Κοσμος

Οι ηγέτες της G20 συμφωνούν σε σχέδιο ανακοινωθέντος που απορρίπτει την «εποχή του πολέμου»

Η προειδοποίηση του ινδονήσιου οικοδεσπότη

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

G-20: Η τελική ανακοίνωση θα δείχνει πως η «πλειοψηφία» των κρατών μελών καταδικάζει την επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας

Η τελική ανακοίνωση της συνόδου κορυφής της G20 θα δείχνει ότι «η πλειοψηφία» των χωρών-μελών του φόρουμ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου καταδικάζει σθεναρά και απερίφραστα τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος σε δημοσιογράφους στο Μπαλί.

«Θεωρώ πως θα δούμε πως η πλειοψηφία των μελών της G20 θα πει καθαρά ότι καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία και ότι η Ρωσία είναι η κυριότερη αιτία των πελώριων οικονομικών και ανθρωπιστικών δεινών στον κόσμο», είπε ο αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Η σύνοδος της G20, που διεξάγεται στο ινδονησιακό τροπικό νησί, είναι η μεγαλύτερη συνάντηση ηγετών των μεγάλων οικονομιών του κόσμου διά ζώσης μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Μεγάλος απών της συγκέντρωσης αυτής είναι ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Μολονότι η σύρραξη στην Ουκρανία δεν συγκαταλέγεται στην επίσημη ατζέντα της συνόδου, ο πόλεμος απασχολεί πρακτικά όλες τις συζητήσεις. «Κλείστηκε συμφωνία χθες (Δευτέρα) το βράδυ σε επίπεδο ‘σέρπας’ (σ.σ. των επικεφαλής διαπραγματευτών των χωρών μελών) για την τελική ανακοίνωση. Μένει να επιβεβαιωθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών», είπε εξάλλου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε.

«Είμαι απόλυτα πεισμένος πως πρέπει να αξιοποιήσουμε τη σύνοδο σήμερα και αύριο για να πείσουμε όλα τα μέρη να αυξήσουν την πίεση στη Ρωσία», δήλωσε προσερχόμενος για τη σύνοδο κορυφής.

Η ανακοίνωση θα δείχνει πως η G20 «απομονώνει αληθινά τη Ρωσία», σύμφωνα με την αμερικανική πηγή.

Mε φόντο τα παραπάνω, ο ινδονήσιος πρόεδρος Τζόκο Ουιντόντο προειδοποίησε εναντίον του κινδύνου να ξεσπάσει «νέος παγκόσμιος πόλεμος» ανοίγοντας τις εργασίες της συνόδου κορυφής της G20, στην οποία ρίχνει βαριά σκιά ο πόλεμος στην Ουκρανία, που οδεύει να εισέλθει στον ένατο μήνα του.

«Το να είμαστε υπεύθυνοι σημαίνει πως πρέπει να βάλουμε τέλος στον πόλεμο», τόνισε ο κ. Ουιντόντο στην ομιλία του κατά την τελετή έναρξης της συνόδου στο ινδονησιακό νησί Μπαλί. «Δεν πρέπει να μοιράσουμε τον κόσμο σε στρατόπεδα. Δεν πρέπει να αφήσουμε τον κόσμο να ολισθήσει σε νέο παγκόσμιο πόλεμο», ψυχρό ή θερμό, πρόσθεσε χωρίς να αναφερθεί ρητώς στη σύρραξη ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ουκρανία, επιμένοντας: «Δεν πρέπει να αποτύχουμε».

ΗΠΑ -Κίνα: Ρίχνουν τους τόνους Μπάιντεν και Σι

Με μια θερμή χειραψία, πολλά χαμόγελα, φιλικές χειρονομίες και προσεκτικά ζυγισμένες δηλώσεις μπροστά στους δημοσιογράφους, ο Τζο Μπάιντεν και ο Σι Τζινπίνγκ έθεσαν σε τροχιά αποκλιμάκωσης τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο ισχυρότερων δυνάμεων του πλανήτη κατά τη χθεσινή τους συνάντηση στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Οι δύο ηγέτες είναι παλιοί γνώριμοι και συναντήθηκαν κατ’ επανάληψιν την περίοδο που ο Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα, αλλά η χθεσινή ήταν η πρώτη τους συνάντηση από τη στιγμή που ο Αμερικανός πολιτικός εγκαταστάθηκε στον Λευκό Οίκο. Οι δρόμοι τους διασταυρώθηκαν στο εξωτικό νησί του ινδονησιακού αρχιπελάγους με αφορμή τη σύνοδο κορυφής του G20, οι εργασίες του οποίου αρχίζουν σήμερα.

«Χαίρομαι πολύ που σε συναντώ», είπε στον Σι ένας χαμογελαστός Μπάιντεν, καθώς του περνούσε το χέρι πάνω από τους ώμους του, μπροστά από τις σημαίες των δύο κρατών στο ξενοδοχείο όπου είχε καταλύσει ο Κινέζος πρόεδρος. «Ως ηγέτες των δύο εθνών μας μοιραζόμαστε, κατά τη γνώμη μου, την ευθύνη να αποδείξουμε ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ικανές να διαχειριστούν τις διαφορές τους, εμποδίζοντας να μετατραπεί ο ανταγωνισμός σε σύγκρουση και βρίσκοντας δρόμους συνεργασίας πάνω σε επείγοντα παγκόσμια προβλήματα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος πριν από την έναρξη των κατ’ ιδίαν συνομιλιών, που κράτησαν λίγο περισσότερο από τρεις ώρες.

Από την πλευρά του, ο Σι Τζινπίνγκ εκτίμησε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες της διεθνούς κοινότητας και τόνισε ότι εναπόκειται στους δύο ηγέτες «να θέσουν αυτές τις σχέσεις σε σωστή τροχιά», προσθέτοντας ότι είναι έτοιμος για μια «ειλικρινή και σε βάθος ανταλλαγή απόψεων» με τον συνομιλητή του.

 Οι αμερικανοκινεζικές σχέσεις γνώρισαν περίοδο μεγάλων εντάσεων τον περασμένο Αύγουστο με αφορμή την επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι, προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, στην Ταϊβάν –την οποία το Πεκίνο θεωρεί αποσχισθείσα κινεζική επαρχία– και τα εκτεταμένα στρατιωτικά γυμνάσια της Κίνας που ακολούθησαν. Οπως ανακοίνωσε η κινεζική κυβέρνηση μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο Σι «υπογράμμισε ότι το θέμα της Ταϊβάν αποτελεί… την πρώτη κόκκινη γραμμή που δεν πρέπει να παραβιαστεί στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας».