Κοσμος

Γκέι Καταριανοί κακοποιήθηκαν σωματικά και στη συνέχεια στρατολογήθηκαν ως «πράκτορες»

Τους ζητήθηκε να εντοπίσουν μέλη της LGBTQ κοινότητας

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Παγκόσμιο Κύπελλο - Κακοποίηση και βασανιστήρια στους ομοφυλόφιλους της χώρας - Εκβιάζονται για να εντοπίσουν άλλους ομοφυλόφιλους

Οι Αρχές του Κατάρ υποσχέθηκαν στους ομοφυλόφιλους να τους απαλλάξουν από σωματικά βασανιστήρια με αντάλλαγμα να τις βοηθήσουν να εντοπίσουν άλλα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στη χώρα, δήλωσε στον Guardian διακεκριμένος γιατρός της χώρας και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.

Ο Δρ Nasser Mohamed, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ αλλά διατηρεί επαφή με εκατοντάδες ομοφυλόφιλους του Κατάρ, δήλωσε ότι ορισμένα μυστικά δίκτυα έχουν τεθεί σε κίνδυνο μετά από συλλήψεις από το «Τμήμα Προληπτικής ασφάλειας του Κατάρ».

«Πολλοί [ομοφυλόφιλοι Καταριανοί] δεν γνωρίζουν ο ένας για τον άλλον», δήλωσε ο Mohamed. «Και είναι πιο ασφαλές έτσι, διότι όταν οι διωκτικές αρχές βρίσκουν ένα άτομο, προσπαθούν ενεργά να βρουν ολόκληρο το δίκτυό τους. Αλλά μερικοί από τους ανθρώπους που συνελήφθησαν και κακοποιήθηκαν σωματικά στρατολογήθηκαν στη συνέχεια ως πράκτορες.

»Τώρα υπάρχουν πράκτορες στην ομοφυλοφιλική κοινότητα στους οποίους υποσχέθηκαν ασφάλεια από σωματικά βασανιστήρια με αντάλλαγμα να εργαστούν για το τμήμα προληπτικής ασφάλειας και να τους βοηθήσουν να βρουν ομάδες ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων».

Ο Μοχάμεντ δήλωσε στον Guardian ότι οι ξένοι γκέι οπαδοί στο Κατάρ δεν θα διώκονται κατά τη διάρκεια της τελικής διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι ντόπιοι LGBTQ+ οπαδοί αντιμετωπίζουν μια πολύ διαφορετική πραγματικότητα.

«Πώς είναι να είσαι ΛΟΑΤ Καταριανός; Ζεις μέσα στο φόβο, ζεις στις σκιές, διώκεσαι ενεργά. Υποβάλλεσαι σε κρατικά υποστηριζόμενη σωματική και ψυχική κακοποίηση. Είναι επικίνδυνο να είσαι ΛΟΑΤ άτομο στο Κατάρ».

Τον περασμένο μήνα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι οι δυνάμεις του τμήματος προληπτικής ασφάλειας του Κατάρ συνέλαβαν αυθαίρετα λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και τρανσέξουαλ και τους υπέβαλαν σε κακομεταχείριση κατά την κράτησή τους. Η HRW κατέγραψε επίσης έξι περιπτώσεις σοβαρών και επανειλημμένων ξυλοδαρμών και πέντε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης σε αστυνομικά κρατητήρια μεταξύ 2019 και 2022.