Κοσμος

Νέες απειλές από τον Ερντογάν μετά το «ευχαριστώ»: «Επιμένω ότι θα έρθουμε νύχτα»

Τι άλλο είπε για την Ελλάδα στη σύνοδο του G20

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Σταθερός παραμένει στην επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας - Οι νέες δηλώσεις του Τούρκου προέδρου από το βήμα της συνόδου των G20.

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας προχώρησε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το Μπαλί όπου βρίσκεται για τις εργασίες της συνόδου των G20.

«Η Ελλάδα να καταλάβει τα όριά της, να θυμάται την Iστορία», είπε ο Ερντογάν.

Eπανέλαβε μάλιστα τη φράση «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», κλιμακώνοντας εκ νέου τις απειλές. Υπογράμμισε επίσης ότι για τον ίδιο, η παραπάνω στάση αποτελεί βασική αρχή.

«Στην Ελλάδα υπάρχουν 2-3 πρόσωπα που δεν κάθονται ήσυχα. Αυτοί κάνουν συνεχώς δηλώσεις. Δεν ξέρουν τα όριά τους. Σε αυτό το σημείο λοιπόν εμείς λέμε: «Γείτονα. Μην τα βάζεις πολύ μαζί μας. Πού είναι η Τουρκία, που είσαι εσύ;» είπε.

Όλα αυτά, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε χθες Τρίτη τις ευχαριστίες του προς όλα τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς που εκδήλωσαν τη συμπαράστασή τους προς την Άγκυρα για την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη το μεσημέρι της Κυριακής – ανάμεσά τους και την Ελλάδα.

Στο στόχαστρό του Ερντογάν στη σύνοδο των G20, μπήκαν επίσης για άλλη μια φορά τα νησιά του Αιγαίου, με τον Τούρκο πρόεδρο να καλεί την Ελλάδα να μην τα εξοπλίζει, καθώς αυτό «δεν έχει κανένα νόημα».

«Δεν είναι ζήτημα ισχύος, είναι ζήτημα καρδιάς», σημείωσε χαρακτηριστικά και κάλεσε τη χώρα μας να σέβεται τους κανόνες καλής γειτονίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος ρωτήθηκε και για την απόκτηση καθεστώτος παρατηρητή του ψευδοκράτους στον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών. «Για τη ”Βόρειο Κύπρο” ισχύει η απόφαση που πήραμε στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών. Και δεν χρειάζεται να πάρουμε άδεια από καμία πλευρά, από καμία χώρα σχετικά με αυτήν την απόφαση. Αυτή η δουλειά έχει τελειώσει. Στο επόμενο διάστημα, θα συνεχίσουμε να δίνουμε την απαραίτητη απάντηση στις χώρες που προσεγγίζουν το θέμα αυτό αρνητικά, όπου χρειάζεται», απάντησε.

Όσον αφορά το θέμα που σχετίζεται με την αγορά του αντιαεροπορικού συστήματος SAMP-T, ο Τούρκος πρόεδρος παραδέχτηκε ότι υπάρχουν κάποια τεχνικά εμπόδια προς το παρόν, αν και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι αυτά θα ξεπεραστούν μετά τις συναντήσεις που θα έχει με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και την πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι.