη δημοπρασία Comics & Comic Art Signature Auction.
Χρονολογείται από τις 24 Μαΐου 1987 και είναι μόνο το δεύτερο έργο του Γουότερσον που έχει εμφανιστεί ποτέ σε δημοπρασία. Όπως και με την προηγούμενη πώληση ανάλογου έργου, πριν από μια δεκαετία, το στριπ ήταν ένα δώρο, σε αυτήν την περίπτωση στον Λι Σάλεμ, τον επιδραστικό συντάκτη και τελικά πρόεδρο του εκδοτικού οίκου Universal Press Syndicate, ο οποίος έδωσε την πρώτη επαγγελματική ευκαιρία στον καλλιτέχνη από το Οχάιο. Το έργο με τα εννέα πάνελ υπογράφεται με την αφιέρωση, «Για τον Λι με τις καλύτερες ευχές - Μπιλ».
«Πιστεύαμε απόλυτα ότι αυτό θα ήταν ένα ρεκόρ, ειδικά δεδομένης της ιστορίας του και της ποιότητας του στριπ», είπε ο Τον Χιγκνάιτ, αντιπρόεδρος της Heritage Auctions, στο Artnet News.
Το μόνο άλλο στριπ που έφτασε κοντά στο μισό εκατομμύριο δολάρια είναι το πρώτο «Flash Gordon» του Άλεξ Ρέιμοντ, το οποίο κυκλοφόρησε το 1934 και πουλήθηκε επίσης για 480.000 δολάρια.
Η δημοπρασία περιελάμβανε μια δεύτερη παρτίδα από τους εμβληματικούς χαρακτήρες του Γουότερσον, ένα σχέδιο με μελάνι από το 1988 που απεικονίζει τον Calvin και τον Hobbes να διαβάζουν εφημερίδα. Πουλήθηκε για 120.000 δολάρια.
Το «Calvin and Hobbes» τυπώθηκε για πρώτη φορά το 1985, ενώ οι γοητευτικές περιπέτειες που δημιούργησε ο Γουότερσον διήρκεσαν μέχρι το 1995.
Στο απόγειό τους, τα καρτούν εμφανίστηκαν σε περισσότερες από 2.400 εφημερίδες και σήμερα θεωρούνται από τα πιο δημοφιλή κόμικς που δημιουργήθηκαν ποτέ.
«Ίσως δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη, το “Calvin and Hobbes” είναι εύκολα ένα από τα πιο αγαπημένα κόμικς όλων των εποχών», είπε ο Χιγκνάιτ.
«Αυτό το στριπ ήταν χαρακτηριστικό της ποιότητας που έκαναν τη σειρά τόσο λατρεμένη. Αξίζει να είναι το πιο πολύτιμο, τουλάχιστον μέχρι να εμφανιστεί το επόμενο σε δημοπρασία».
(Με πληροφορίες του Artnet News)