Κοσμος

Αλεξάντρ Νταγκίν: Ο εκπρόσωπος της ρωσικής ακροδεξιάς κατηγορεί τον Πούτιν ότι «έχει παραιτηθεί»

Μια πρόβλεψη για το τέλος του τσάρου Πούτιν; Ή μια ενθάρρυνση προς τον Πούτιν να προκαλέσει τον Αρμαγεδδώνα;

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Αλεξάντρ Νταγκίν: Τι σημαίνει η ανάρτησή του με την οποία κατηγορεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν ότι τα παρατάει εύκολα

Ενώ η προσοχή όλων επικεντρώθηκε στην αποχώρηση του ρωσικού στρατού από τη Χερσώνα, o Αλεξάντρ Νταγκίν, μέχρι τώρα υποστηρικτής του Βλαντιμίρ Πούτιν, έγραψε στο Telegram: «Σε μια απολυταρχία δίνουμε στον ηγεμόνα απόλυτη πληρότητα εξουσίας για να μας σώσει όλους: εισπράττει όλους τους επαίνους σε περίπτωση επιτυχίας, αλλά έχει την πλήρη ευθύνη σε περίπτωση αποτυχίας». Ο εκπρόσωπος της ρωσικής ακροδεξιάς κατηγορεί τον Πούτιν ότι «έχει παραιτηθεί» προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι δεν πρέπει να προβάλλουν παράπονα στον στρατηγό Σεργκέι Σουροβίκιν, «ο οποίος δεν είναι πολιτικός αλλά υπεύθυνος μονάχα για την τεχνική πτυχή του μετώπου, […] αλλά στον ίδιο τον Πούτιν […] που προσπαθεί να σώσει την κατάσταση με δημόσιες σχέσεις. […] Σήμερα η ιστορία μιλάει. Και λέει τρομερά λόγια για μας,» καταλήγει ο Νταγκίν. Στη συνέχεια, η ανάρτηση αφαιρέθηκε (από τον ίδιο συγγραφέα;), πλην όμως, στο μεταξύ, μεταδόθηκε στο Τwitter και στα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλώντας σχόλια από ειδικούς στη ρωσική πολιτική, καθώς κι από εφημερίδες όπως η ιταλική La Stampa.

Ο Aλεξάντρ Νταγκίν είναι «Ευρασιάτης φιλόσοφος» ο οποίος έχει συνεργαστεί με το Κρεμλίνο σε άτυπες επιχειρήσεις στο εξωτερικό —κάτι ανάμεσα σε προπαγάνδα και δολιοφθορά— κυρίως μέσω του δικτύου που δημιούργησε ο ολιγάρχης Kονσταντίν Μαλοφέγεφ. Ο Νταγκίν πιστεύει ότι ο πόλεμος κατά της Ουκρανίας έχει θρησκευτικό χαρακτήρα· ότι πρόκειται για μάχη εναντίον του Σατανά και των παρακμιακών αξιών της διεφθαρμένης Δύσης. Η ανάρτησή του στο Telegram αποτελεί μομφή για τον Πούτιν· κριτική από ακραίες αυτοκρατορικές θέσεις· παραλλήλως, δικαιολογεί οποιαδήποτε αδικία και υπερβολή στην οποία ίσως καταφεύγει ο ηγεμόνας για να «σώσει τον λαό, το Κράτος, τους πολίτες, σε μια κρίσιμη στιγμή». Τέλος, ο Νταγκίν αναφέρεται στο βάναυσο, και ίσως θυσιαστικό, τέλος του βασιλιά που αποτυγχάνει να φέρει βροχή μετά από μακρά ξηρασία, παραπέμποντας στον γνωστό Σκοτσέζο ανθρωπολόγο Τζέιμς Φρέιζερ.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Μια πρόβλεψη για το τέλος του τσάρου Πούτιν; Ή μια ενθάρρυνση προς τον Πούτιν να προκαλέσει τον Αρμαγεδδώνα;

Ο καθηγητής Mark Galeotti, ειδικός στις ρωσικές υποθέσεις, σχολιάζει την ανάρτηση στο φόντο της στρατηγικής(;) απόσυρσης των Ρώσων από τη Χερσώνα: «Παρά ορισμένες εξεζητημένες εικασίες σχετικά με τη ρωσική ήττα στην κατεχόμενη περιοχή της Χερσώνας αυτή την εβδομάδα, είναι ακόμη πολύ νωρίς για να προβλέψουμε πότε και πώς θα παραδώσει τα όπλα ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. […] Θα εκδιωχθεί; Θα αποχωρήσει ή θα πεθάνει στην εξουσία; Αυτό που μπορούμε να δούμε είναι μερικές από τις διαδικασίες που μπορούν να διαμορφώσουν και να προκαλέσουν το τέλος του. […] Ακόμη κι αν προσκολληθεί στην εξουσία, ο Πούτιν δεν θα ανταποκριθεί ποτέ ξανά στην εικόνα που είχε δημιουργήσει για τον εαυτό του». Η στρατιωτική μηχανή της Ρωσίας έχει ραγίσει και η οικονομία της χώρας έχει υποστεί τόσο μεγάλη ζημιά που θα χρειαστούν κάμποσα χρόνια για να ανακάμψει. Η Εθνοφρουρά, η βασική δύναμη που είναι επιφορτισμένη με τον έλεγχο των διαδηλώσεων στους δρόμους, έχει αποδεκατιστεί από τις μάχες στην Ουκρανία. Εξάλλου, οι εθνοφρουροί είναι εξοργισμένοι που τους χρησιμοποιούν σαν τροφή για τα κανόνια σε έναν πόλεμο για τον οποίον οι αστυνομικές δυνάμεις δεν ήταν ούτε εκπαιδευμένες ούτε εξοπλισμένες.

Στο μεταξύ, γίνεται πολύς λόγος για την υγεία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Όμως, σύμφωνα με αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που έχουν ερευνήσει το θέμα, ενώ ο Πούτιν μπορεί να έχει διάφορα προβλήματα υγείας —πιθανώς και κάποιο αυτοάνοσο— δεν υπάρχει κανένα σημάδι που να οδηγεί σε θάνατο ή σε ανικανότητα.

Όσο για τον Νταγκίν, είναι δημοφιλής στη Ρωσία μιας και συνδυάζει ριζοσπαστικά αριστερά ιδεώδη με τα ακροδεξιά δημιουργώντας την Τέταρτη Πολιτική Θεωρία, η οποία δεν διαφέρει καθόλου από τον φασισμό. Ο Νταγκίν κατέχει την έδρα της Κοινωνιολογίας των Διεθνών Σχέσεων στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Μόσχας και δραστηριοποιείται με μεγάλη ενεργητικότητα στον εκδοτικό χώρο και στα ΜΜΕ. Οι εχθροί δεν του λείπουν: νωρίτερα φέτος, η κόρη του έχασε τη ζωή της από έκρηξη βόμβας στο αυτοκίνητό της. Στην Ελλάδα έχει αποκτήσει οπαδούς στον μικρό κύκλο των λεγόμενων Εθνικομπολσεβίκων και έχει επισκεφτεί τη χώρα μας με πρόσκληση του πανεπιστημίου του Πειραιά.