Κοσμος

O Ερντογάν δηλώνει ότι «σύντομα θα βρεθεί λύση για την αγορά των F-16»

Την ίδια ώρα αμερικανοί βουλευτές πιέζουν Πεντάγωνο και Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ερντογάν: Σύντομα θα βρεθεί λύση για την αγορά των F-16

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως αναμένει ότι τα ζητήματα σχετικά με την αγορά αμερικανικών αεροσκαφών F-16 από την Τουρκία θα επιλυθούν σύντομα, μετά από τη συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20.

Σε συνέντευξη με δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη σύνοδο κορυφής στο Μπαλί, ο Ερντογάν σχολίασε ότι ο Μπάιντεν του είπε ότι το θέμα ήταν «στα χέρια του».

Σε ανάρτησή του το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή έγραψε ότι κατά τον κ. Ερντογάν ο Αμερικανός πρόεδρος είναι ευαίσθητος για το θέμα αυτό και ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να εργάζεται προς την εκπλήρωση του σχετικού αιτήματός της.

Ο Μπάιντεν φέρεται να δήλωσε στο Μπαλί, κατά τη συνάντηση με τον Ερντογάν, ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη διαδικασία των F-16 μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ. Η Τουρκία επιδιώκει επίσης να κερδίσει την έγκριση του Μπάιντεν για την αγορά 40 νέων F-16 και περίπου 80 κιτ για να εκσυγχρονίσει τα μαχητικά της.

Κατά τ' άλλα, ο Ερντογάν είπε ότι ενημερώθηκε, μετά τις συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας που διεξήχθησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην Άγκυρα, ότι καμία από τις δύο χώρες δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Πρόσθεσε δε πως ΗΠΑ και Ρωσία πρέπει να συναντώνται συχνά, ώστε να αποτραπεί ένας νέος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Επιστολή αμερικανών βουλευτών για φρένο στα F-16 στην Τουρκία

Mε φόντο τα παραπάνω, Αμερικανοί βουλευτές συνεχίζουν να πιέζουν για την υιοθέτηση μιας τροπολογίας, η οποία θα διασφαλίζει ότι τα αμερικανικά μαχητικά F-16 δεν θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία για την παραβίαση της ελληνικής εθνικής κυριαρχίας.
Η τροπολογία του βουλευτή Κρις Πάππας εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία τον Ιούλιο, έχοντας εξασφαλίσει διακομματική στήριξη. Ωστόσο, λίγους μήνες αργότερα, αντίστοιχη τροπολογία δεν εντάχθηκε στο αντίστοιχο νομοσχέδιο της Γερουσίας για σειρά κυρίως διαδικαστικών λόγων.

Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή τα δύο νομοθετικά Σώματα του Κογκρέσου βρίσκονται σε διαπραγμάτευση για την διαμόρφωση της τελικής εκδοχής του νομοσχεδίου, ο βουλευτής Κρις Παππάς, μέλος της κοινοβουλευτικής ομάδας για τα ελληνικά θέματα (Hellenic Caucus), ηγήθηκε της προσπάθειας για την αποστολή διακομματικής επιστολής προς την ηγεσία της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων στη Βουλή και στη Γερουσία.