Κοσμος

Λόρδος Λούκαν: Νέα στοιχεία για την μυστηριώδη εξαφάνιση από το 1974 του αριστοκράτη δολοφόνου

Εξαφανίστηκε λίγες ώρες μετά την ανακάλυψη του πτώματος της νταντάς των παιδιών του

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
O Λόρδος Λούκαν με τη σύζυγο του
O Λόρδος Λούκαν με τη σύζυγο του © Guardian/PA

Λόρδος Λούκαν: Θρίλερ με την μυστηριώδη εξαφάνιση από το 1974 - Nέα στοιχεία επικαλείται η Daily Mail

Νέα στοιχεία βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αναφορικά με ενδεχόμενη διαφυγή από τη Βρετανία του Λόρδου Λούκαν, με σκάφος, μέσα στη νύχτα. Ο ίδιος κατηγορείται για τη δολοφονία της Σάντρα Ριδβέτ, στην κουζίνα του υπογείου του σπιτιού του, στην Μπελγκράβια. Εξαφανίστηκε λίγες ώρες μετά την ανακάλυψη του πτώματος της νταντάς των παιδιών του, Σάντρα Ρίβετ, μέσα στο σπίτι του στο κεντρικό Λονδίνο, το 1974. Έκτοτε η τύχη του αγνοείται.

Έως τώρα οι Αρχές θεωρούν δεδομένο ότι ο φυγάς αριστοκράτης, καταζητούμενος για τη δολοφονία της νταντάς των παιδιών του στο σπίτι του στο Λονδίνο, οδήγησε προς το λιμάνι του Newhaven στη νότια ακτή, πριν τελικά εξαφανιστεί δίχως να αφήσει ίχνη.
 
Αναφορές που είχαν προηγηθεί ανέφεραν ότι δεν υπήρχε καταγραφή σκάφους που έφευγε από το λιμάνι του Ανατολικού Σάσεξ τη νύχτα του 1974, όταν το αυτοκίνητο του Λούκαν βρέθηκε κοντά στο σημείο. Τοπικός σύμβουλος που σιωπούσε για δεκαετίες, φέρεται να αποκάλυψε στη Daily Mail ότι ο νυχτοφύλακας στο λιμάνι -πεθερός του, που ωστόσο δεν ζει πλέον- παρατήρησε ότι μια βάρκα αποχωρούσε από το λιμάνι πριν από την ανατολή του ηλίου.

«Το γεγονός καταγράφηκε και αναφέρθηκε στην αστυνομία, αλλά η σελίδα σκίστηκε και εξαφανίστηκε. Έκτοτε δεν έγινε καμία σχετική αναφορά».

Σημειώνεται ότι το 1999 το Ανώτερο Δικαστήριο του Λονδίνου τον ανακήρυξε νεκρό και το 2017 δικαστής εξέδωσε πιστοποιητικό θανάτου επιτρέποντας έτσι στον γιο του, τον Τζορτζ Μπίναμ, να κληρονομήσει τον τίτλο του.

Γιατί είχε κατηγορηθεί ακριβώς ο Λούκαν;

Ο λόρδος Λούκαν κατηγορήθηκε για τη δολοφονία της Σάντρα Ριβέτ, στην κουζίνα του υπογείου του σπιτιού του, στην Μπελγκράβια. Ο λόρδος Λούκαν εξαφανίστηκε λίγες ώρες μετά την ανακάλυψη του πτώματος της νταντάς των παιδιών του, Σάντρα Ρίβετ, μέσα στο σπίτι του στο κεντρικό Λονδίνο, το 1974. Η γυναίκα είχε χάσει τη ζωή της από χτυπήματα με βαρύ αντικείμενο.

Το αυτοκίνητό του βρέθηκε αργότερα σε ακτή της νότιας Αγγλίας. Τότε θεωρήθηκε ότι ο λόρδος είχε μπερδέψει την νταντά με την εν διαστάσει σύζυγό του, Βερόνικα, η οποία επίσης είχε δεχτεί επίθεση και είχε καταφύγει σε γειτονική παμπ, αιμόφυρτη, για να ειδοποιήσει τις Αρχές. Αργότερα η ίδια κατήγγειλε ότι ο λόρδος Λούκαν ήταν ο δράστης της επίθεσης εις βάρος της.

Στην Αυστραλία ως βουδιστής

Προ ημερών ένας ειδικός στην αναγνώριση προσώπου ισχυρίστηκε ότι ένας 87χρονος Βουδιστής που ζει στην Αυστραλία είναι ο λόρδος Λούκαν. Σύμφωνα με την «Daily Mail», o καθηγητής Hassan Ugail ισχυρίζεται ότι χρησιμοποίησε έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης για να εκτελέσει 4.000 διασταυρώσεις επτά φωτογραφιών -τέσσερις του Λούκαν και τρεις ενός Αυστραλού πολίτη-, και όπως ισχυρίστηκε: «Αυτό δεν είναι γνώμη, είναι επιστημονικό και μαθηματικό γεγονός». Ο Neil Berriman, γιος της νταντάς Σάντρα Ρίβετ, είχε ζητήσει από τον καθηγητή να αναλύσει φωτογραφίες του άνδρα στην Αυστραλία μαζί με φωτογραφίες του Λούκαν, μέσω ενός αλγόριθμου τεχνητής νοημοσύνης. Ο 87χρονος άνδρας, όταν τον προσέγγισε η εφημερίδα, αρνήθηκε, μέσω των φροντιστών του ότι ήταν ο Λούκαν.

Φυγάς στην Κρήτη;

Εδώ και χρόνια ο ερευνητής και συγγραφέας του βιβλίου «The Troops of Midian» (Τα στρατεύματα του Μαδιάμ - 2012) Ρίτσαρντ Γουίλμοτ ο οποίος ερευνά την υπόθεση ισχυρίζεται ότι για την επιχείρηση εξαφάνισης του Λόρδου από την Μεγάλη Βρετανία συνεργάστηκε ομάδα κατασκόπων.

Σύμφωνα μάλιστα με διεθνή δημοσιεύματα που επιβεβαιώνουν την εν λόγω έρευνα, ο στυγερός εγκληματίας κατάφερε να βγει από τη χώρα με τη βοήθεια ανδρών των μυστικών υπηρεσιών και επικεφαλής τον πρώην πράκτορα της MI5 (με το παρατσούκλι «φάντασμα»), Τζέιμς Γκάρνεϊ, ενώ την επιχείρηση χρηματοδότησαν φίλοι και γνωστοί από τον επιφανή κύκλο του. Εκτός από τη δολοφονία της 29χρονης νταντά, ο ίδιος αποπειράθηκε να σκοτώσει και τη σύζυγό του, Βερόνικα.

Το βιβλίο γράφει πως ο Λούκαν ήταν μέλος του Clermont Set, ενός κλειστού κλαμπ τζογαδόρων στο Λονδίνο, στο οποίο συμμετείχαν μέλη της βρετανικής ελίτ.

Σύμφωνα με τον Γκάρνεϊ που εξομολογήθηκε την αλήθεια αρκετά χρόνια αργότερα, αυτοί ήταν που πλήρωσαν έναν «ιδιωτικό στρατό» αποτελούμενο από πρώην μέλη των μυστικών υπηρεσιών που αναλάμβαναν ειδικές αποστολές για την MI5, την MI6 και τη CIA, προκειμένου να «εξαφανίσουν» τον καταζητούμενο.

Όπως λέει, αρχικά μετέφεραν τον Βρετανό αριστοκράτη στο πανδοχείο Wellington στην περιοχή Tunbridge Wells και στη συνέχεια στο Crown Inn στην Groombridge, όπου τον «παρέδωσαν» στον Γκάρνεϊ. Χωρίς μουστάκι, με ψεύτικο μαύρισμα και διαφορετικό χρώμα μαλλιών (υποστηρίζεται ότι χρησιμοποιούσε λευκαντική μαλλιών), ο Λόρδος απέκτησε νέο διαβατήριο.

Στη συνέχεια, πάντα με την συνοδεία του Γκάρνεϊ, πέταξαν από το Χίθροου για την Αθήνα. Εκεί σύμφωνα με το βιβλίο, συνάντησε άλλους πράκτορες που τον βοήθησαν να κρυφτεί και στη συνέχεια τον μετέφεραν στην Κρήτη.

Εκεί βρήκε καταφύγιο για ένα μήνα στη μονή Καψά, στο Λασίθι. Πρόκειται για ένα αρκετά απομονωμένο μοναστήρι, με θέα στο Λιβυκό Πέλαγος, χτισμένο στο χείλος ενός φαραγγιού, στην τοποθεσία Περβολάκια. Σύμφωνα με τον Γκάρνεϊ, το μοναστήρι δεχόταν ξένους που αντιμετώπιζαν προβλήματα στη ζωή τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα ακολουθούσαν τους κοινούς κανόνες και ότι θα συνεισέφεραν στις καθημερινές εργασίες.

Σύμφωνα με τον συγγραφέα του βιβλίου, Κρητικοί του είπαν πως θυμούνταν τον ψηλό άνδρα, να παίζει τάβλι με τους ντόπιους. Τελευταία φορά ο Γκάρνεϊ τον είδε στην Ιεράπετρα, από όπου έφυγε προς άγνωστη κατεύθυνση – πιθανόν για τη Νότια Αφρική.

Άλλες θεωρίες για τον Λόρδο Λούκαν

Το 1974, την ίδια χρονιά που εξαφανίστηκε ο Λούκαν, η αυστραλιανή αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα που πίστευε ότι θα μπορούσε να είναι ο λόρδος -αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν ο βουλευτής των Εργατικών Τζον Στόουνχαουζ, που είχε πλαστογραφήσει τον θάνατό του έναν μήνα πριν.

Το 1982, ο πρώην μισθοφόρος Τζον Μίλερ ισχυρίστηκε ότι εντόπισε τον Λούκαν στη Νότια Αμερική. Αλλά αυτή η ιστορία αποδείχθηκε ότι ήταν φάρσα από τον Μίλερ.

Το 2003 αναφέρθηκε ότι ένας ηλικιωμένος χίπης, που ζούσε στην Γκόα, ήταν ο Λούκαν. Αντ' αυτού, αποδείχθηκε ότι ήταν ο Barry Halpin, ο οποίος ήταν επίσης γνωστός ως Jungle Barry και ήταν γνωστός στον χώρο της φολκ μουσικής της δεκαετίας του 1960.

Ο Λούκαν έχει επίσης αναφερθεί ότι ζει σε χώρες όπως η Μοζαμβίκη, η Γκαμπόν και η Νότια Αφρική. Αλλά σε κάθε περίπτωση οι ισχυρισμοί είτε διαψεύστηκαν είτε δεν τεκμηριώθηκαν.

Το 2007 υπήρξαν ισχυρισμοί ότι ένας εκκεντρικός Βρετανός, ο οποίος ζούσε σε ένα Land Rover στη Νέα Ζηλανδία με ένα κατοικίδιο ποσούμ που ονομαζόταν Redfearn, ήταν ο Λούκαν, παρόλο που ήταν 10 χρόνια νεότερος και πιο κοντός.

Άλλες αναφορές περιλαμβάνουν τον Λούκαν να εργάζεται ως σερβιτόρος στο Σαν Φρανσίσκο, σε κέντρο αλκοολικών στο Μπρίσμπεϊν και σε ξενοδοχείο στη Μαδαγασκάρη.

Αλλά έχει επίσης υποστηριχθεί ότι ο Λούκαν αυτοκτόνησε. Ο Phillipe Marcq, φίλος του Λούκαν, ισχυρίστηκε ότι ο λόρδος αυτοπυροβολήθηκε και στη συνέχεια έγινε τροφή για μια τίγρη, ονόματι Zorra, στον ζωολογικό κήπο Howletts στο Κεντ, τον οποίο διοικούσε ο Τζον Ασπάιναλ, άλλος φίλος του Λούκαν.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.